От х:

Днес в x:

Обсъждат задължителен „зелен сертификат“ за работещите в болниците, за учителите -с гратисен период от месец

Да бъде въведен задължителен „зелен сертификат“ за всички, работещи в болниците у нас. Около това мнение са се обединили шефовете и представителите на болници от цялата страна по време на експертния съвет днес в Министерството на здравеопазването, който е във връзка с увеличаващия се брой на заболели у нас от Ковид-19 и ниските нива на ваксинация. За това дадено мнение съобщи здравният министър в служебния кабинет Стойчо Кацаров още докато срещата вървеше този следобед. „Подкрепят го и смятат, че това е абсолютно резонно“, посочи министърът.
 
Алтернативните предложенията за нови рестрикции, включително и това допускането до част от дейностите и обектите с обществено предназначение, включително в болничните заведения и в училищата, да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване,  за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица европейски държави, бяха направени от главния държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев миналия петък.
 
Алтернативно, Кунчев предлага, ако не се възприеме въвеждането на „зелен сертификат“, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности. Обсъдено е с болниците евентуалното стопиране на плановите операции, но  медицинските експерти са били категорични, че това не трябва да се справи, отбеляза министър Кацаров.
 
По повод възможността да се разкриват допълнително болнични легла, представителите на срещата от всички сдружения на болничната помощ са посочили, че въпреки напрегнатата ситуация, имат капацитет и могат да осигурят допълнително нови места за болни с вируса.
 
Що се отнася до рестрикциите в училищната сфера здравният министър посочи, че мнението му се препокрива напълно с това на министъра на образованието Николай Денков.
 
По рано днес на експертната среща в МЗ министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието за начина на регулация на присъствения учебен процес. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.
 
От МОН ще подкрепят евентуално решение на Министерството на здравеопазването за въвеждане на „зелен сертификат“ включително и в сферата на образованието. Условието е обаче то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец. Това време ще е необходимо като още една възможност за решение за ваксинация.
 
От становището, подадено от МОН пред здравните експерти става ясно още, че има съгласие по предложението маските за работещите в училищата и за учениците след 5-и клас да станат задължителни.
 
Според становището от МОН е резонно да се преустановят масовите извънкласни дейности, както и да се премине на учене на ротационен принцип, ако заболелите в дадената община надхвърлят 500 на 100 000 души, а на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки. Ротацията ще ес извършва на пет дни, за да не бъдат някои ученици по-ощетени от дългото учене в онлайн среда.
 
Освен това спортните занимания трябва да се провеждат при възможност само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона. Това означава, че броят на заболелите е над 250 на 100 000 души население.
 
От образователното министерство са на мнение, че затварянето на училище като крайна мярка трябва да се прилага само в дадена община и то ако заболеваемостта в нея надхвърли 750 на 100 000 души население на базата на 14 дневно наблюдение.
 
Министър Кацаров посочи, че, за да не влияе на мнението и решенията на експертите,на днешното заседание, на голяма част от него не е присъствал.
 
Утре или най-късно в сряда ще стане ясна новата заповед с мерките, които ще бъдат наложени и която ще касае цялата страна, посочи здравният министър Стойчо Кацаров.
 
Обсъжданото налагане на допускане само със „зелен сертификат“ на работното място и в обществените сгради, както и в заведенията, кардиоложката д-р Александра Милева от Хасково подкрепя с две ръце. Тя е категорична дори, че затягането на мерките  трябва да се случи за всички професии и не смята, че ще е крайно решение.
 
“Как тогава ние, които сме се имунизирали и сме проявили съвест, за да пазим околните, ще бъдем предпазени от неваксинираните“, казва д-р Милева. Заради ниския процент на ваксинирани у нас, според нея, в момента е необходимо да се наложат строги  мерки.
 
„Щом не искат да се ваксинират, зеленият сертификат ще реши проблема. Ще е въпрос на избор-правиш го, ако искаш да отидеш на работа, на мач, на заведение.“
 
Тя съветва никой да не подценява  Ковид-19 и да не разчита на леко прекарване на болестта, защото въпреки това може да е с много тежки последствия. „В практиката си наблюдавам пациенти с драматично променен параклиника след прекаран коронавирус“, казва опитната лекарка.
 
В същото време директорката на едно от основните училища в Хасково „Св.Климент Охридски“- Гинка Райчева смята, че ваксинацията категорично не трябва да става задължителна за тяхното съсловие.
 
Тя е преболедувала коронавирус още преди година, но не е доказана с PCR тест, не се е и ваксинирала заради автоимунно заболяване, съответно няма да може да си извади зелен сертификат.
"Ако в крайна сметка нещата, които днес се обсъждат, бъдат облечени в заповед, ние ще трябва да се съобразим. Но, доколкото разбирам, ще бъдат обхванати с възможности за достъп на работното място всички групи работещи в образованието-преболедувалите и ваксинираните чрез зеления сертификат и тези, които не са ваксинирани чрез честите антигенни тестове. Тези тестове обаче трябва да се осигурят безплатно, така както и ваксините са безплатни."  Също като д-р Милева и училищната директорка смята обаче, че мярката като пропуск "зелен сертификат" трябва ад важи за всички, не само за определени професионални групи.
 
"Ние сме група, която контактува ежедневно с децата, но те пък с със своите родители, които от своя страна са представители на различни професии и контактуват с други хора на работните си места, затова недоумявам защо при мерките за въвеждане на „зелен сертификат“ за достъп на работното място, се спрягат основно лекарите и учителите. Това изискване  би трябвало да бъде наложено  за всички работещи у нас.“
 
В училището, което ръководи Гинка Райкова, ваксинирани са 30 % от всички работещи. От проучванията, направени сред родителите става ясно, че такъв е процентът ваксинирани и сред тях.
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (31)

  • 1
    Ем
    Ем
    11 -5
    19:21, 18 окт 2021
    Това е положението!
    • Ша
      Шампион
      8 -5
      01:29, 19 окт 2021
      Ти тая е за..би! Положението е такова, каквото мнозинството каже, а мнозинството в България е не ваксинирано. Да си ползват здравните сертификати за задника, ако не искат да им ги окачим там, за турнир по дартс!
    • Като кучета.
  • 2
    Ех
    Ехо
    30 -5
    19:22, 18 окт 2021
    Ега си и откъсания народ ще оставят бялата мафия която е червива с пари да им диктува как да живеят.
  • 3
    До
    До Кметя
    19 -7
    19:26, 18 окт 2021
    Кмете кога в Хасково ще започне подмяна на пречки с твърдо гориво с климатици вземете пример от д-г хората там си имат кмет а не лукова глава!
    • Да
      Да
      16 -8
      19:36, 18 окт 2021
      При тоя скъп ток въобще нямаш никакъв кяр да подменяш чудото с климатик.Тока се очаква да поскъпне още а в бъдеще може и да е суровина лукс
    • Ha
      Haha
      13 -3
      21:37, 18 окт 2021
      То пък с тия скъпи и мокри дърва е голям кяр ,гроздето като е далече е кисело …
    • Да
      Да
      5 -5
      22:59, 18 окт 2021
      Я оли ти ще ми кажеш ко е кяр кое не 80 кв топля със120 лева дърва на месец и се разкарвам по потник плюс максимум още 50 лева ток ако можеш се вмести в тая граница с ток сигурно ще се разкарваш с ямурлук в къщи
    • Км
      Кметя
      11 -5
      23:54, 18 окт 2021
      Нека първо изчакаме колко народ ще оцелее след ваксинацията и за другата зима ще подменим печките.
    • Ha
      Haha
      3 -3
      08:11, 19 окт 2021
      Оли със 120 лв топлиш във топлите зими, а един климатик дига 30лв сметката за ток и пак ходиш по потник, ама не носиш дърва, няма чистене и в 5 сутринта в най-големият студ не е изгаснал климатика както печката :)
    • 55
      55555
      4 -2
      09:54, 19 окт 2021
      До ха хаЕдин климатик харчи 100-120 лева на месец!!!!Ти сметни три климатика колко харчат и после дрънкай че няма кяр от дърва!!!Аз имам парно и това за 120 лева дърва на месец е вярно!!!Имам и три килматика ама такъв който вдига 30 лева на месец има само в мечтите ти!!!За 30 лева на месец работи по 6 часа на ден и после 18 часа с яморлука!!!!
  • 4
    Им
    Имитация
    21 -2
    19:36, 18 окт 2021
    Имитация на мерки на различните министерства без никакъв контрол и само ни се карат, че пак не правим нещата правилно!
  • 5
    До
    До Сашка Милева
    22 -2
    19:37, 18 окт 2021
    Сашке, ти много не дей да знаеш. Знам те колко доктор си, и как за малко щеше да умориш мой близък човек, по-добре мълчи. Сега вдигаш и двете ръце за ваксините, а като те правиха главен лекар на времето беше вдигнала...
    • Сп
      Спомени
      7 -3
      23:50, 18 окт 2021
      Александра, Александра, къде с тази увехнала маргаритка и двете ръце за ваксините вдигаш, а каква маргаритка беше.....
  • 6
    Ба
    Бадема
    36 -3
    19:40, 18 окт 2021
    Д-р Милева, нали ваксината ви пази, защо се плашите от неваксинираните
    • 21 -5
      20:50, 18 окт 2021
      Плашат се, защото самите те знаят, че ваксините са Пунта Мара.
  • 7
    До
    До Александра Милева
    20 -4
    21:05, 18 окт 2021
    И защо да ти вярвам, че си ваксинирана,Милева? Ти и от ваксини разбираш, така ли? Да ти кажа нещо- гледай си кардиограмите и хапчетата за кръвно, остави хората да направят своя избор, изказвай се подготвена и не пропускай умрелите след ваксина. Загубих четирима приятели, нещо ще кажеш ли? И друго да ти кажа-не мога да ти повярвам,че си се ваксинирала, за да предпазиш другия.Нагласите ти са очевидни- сложи си още 4 ваксини за по- сигурно. Направеното изявление заслужава всички цветове сертификати.
    • 12
      123
      14 -5
      21:45, 18 окт 2021
      Милева не дрънкай глупости заради пари.На теб живота ти е свършил и не ти пука дали ще оцелееш.
  • 8
    Ха
    Хах
    24 -3
    21:44, 18 окт 2021
    Абе какви доктори са тия шарлатани бе ,фарма фирмите срещу бонуси и почивки им казват какво да изписват ! Спокойно мога да стана детски доктор - всичко е вентолин,ксизал,пулмикорд,гентазон и някъв умрял пробиотик ! Антибиотиците са аугментин и панцеф ! Няма значени сополи ли са ,кашлица ли е ,алергия ли ,децата се тровят от 2 годишни с кортикостероиди
  • 9
    Д-
    Д-р Милева?
    21 -5
    21:50, 18 окт 2021
    Кога успяхте да се ваксинирате и колко време ще трае тази ваксина вашата? Колкото сте алчна толкова и нагла!!! Сякаш вие сте сътворили тези ваксини, чак не е вярно!!! Тогава защо преглеждате в кабинета си неваксинирани пациенти? Защо на тях не им искате зелен сертификат? От тях не се ли страхувате? Що за тъпа докторка си ма?!
  • 10
    Д-
    д-р Каравасилев
    7 -19
    21:56, 18 окт 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ст
      Стефан
      14 -5
      21:58, 18 окт 2021
      И ти ли стана специалист по ваксини бе дъртак?
    • Ва
      ваксините са менте
      15 -4
      23:45, 18 окт 2021
      Какво трябва и какво не трябва остави хората сами да преценяват, алчен *********.
  • 11
    То
    Този доктор Каравасилев
    12 -7
    22:02, 18 окт 2021
    Още жив ли е? Веднага да се ваксинира!!!!!!!!!!!!!!😠
  • 12
    ..
    ...
    9 -5
    22:39, 18 окт 2021
    Какво би направила държавата ако всички лекари кажат НЕ?
    • Не
      Не
      15 -4
      23:01, 18 окт 2021
      Лекарите няма да кажат не щото са алчни търгаши
  • 13
    Ис
    Истина
    13 -6
    22:54, 18 окт 2021
    Това са съвременните убийци.на свобствените си народи Но рано или късно господ ще ви накаже първо с най милото което имате да почуствате болката защото вий преченихте на хиляди хора
  • 14
    Ха
    Ха ха
    12 -3
    23:06, 18 окт 2021
    А Гончев не е никакъв доктор некадърник като приятеля дето го награждава.. Областния
  • 15
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    12 -5
    23:45, 18 окт 2021
    Милева, яла къде нас, да та имунизирам и аз, ама га съм на 2-3 мастики, чи га съм трезвен ни мога да та гледам.
  • 16
    Яс
    Ясно
    12 -5
    01:31, 19 окт 2021
    Чудех се днеска, за какво ѝ дадоха медал на тази дама, а то било за агитация.
  • 17
    До
    Докторката
    9 -4
    04:25, 19 окт 2021
    Милева да агитира втория си мъж , а не другите и да не блещи глупости , разбирам, че е от годините но да си гледа нейната работа и да не бърка в чуждите канчета! Правилно са писали: защо приема ненаксинирани пациенти, или щом и плащат значи може , тогава няма ковид! Ай си кана бе!

Още новини

Случаен виц

Последни новини