От х:

Днес в x:

3 акта за нарушение на ковид мерките в Хасковска област, зеленият сертификат пада на 20 март

Три акта за нарушение на противоепидемичните мерки са съставени в региона на Хасково при проверките през седмицата, извършени от властите. Връчено е и едно предписание за отстраняване на нередност, съобщиха от областна администрация във връзка с изпълнение на съвместна заповед на министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието, храните и горите за налагане на мерки за справяне с ковид кризата.

В региона на Хасково във времето от 14 до 20 февруари са извършени общо 238 проверки. Пет от инспекциите са минали в нощни заведения, 56 са проверените обекти за хранене, 102 проверки са направени в магазини, а 32 в обекти с обществено предназначение. 43 са проверените бензиностанции и други обекти.

Междувременно на извънреден брифинг днес министър-председателят Кирил Петков обяви, че епидемичната ситуация в страната се успокоява постепенно и червеният цвят във все повече области отстъпва на жълтия на ковид картата на страната. В тази жълта зона от миналата седмица е и Хасковска област. А това означава, че новозаболелите в районите, оцветени в жълто на базата на 14-дневно наблюдение са под 1000 на 100 хил.души население. Премиерът посочи, че регионите, които минават от етап 3 на етап 2 по повод наложените мерки са все повече и се очаква със скоростта, с която се движи ситуацията, скоро страна да достигне до етап 1. А това означава, че цяла България ще бъде в зелената зона.

Най-важното, което Кирил Петков съобщи на брифинга е, че около 20 март вероятно ще е възможно прекратяването на всички ограничения, които произтичат от „зеления сертификат“ и той да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване.

Тристъпков подход ще приложат здравните власи за облекчаване на досегашните мерки до крайното им разхлабване на 20-и март, посочи здравният министър Асена Сербезова.

Главният държавен епидемиолог доц.д-р Ангел Кунчев посочи, че нещата вървят добре. През последната седмица спадът на заболеваемост от коронавирус е значителен- 24,8 %. Той представи стъпките за намаляване на мерките.

Според първата от тях, която ще влезе в сила още от 24 февруари, ще се даде възможност в обектите за обществено хранене да се влиза без зелен сертификат, но при решение на собственика той все още ще може да бъде изискван. Като изискване сертификатът ще остане за персонала. Отварят се и езиковите центрове, школи, центрове за подкрепа на личностното развитие, но в тях ще се допуска провеждането на занятия с до 12 деца.

Следващата дата на постепенното разхлабване на мерките е 5-ти март. Ако нещата продължат да се развиват в положителна посока, тогава пада зеленият сертификат окончателно за всички обекти, предоставящи обществени услуги. Никакви ограничения няма да има, освен спазване на дистанция и редовно проветряване на помещенията, за провеждането на занимания в детските центрове. Свободен достъп се осигурява и за фитнес зали, кина , театри, галерии и музеи. В този етап у нас нас вече ще може да влизат хора от всяка една точка на света стига да имат зелен сертификат за тест, преболедуване или ваксинация.

При позитивен анализ на данните след тези две стъпки, на 20-ти март се предвижда отпадането изцяло на зеления сертификат. Той отпада като изискване и за персонала на заведенията. Носенето на маски ще остане като препоръка. Все още се обмисля дали ще бъде премахнато тестването при учениците.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Fr
    freedom
    41 -4
    17:31, 21 фев 2022
    Да го духате с тия сертификати.Никой,никъде не ги иска.Всичко е Пу н та Мара
  • 2
    Кр
    Крайно Време
    37 -4
    18:40, 21 фев 2022
    Крайно време е махайте тези зелени говна, разделихте хората на боцкани и небоцкани, гледащи се на криво един-друг!!!
  • 3
    Зв
    Звяр
    26 -3
    18:52, 21 фев 2022
    Цялата ковидарщина е истеричен опит да се прикрията други действия срещу човечеството. Всички предатели глобалисти, кървави монети ще серат!
  • 4
    Пр
    Просто Киро
    14 -4
    21:06, 21 фев 2022
    Сега винаги ще можем да виждаме широката 24 каратова усмивка на нашето премиерче!
  • 5
    Фи
    Фифа 2019
    17 -6
    22:10, 21 фев 2022
    Оставка на просто Киро и всичките простаци.
  • 6
    И
    И
    9 -3
    22:29, 21 фев 2022
    Реклама, ха ха ха, всичко е цирк... Какви мерки бе, ха ха.
  • 7
    1
    1
    9 -4
    01:16, 22 фев 2022
    Айде Коста да ги изрине в сряда и да ходиме на избори.
  • 8
    Ко
    Конкурент
    3 -1
    12:37, 22 фев 2022
    Напишете на Пещите още един акт!
  • 9
    Ан
    Анаааа
    1 0
    17:22, 22 фев 2022
    Великите от М.в.р свършили нещо а.н.а.а.а.а.а.а.а.а
  • 10
    Ба
    Баце
    0 0
    15:27, 8 мар 2022
    Голямо браво.То не беше грип,то не беше чудо.Не само сертификатите ами разни маски,ограничения и всичко свързано с грипа.Ай ш а ва Ева в хипохондринците.
Последни новини