От х:

Днес в x:

Страната с най-голям шанс да оцелее след срив цивилизацията

Тя е енергийно независима, има земеделска земя, развита инфраструктура и е отдалечена от съседите си.

Нова Зеландия е най-подходящата стряна за оцеляване при срив на човешката цивилизация. До този извод са стигнали изследователи от Института за глобална устойчивост във Великобритания, след като са проучили потенциала на различните страни в случай на глобална криза.

Исландия, Великобритания, Австралия (или по-скоро само остров Тасмания) и Ирландия също са сред първите пет страни, обещаващи сравнително стабилно оцеляване, според проучване, публикувано в Sustainability.

Човешката цивилизация от самото си създаване непрекъснато върви към нарастваща социално-политическа комплексност. Тази тенденция е претърпяла драматично ускорение в последно време. Резултатът са все по-сериозни смущения на Земната система, проявяващи се напоследък в глобални ефекти като изменението на климата. Тези ефекти създават повишен риск от глобално събитие на "декомплексиране" (срив). Ако настъпи срив, той ще засегне всички държави без изключение, тъй като те са твърде тясно свързани на много нива.

"Възли с постоянна комплексност" са географските местоположения, където ефектите от "декомплексирането" ще са най-слаби поради наличието на "благоприятни начални условия", които могат да позволят запазването на определена степен на комплексност, пишат учените. Тоест места, които не зависят политически, икономически и енергийно от останалата част на света.

За да определят относително безопасните места в случай на криза, учените са оценили нивото на самодостатъчност на страните - наличието на енергийна и производствена инфраструктура, подходяща за обработка на земя, както и разстоянието от съседите.

Най-обещаващи в случай на глобален срив са силно развитите островни държави, казват изследователите. Относително стабилният климат на тези територии с малки температурни колебания също играе важна роля, тъй като допринася там да се усетят по-слабо последиците от глобалното затопляне.

Sustainability 2021,13(15), 8161 https://doi.org/10.3390/su13158161

 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини