От х:

Днес в x:

Приятелството, без което не можем - любопитни факти

30 юни е Mеждународен ден на приятелството. 

Денят се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея на ООН, с което организацията отчита важността и значението на приятелството като благородно и ценно човешко чувство за хората от целия свят. ООН взема предвид, че приятелството между хората, между нациите и културите може да вдъхнови световен мир, че това е начин да се построят мостове между тях.

Генетично приятелите са близки като роднини

Изненадващо, приятелите имат много сходна ДНК, почти като роднини.

Такова неочаквано откритие са направили учени от университета в Масачузетс. След като изследвали гените на близо две хиляди души, те забелязаха, че случайни двойки близки приятели имат много повече генно сходство, отколкото просто непознати. Експертите смятат, че това явление може да се обясни с факта, че избираме за приятели хора, които са като нас.

Приятелите могат да чувстват болката един на друг

Емпатията играе огромна роля в приятелството. Учени от Вирджиния доказват това, които проверили това експеримантално. Те сканирали мозъка на различни хора, докато те получавали слаби токови удари. Учените установили, че приятелите са много по-добри в усещането на болката един на друг, отколкото непознати.

Проучванията показват, че човешкият мозък реагира на емоциите и чувствата на приятелите по почти същия начин, както на собствените си. Експертите казват, че колкото повече време хората прекарват заедно, толкова повече се свързват помежду си.

Колкото по-силно е приятелството, толкова по-добро е здравето.

Да се виждаш приятелите си е полезно за здравето. Факт е, че при приятна комуникация нивото на прогестерон се повишава у човека и това допринася за психологическа релаксация и намалява нивото на тревожност. Но при липса на положителна комуникация с приятели, хората започват да се оплакват не само от безсъние, но и от хронична умора и депресия.

Училищните приятели се губят по-бързо от приятелите от студентските години

Многобройни социални проучвания, проведени по целия свят, показват, че губим повечето си приятели и познати на възраст между 22 и 30 години, когато започнем да живеем самостоятелно. По това време хората намират работа, променят местоживеенето си, създават семейство и нови контакти и затова старите приятели просто се забравят. Освен това учените са изчислили, че училищните приятелства често са много краткотрайни. Въпреки че децата много по-лесно се сприятеляват в училищна възраст, почти всички те също лесно губят връзка през първата година след дипломирането. Но приятелите от колежа и тези, които срещаме в периода от 20 до 30 години, обикновено остават с нас в живота.

Ние ценим повече онези приятели, които ни ценят повече

Истинското приятелство не е просто споделени интереси и приятно забавление, а емоционален контакт, съпричастност, подкрепа и готовност за помощ. Ако поне един от тези елементи изпадне от списъка, започваме да губим интерес към такъв приятел. До този извод са стигнали учени от Пенсилвания, които са открили, че от кръга на нашите приятели особено открояваме тези, които ни дават повече внимание и съчувствие. Но ако дори най-добрият приятел започне да пренебрегва нас или нашите интереси, общуването с него постепенно се превръща в тежест.

Конфликтът с приятели може да доведе до сърдечни проблеми

Приятелствата, подобно на романтичните отношения, са изградени върху силна емоционална връзка и затова всякакви кавги и конфликти могат да доведат не само до влошаване на настроението, но и до здравословни проблеми. Учени от Бирмингам са провели експеримент, в който помолили хората да говорят за караниците си с приятели. През това време измервали пулса и кръвното им налягане. Оказа се, че негативните емоции, свързани разказите за конфликтите с приятели, силно променят нормалните показатели и това продължава дълго време след разговора.

Сравнявайки получените данни, експертите отбелязват, че неразрешените конфликти между приятели за дълго време вероятно ще доведат до сърдечни проблеми.

Приятелство между мъж и жена не съществува

Този въпрос е източник на спорове в продължение на много години и досега не е възможно да се намери точен отговор на него. Учени от университета в Уисконсин обаче уверяват, че не може да има истинско приятелство между мъж и жена. След като са изучили 88 двойки хетеросексуални приятели, експертите стигат до извода, че почти 80% от мъжете в тези двойки изпитват възхищение и сексуално влечение към приятелките си и искат да променят отношението им към себе си. Именно мъжете в тези случаи са били инициатори на приятелството. Въпреки това,  има изключения от всяко правило.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини