От х:

Днес в x:

Хасково сред 4-те общини със „зелени“ проекти за намаляване на въглеродните емисии

    Хасково и още три общини-Добрич, Перник и Челопеч ще изпълняват проекти за намаляване на вредните емисии. Днес вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметовете на тези общини подписаха договори за изпълнението на проектите. Финансирането им е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, която е част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

    Община Хасково, в партньорство с Маджарово и Стамболово, предвижда пилотни мерки в областта на енергетиката и екологията за намаляване на емисиите от парникови газове. Ще се интегрират система със зелен водород към сградата на Дома за стари хора и слънчеви системи за топла вода в 8 сгради на детски градини в Хасково, ще се разработи и стратегия за политиките по смекчаване и адаптация към измененията на климата. Проектът е на стойност над 909 хил. лв.

    Под председателството на Борислав Сандов днес възобнови работата си и Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Тай е органът, от който се очаква да задава рамката на предстоящите реформи и инвестиции за декарбонизация и модернизация на българската икономика.

    „Щетите, които климатичните промени вече нанасят, ще ни струват все по-скъпо. Ценни десетилетия бяха загубени в отлагане на неотложното и много народи се оказаха заложници на стари разбирания, технологии и модели на развитие. Желанието да вървим по пътя на най-малкото съпротивление, оказва се, води назад, а не към бъдещето. Предизвикателствата обаче са и възможност. Промяната в климата може да се окаже най-голямата икономическа възможност на това столетие.“, заяви вицепремиерът.

    Към Съвета има сформирани ресорни комисии, които ще работят по темите за енергиен преход, устойчива мобилност, енергийна ефективност и преодоляването на енергийната бедност, таксономия и устойчиви финанси, кръговата икономика, адаптация към климатичните промени, както и комуникация на процесите по зелената трансформация.

    Бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България, срещу които страната ни трябва да проведе реформи и да инвестира в решения, допринасящи за енергийната независимост и климатичната неутралност на икономиката ни. Процесът ще е сложен и за да е успешен е необходимо да се управлява прозрачно, с участието на всички заинтересовани страни.

    В своето заседание Съветът прие годишна програма и определи датата 8 юли 2022 за стартиране на Комисията по енергиен преход. Комисията за устойчива мобилност ще проведе първата си среща през следващата седмица. Участие в работата на комисиите могат да вземат организации, институции и представители на бизнеса с доказана експертиза и опит в посочените области. Кандидатури за членове могат да се подават до четвъртък, 7 юли.

    След провеждането на първите срещи на комисиите, Консултативният съвет за Зелената сделка ще отвори покана за включване и в другите ресорни комисии.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бо
      Бостан коркосу
      11 -3
      20:04, 5 юли 2022
      Ще слагат на комините катализатори ! През зимата може и гладни да ходим, но за сметка на това ще дишаме чист планински въздух а в чешмите ни ще тече чиста планинска вода.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини