От х:

Днес в x:

Случаите на коронавирус се покачват, Хасковска област на 8-мо място за последните 24 ч

Изображение 1 от 2

    Случаите на коронавирус в България отново вървят нагоре.

    През последните 24 часа новорегистрираните в страната с позитивен тест са 866. 58,31 % от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани.

    Хасковска област е сред десетте области от 28 в страната по нови случаи за денонощие и се нарежда непосредствено след някои от най-големите областни центрове.

    Най-много нови заразени през последните 24 часа с Ковид-19 има в София град – 301, следват морските курортни области Бургас – 102 и Варна – 85. Трите области са вече в жълтата зона на ковид картата на страната. В Пловдивско с позитивни тестове са 68 души, а в София област те са 34. На шесто място по новозаболели е Благоевград с 27 души, област Стара Загора следва с 24-ма, Хасково е на 8-ма позиция с 22 случая. Това сочат данните на Националната информационна система.

    Заради покачващият се брой на новозаболелите в региона на Хасково базата на 14-дневната заболеваемост на 100 000 души население се промени от 42 на 51.

    Пациентите с доказан Ковид-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ в страната, са общо 417. От тях 33-ма се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 70. От тях 78,57 % не са ваксинирани.

    4 415 555 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, 1 681 от които са приложени през последното денонощие.

    В Хасковска област вече е ваксинирано 25.9% от населението.

    Има слаб интерес към ваксините. За последните 24 часа са поставени 23 дози на Пфайзер.

    Във връзка с нарастващия брой на случаите наКовид-19 в страната Министерството на здравеопазването вече призова хората с с оплаквания и симптоми, като главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит да се изолират и консултират с лекар. Призивът е по повод това, че има доста случаи на заболели от коронавирус, които не стигат до медицински преглед тъй като все още вариантът на Омикрон,у доминиращ у нас е лек.

    Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. При вариантa Омикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване, информират от здравното министерство.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини