От х:

Днес в x:

26 °C

Тестват 327 души персонал от социалните центрове и старчески домове в областта

327 души персонал в социалните центрове в Хасковска област ще бъдат изследвани за коронавирус. Това уточниха за Haskovo.net  от Регионалната здравна инспекция.

Проби за PCR тестване ще бъдат взети приоритетно на служителите от домовете за възрастни хора, центровете за настаняване от семеен тип, заведенията за деца и възрастни с психични разстройва и от Дом „Майка и дете”, уточни епидемиологът от РЗИ-Хасково д-р Снежана Иванова.

Шефката на здравната служба д-р Соня Димитрова посочи, че се държи непрекъсната връзка с лабораторията в Университетската болница в Стара Загора, към която Хасковски регион е разпределен за определяне на пробите.

Вземането на пробите ще започне поетапно, след като от Лабораторията подадат график към РЗИ-Хасково за тестовете.

„Правим всичко възможно за проследяване на епидемиологичната ситуация в Хасково. Според нас, най-доброто действие за тестване е с прилагането на оценката на риска”, посочи д-р Снежана Иванова. Тя уточни, че след приключване на тестовете на персонала в социалните заведения, ще се пристъпи и към тестване на настанените в тях. „Ще работим по план, съгласуван с лабораторията в Стара Загора, защото  искаме максимално бързо да се получават резултатите от пробите.”, каза още д- р Иванова. Тя уточни, че по принцип, след като е взета, пробата може да бъде съхранявана до 2-3 дни при температура от 2 до 8 градуса в хладилник, но се предпочита подаването й веднага за тестване, заради напрежението, което има и у здравните власти, и у пациентите при очаквания резултат. За по-бързо обхващане на рисковия контингент, от РЗИ обмислят вариант и за прилагането на бързи тестове.

Днес са изпратени за изследване и се очакват резултатите от PCR тестовете  на 10 проби, взети от карантинирани в с.Брягово. това са хора, завърнали се от Нидерландия през последните дни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Dd
  dd
  14 -8
  13:39, 1 май 2020
  И като ги изтестват и има с вируса,какво ще правим?Ще ги сложим ли под карантина или ще им позволим да работят?Ако е първото кой ще ги замести?А защо ако са с вируса не са измрели до сега?
  Ще ги тестват ли и за тип А,Б и Рено?
  Защо не броите инфарктите от началото на т.нар. мерки?
  Хаскво.нет, как се развива сагата с изпраните от Бойко пари в Испания?
  Хасково.нет,защо не се заровите в законите и не видите,какво се случва на хора,които всяват страх и паника?
  хасково.нет,защо подминахте пика и защо не показвате обещаните от Майтапчийски и ББ детски площадки с трупове,хладилни камиони с трупове,ада и т.н.?
  Колко от вашите близки загубихте,заради корона.
  Хасково,нет,защо не изкарате статистиката на ЕС за смъртността?
  • 11
   11111
   8 -8
   14:14, 1 май 2020
   ами...всяка крива успоредна на линията на партията е....права...
 • 2
  Ви
  вип
  4 -2
  14:12, 1 май 2020
  Земетресение
 • 3
  В България правим нещата по два начина
  - След Дъжд Качулка
  - Пред Дъжд Качулка
  ....
  Но в Дъжда винаги ходим Гологлави :))

  П.С Обичам капките да ме удрят по Бръсната глава - прическата пинг понг - възбуждат ми сетивата
 • 4
  Ни
  Ники
  3 -3
  17:53, 1 май 2020
  Сега се сетиха

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини