От х:

Днес в x:

21 °C

Отборът на ПГТАТ-Хасково е шампион в състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“

  Отборът на хасковската Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ доказа лидерството си в автомобилния бранш. Тимът, ръководен от преподавателя инж. Атанас Атанасов, стана шампион в комплексното класиране в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, провело се вчера и днес в Хасково.

  На второ място в комплексното класиране е ПГМТ-Пловдив, а на трето – ПГТСТ-Пловдив.

  В индивидуалното класиране в категорията „Най-добър млад автомонтьор“ първенец е Йордан Пейчев от ПГТАТ-Хасково, втори е Краси Перчинков от ПГМТ-Пазарджик, а трети е Юлиян Кукунджиев от ПГМТ-Пловдив.

  В индивидуалното класиране в категорията „Най-добър млад водач на МПС“ първенец е Илиян Чикенски от ПГТСТ-Пловдив, втори е Мартин Тодоров от ПГ-Карлово и трети е Никола Шишков от ПГМТ-Пловдив.

  В състезанието участваха общо 8 отбора от най-добрите професионални гимназии по автотранспорт и технологии в Южна България, които се бориха за спечелване на престижните отличия.

  Вчера бъдещите автомонтьори и водачи на МПС минаха теоретичен изпит. Водачите демонстрираха майсторско шофиране. Днес младите автомонтьори показаха умения по поддръжка и ремонт на автомобила. Те имаха да изпълнят няколко задания - да извършат демонтаж и монтаж на съединител на Опел Аскона 1.8 бензин; да извършат демонтаж и монтаж на автомобилна гума и да отчетат нейните параметри, да направят баланс на автомобилно колело; да регулират автомобилен фар; да сменят четки на пусков електродвигател /стартер/ на лек автомобил ВАЗ; да извършат компютърна диагностика и да отчетат стойностите на отделни величини /параметри/ на дизелов двигател с вътрешно горене.

  „Наградата, която спечелихме, мисля че се доказахме като училище и като професионалисти“, заяви преподавателят по учебна практика инж. Атанас Атанасов след приключване на състезанието.

  Директорът на гимназията инж. Донка Станчев отбеляза, че учениците от Хасково се обучават вече четири години с много хъс и мотивация, което е допринесло за постигане на високите резултати в провелото се състезание.

  „По време на състезанието отборите показаха в най-висока степен какво са усвоили и какво могат. Показаха сериозен напредък в усвояване на монтьорските умения. Наградите отидоха при най-добрите. Тези, които не успяха, имат мотивация следващия път да покажат повече“, каза още инж. Станчева.

  От хасковската ПГТАТ отчетоха, че през настоящата учебна година гимназията продължи да обновява и модернизира материалната си база – по Национална програма „Модернизация на системата на професионално образование“ са закупени Работещ макет в разрез на хибриден двигател Тойота, с електрическо задвижване, поставен върху стенд. Закупен е и Симулатор за хибридни и електрически системи, с който могат да се изучават работните характеристики на автомобил с хибридна система (двигател с вътрешно горене и електродвигател) или изцяло електрически. Симулатора представлява интерактивен модел за преподаване и усвояване на новите автомобилни технологии.

  Гимназията получи и съвременно Устройство за електронно управление на автомобила, съставено от електронен контролен блок, конфигуриран да работи с емулираните сензори и изпълнителни механизми, включени в устройството. С тях учениците ще подобрят практическите си умения в областта на автомобилната електроника и мехатроника.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Вече има достатъчно пари да е спонсор и ценител на изкуството:))
   • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • ВЯ
    В Язаки
    2 -1
    02:30, 21 апр 2021
    пасти да ядат
   • Те
    Теню гофняноф
    2 -1
    04:28, 21 апр 2021
    Рано или късно за всяко прасе идва Коледа

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини