От х:

Днес в x:

Съдът отказа да освободи предсрочно от затвора хасковлия, убил майка си

    Апелативен съд – Пловдив отказа да освободи предсрочно хасковлията Иван Илиев, който е осъден на 20 години затвор за убийството на майка си.

    62-годишният мъж беше признат за виновен за жестокото убийство на майка си Дорка Тенчева. Възрастната жена беше намерена мъртва в жилището й на улица „Георги Кирков“ в Хасково на 21 декември 2009 година, а трупът й бил в напреднал стадий на разложение. Сред заподозрените тогава беше синът й Иван, но той беше изчезнал от града и беше обявен за общодържавно издирване. През април 2010 година беше арестуван в София. Тогава стана ясно, че убийството е било извършено по изключително жесток начин. Жената е била с разбит череп, прекършен гръклян, счупена гръдна кост, с множество наранявания по тялото и ръцете. Приживе, жената се оплаквала, че синът й я е биел с кол. По-късно Окръжен съд – Хасково му наложи 20 години лишаване от свобода.

    Тъй като той се намира в пловдивски затвор, първоначално осъденият е подал молба в Пловдивскиятокръжен съд с искане да бъде освободен предсрочно. Съдът е отхвърлил искането му като неоснователно и той обжалвал пред Пловдивския апелативен съд.

    Апелативните магистрати са констатирали, че формално Илиев е придобил право на условно предсрочно освобождаване, считано от 26.04.2020 г., когато е изтърпял половината от наложеното наказание. Устроен е на работа в затвора и дълго време е работил. В момента е спрян от работа. Награждаван е 7 пъти за участие в групови програми, добро изпълнение на трудовите норми и примерно поведение. Досега обаче 9 пъти е нарушавал установените правила и норми, за което има наложени наказания, три от които все още са активни. Рискът от вреди в обществото е преценен като среден към висок.

    Според становището на затворническата администрация, не са налице положителни промени в нагласите и мисленето на осъдения и прогнозата за живот на свобода е по-скоро неблагоприятна. Целите по поправяне и превъзпитание не са изпълнени в пълен обем и с осъдения трябва да се работи още.

    Поради това Пловдивският апелативен съд приема, че напълно правилно първоинстанционният съд е преценил, че в случая не са налице основания осъденият да бъде условно предсрочно освободен.

    Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      12
      123
      29 -1
      18:25, 11 мар 2021
      Такива психопати трябва да лежат в затвора доживот!
    • 2
      Не
      Нела
      3 -8
      19:22, 11 мар 2021
      Ах сладур. Виж коментара
    • 3
      Кр
      Крум
      6 0
      08:47, 12 мар 2021
      да се върне смъртното наказание!
    • 4
      Ва
      Ванв
      2 -1
      09:16, 12 мар 2021
      Чета мотивите на съда.Все едни нищо не се е променило от 50- 60г.насам."Целите на поправяне и превъзпитание не са изпълнени..."Има ли някой,който да вярва,че затворът превъзпитва.Напротив той е школа за придобиване на нови престъпни знания,един вид училище.Да не говорим за корупцията там.Имаше една прийазка- " Ако имаше вода и параход може да се вкара в затвора"
      • Jo
        John
        1 0
        10:53, 12 мар 2021
        на всеки убиец да се назначи надарена инфлуенцърка, да го мотивира всеки ден за добро утро да не убива!
    • 5
      Жа
      Жан Жак Русо
      3 0
      10:43, 12 мар 2021
      "Всяко новооткрито училище,води до закриването на един затвор!" В България училищата се закриват, извода сами си направете.
      • Ко
        Кочо Пръча
        0 0
        14:17, 12 мар 2021
        Нищо де, той като излезе след още 10, ще е прехвърлил 70-така, ще попадне на някой млад 19-20 годишен парафинов ромлянин който ще го претрепе за изпросените от някъде 10 лв... възмездие ще има ;)
    Последни новини