От х:

Днес в x:

Наводнения и свлачища в Хърватия и Словения

Поройни дъждове засегнаха части на Хърватия и Словения близо до Адриатическо море, предизвиквайки наводнения и свлачища и затруднявайки пътния трафик, съобщи АП.

Неспиращият дъжд по крайбрежието на Словения доведе до преливане на река Драгоня на границата с Хърватия, поради което бе блокиран главен път в района и затворен граничен пункт.

Свлачище повали дървета в района на крайбрежния град Копер и наводни регионални пътища, а придошлите води на Адриатическо море потопиха част от брега край Пиранския залив.

Властите съобщиха, че над 200 домакинства са останали без ток в северозападната част на страната, включително в крайбрежния град Изола и в отдалечени планински райони, където мокър сняг и падащи клони прекъснаха кабелите, възпрепятствайки преноса на електоенергия.

В съседна Хърватия лошото време задържа в пристанищата фериботите, плаващи до островите в Адриатическо море, и предизвика свлачища и наводнения в северния полуостров Истрия.

Пожарните екипи са отговорили на десетки сигнали заради наводненията на полуострова, които блокираха пътища и застрашиха домове и хора, заяви Дино Козлевац, служител в службата за бедствия и аварии, предаде Хина.

Силният вятър по крайбрежието накара властите да забранят движението на камиони с ремаркета по главния крайбрежен път, както и във вътрешността на страната, където сняг и мъгла забавят движението. Свлачища блокират няколко други местни пътища, а работници по поддържката на пътищата са заети с поправяне на осветлението на пътищата и изваждането на коли от водата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини