От х:

Днес в x:

В Централна Гърция хиляди хора още се борят с последиците от септемврийските наводнения

Жителите на община Волос в префектура Магнисия, Централна Гърция, все още не са се отърсили от нанесените щети по време на катастрофалните наводнения миналия месец, предаде националната телевизия ЕРТ. 

Гражданите в широкия регион бяха свидетели как къщите, предприятията и колите им бяха унищожени от водната стихия, изгубени в морето или потопени в кал, припомня електронното издание на ЕРТ. 

В същото време осезаема след бедствието и до днес е липсата на питейна вода за хиляди жители на административния център на префектура Магнисия (Магнезия) – Волос. 

Десетки екипи на общината се опитват да разчистят кварталите с най-мащабни щети, нанесени заради прелилаването на потока Крафсидонас и реката Анаврос, чиито води потопиха цялата крайбрежна зона на града. Множество камиони с вода денонощно чистят улиците и площадите, за да възстановят обстановката по старому. 

Най-сериозните проблеми обаче са в предградията, тъй като там цели пътища са се срутили под натиска на водата. 

В градчето Агрия близо до Волос не е останала нито една незасегната къща от водите, придошли по склоновете на планината Пилио (Пелион). Пътят към района бе отворен едва вчера. От двете му страни са струпани купища кал и съсипани мебели, дрехи, коли. 

Подобна е ситуацията и в Аликес, където са били залети стотици домове и учреждения. 

Тази сутрин повечето училища в региона отвориха на фона на липсата на питейна вода включително и в централните части в града.

В подкрепа на пострадалите, засегнати от циклоните „Даниел“ и „Елиас“, се обединиха всички членове на Факултета по селскостопански науки към Университета на Тесалия (UTH). Те обявиха, че катедрите на Факултета ще бъдат на разположение на засегнатите граждани и на административните органи на всички нива за предоставяне на всякаква информация и сведения в търсене на решения за възстановяването на Тесалия.

Подобни инициативи за съдействие бяха организирани и от други образователни структури в страната. 

Двете безпрецедентни бури „Даниел“ и „Елиас“ от миналия месец засегнаха и инфраструктурата в Западна Тесалия, повреждайки пътища и мостове. В региона се работи по реализирането на различни проекти за защита от наводнения.

Наводненията в Централна Гърция миналия месец отнеха живота на 16 души.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини