От х:

Днес в x:

Обиски в офиса на медия и жилища на журналисти в Индия за незаконно чуждестранно финансиране

Индийската полиция извърши днес обиски в офиса на новинарски сайт и в домовете на свързани с него журналисти в рамките на разследване за предполагаемо незаконно чуждестранно финансиране на медийната компания, съобщиха двама правителствени служители, цитирани от Ройтерс.

Служители и журналисти казаха, че полицията е иззела лаптопи и телефони на медийната компания "НюзКлик".

"Специален разследващ екип е извършил операция по претърсване, за да установи всички онези лица, които е възможно да получават финансиране от чужбина за дейността на медийната компания с основна цел разпространяване на чужда пропаганда", посочи служител на индийското вътрешно министерство.

Служителят добави, че обиските са част от разследване от страната на индийската агенция за финансови престъпления, която подозира "НюзКлик" в пране на пари.

Друг служител на министерството каза, че са били претърсени над 10 жилища на журналисти и на други автори на статии, свързани с "НюзКлик".

"Не сме арестували никого, а операциите по претърсване продължават", посочи вторият служител. Говорител на полицията в Делхи отказа на този етап да коментира случая, отбелязва Ройтерс. Служителите на "НюзКлик" също отказаха коментар.

На сайта на медията пише, че тя е независима организация, създадена през 2009 г. и занимаваща се с отразяването на новини от Индия и други страни с акцент върху "прогресивните движения", посочва Ройтерс.

Службите разследват твърдения, че NewsClick е получил незаконни средства от Китай - обвинение, което отрича, съобщава BBC.

Критиците казват, че този ход е умишлена атака срещу свободата на печата.

За NewsClick е известно, че е критичен към правителството. През 2021 г. той беше обискиран от данъчните власти по обвинения в нарушаване на правилата за преки чуждестранни инвестиции в Индия.

Координираните обиски на 30 места във вторник са едни от най-големите и най-мащабните в медиите в Индия през последните години, отбелязва BBC. Опозиционните лидери нарекоха това "нова атака срещу медиите" на правителството.

Но министърът на информацията и радиоразпръскването Анураг Тхакур отрече всякакво участие на правителството, заявявайки, че разследващите агенции просто си вършат работата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини