От х:

Днес в x:

Австрия въвежда контрол по границата със Словакия

На спешно свикана пресконференция министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер съобщи, че в полунощ Австрия въвежда контрол по границата със Словакия. Мярката е договорена с министрите на вътрешните работи на Полша и Чехия, които въвеждат същата мярка по същото време.

Граничните проверки са съгласувани и със словашкото вътрешно министерство. Това е нов етап на съвместните действия в борбата с организирания престъпен трафик на хора с цел ограничаване на незаконната миграция, подчерта министърът.

В Словакия в момента се наблюдава нарастващ брой незаконни мигранти, преминаващи през страната по пътя към Германия и Западна Европа. Това са главно млади мъже от Близкия Изток и Афганистан, които най-често минават по Балканския маршрут.

Карнер изрази увереност, че мярката ще е ефикасна и ще предотврати изместването на нелегалния трафик по нови маршрути. Засега проверки ще се извършват в продължение на десет дни, но при нужда този срок ще се удължи. Австрия вече контролира границата с Италия и Словения, Германия въведе контрол по границата с Австрия, а по границата с Унгария и в пограничните райони патрулират общи екипи на австрийските и унгарските сили за сигурност.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини