От х:

Днес в x:

Демокрацията е в упадък, дори в световния лидер - Европа, сочи доклад

Половината от държавите по света страдат от упадък на демокрацията, вариращ от нечестни избори до ограничени права, включително свободата на изразяване и събранията, се казва в доклад на междуправителствена наблюдателна група, публикуван в четвъртък.

В годишния си доклад базираният в Стокхолм Международен институт за демокрация и електорална помощ (IDEA) заявява, че 2022 г. е шестата поредна година, в която държавите с нетен спад са повече от тези с нетен напредък, което е най-дълго продължаващият спад от началото на наблюденията през 1975 г.
„Демокрацията все още е в затруднение, в най-добрия случай е в застой и на много места спада“, казва в доклада генералният секретар на IDEA Кевин Касас-Замора.

Мозъчният тръст смята, че влошаването на функционирането на демократичните предпазни защити като избори, парламенти и независими съдилища е довело до проблеми при опазването на върховенството на правото и търсенето на отговорност от политиците.

„Но докато много от нашите официални институции като законодателните органи отслабват, има надежда, че по-неформални прояви на разделение на властите - от журналисти до организатори на избори и комисари за борба с корупцията, могат успешно да се борят с авторитарните и популистки тенденции“, посочва докладът.

Според IDEA отслабването на демокрацията трябва да се разглежда във връзка с кризата с разходите за живот, промените на климата и войната в Украйна, които поставиха огромни предизвикателства за много избрани лидери.

IDEA базира своите индекси за глобално състояние на демокрацията на повече от 100 критерия и използва четири основни категории - представителност на официалните институции, права, върховенство на правото и участие в политическия живот.

Европа е световният лидер

Според доклада Европа остава регионът с най-стабилни демокрации в света, но има значителни спадове в специфични показатели за демократично представяне в много установени демокрации, сред които Австрия, Унгария, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия и Обединеното кралство.

Отбелязва се, че Азербайджан, Беларус, Русия и Турция са се отдалечили от останалата част от Европа, представяйки се доста под средното за региона по повечето показатели за демокрация.

Тази година Русия се присъединява към Беларус и Азербайджан като държави с авторитарни режими. Управлението в Турция е оценено като хибриден режим.

Молдова, Украйна и Армения се посочват като държави, в които през годината има разширяване на функционирането на демокрацията, въпреки че нивата на корупцията се запазват високи.

Мястото на България

България се споменава на едно място в доклада - сред държавите, в които участието на избирателите в избори е намаляваща тенденция.

Според индекса за глобалното състояние на демокрацията, който се поддържа от организацията,
„България е страна с по-високи от средните доходи, представяща се в средния клас във всички категории на демокрацията“.

Тя се класира в първите 25% от държавите по представителност на институциите, основни права и върховенството на правото.

„През последните пет години България отбеляза значителни подобрения както в достъпа до правосъдие, така и в ефективния парламент. Икономиката на България се основава предимно на услугите, но има и жизнен индустриален сектор, фокусиран върху машиностроенето, металообработката и химикалите. Страната отбелязва стабилен растеж в областта на туризма и биотехнологиите“, се казва в профила за България на IDEA.

Трудни времена за Европа

Според доклада „Европа е изправена пред най-трудните времена от десетилетия“, като застоя в развитието на демокрацията се усложнява от икономическите сътресения и ефектите от войната в Украйна.
„Докато демокрацията се използва като защита срещу руския иредентизъм, избирателите в много дългогодишни демокрации в Европа все повече подкрепят крайнодесни и нацистки партии, които пренебрегват някои от основните принципи на демокрацията като свободата на медиите или включването на малцинствата във вземането на решения“, се казва в доклада.

Начинът, по който европейските страни се справят с кризата, ще определи съдбата на демокрацията през следващите десетилетия, заключават авторите му.

Според IDEA повечето държави в Америка са успели да проведат надеждни избори и са продължили да имат средно представяне в останалите категории, които се следят. Влошава се състоянието на демокрацията в Салвадор и в Гватемала.

В Африка и Азия, с изключение на регионалните гиганти Китай и Индия, пост- и неоколониалните отношения на страните продължават да диктуват обхвата на всеки нов социален договор, който може да възникне. Държавите в региона продължават да зависят от икономическите системи и политическите съюзи, в които те са подчинени играчи, се казва в годишния доклад.

Според авторите му икономическите последици от пандемията и войната на Русия срещу Украйна, които подклаждат инфлацията и повишават разходите за живот и водят до неравномерно разпределен глобален недостиг на основни стоки, създават условия за назряване на условия за перфектната буря за безредици в много страни в региона.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини