От х:

Днес в x:

Япония изпуска трета партида радиоактивна вода от Фукушима

Япония е готова да започне в четвъртък третото изпускане в морето на замърсена вода от осакатената атомна електроцентрала Фукушима.

Токийската електрическа компания (TEPCO), операторът на съоръжението във Фукушима, заяви, че планира да започне изхвърлянето от 10:30 сутринта, освен ако не възникнат проблеми.

TEPCO планира да изпусне отпадъчни води, подобно на количеството, изхвърлено в първия кръг, извършен от 24 август до 11 септември, и втория кръг, който беше проведен от 5 до 23 октомври.

Около 460 тона вода ще се освобождава дневно през морски тунел, простиращ се на един километър в океана, след като бъде подложена на обработка с Advanced Liquid Processing System (ALPS) за отстраняване на радиоактивни елементи.

Преди заустването TEPCO във вторник измери количеството тритий, което не може да бъде отстранено от отпадъчните води дори чрез ALPS, и установи, че нивото е под стандарта от хиляда 500 бекерела на литър.

След изпускането на пречистена радиоактивна вода от централата

Японското правителство и TEPCO планират да освободят 31 200 тона отпадъчни води до следващия март, като приблизително 33 милиона тона се съхраняват в завода към миналия четвъртък.

Япония започна изхвърлянето на водата през август като ключова стъпка към извеждането от експлоатация на централата във Фукушима, която претърпя срив, след като беше ударена от цунами през 2011 г., което предизвика най-тежката катастрофа в ядрената централа в света след Чернобил 25 години по-рано.

Япония уверява, че водата се третира, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи, с изключение на трития, водороден изотоп, който трябва да се разрежда, защото е труден за филтриране, според тестове, проведени от Tepco. Не са идентифицирани проблеми с първото изпускане на вода.

Китай беше основен противник на изпускането на водата в морето

Този ход предизвика напрежение между Китай и Япония.

Tepco е получила повече от 6000 обаждания от чужбина между 24-27 август. Изглежда, че много от тях идват от Китай, но Tepco не проследи точния брой на тези обаждания.

Русия обяви през септември, че обмисля да се присъедини към Китай в забраната на вноса на японски морски дарове, след като Япония изпусна обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала.

Южнокорейците също изразиха притесненията си.

 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини