От х:

Днес в x:

Тежки наводнения в Централна Гърция

Жителите на град Волос и остров Евбея, Централна Гърция, за втори път за по-малко от месец бяха поразени от тежки наводнения, причинени този път от циклона "Елиас", връхлетял страната през последните дни, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Късно снощи беше наредено да бъдат евакуирани най-малко осем села в района на крайбрежния град Волос заради покачването на водите, а движението по пътищата в града бе забранено и жителите бяха призовани да останат на закрито, съобщи Асошиейтед прес. Поради валежите болницата във Волос се наводни.

Гръцките служби получиха стотици обаждания за оказване на помощ във Волос и десетки бедстващи хора бяха евакуирани от наводнени домове и блокирани коли по пътищата.

Някои от жителите на града намериха убежище на кораби в пристанището на Волос, което е отворено за прием на хора. 

Големите количества дъжд, които се изляха в района на пристанищния град, унищожиха всичко по пътя си, а тонове кал покриха стотици коли. Трите основни пътни артерии в района са заровени под тонове отломки и кал, които са направили мястото неузнаваемо, посочва ЕРТ.

Токът в повечето райони е прекъснат, а жителите остават блокирани.

Не по-малко тежка е ситуацията и на остров Евбея, където е забранено движението в районите на Асминио, Пефки, Артемисио и Гувес в северната част на острова.

Пожарната служба е получила десетки сигнали за помощ на наводнени домакинства. На много места водата превишава 60 см и затруднява достъпа на спасителните екипи.

Пътищата са затворени поради свлачища, повреди на пътната мрежа и прекъснати кабели.

За последните 24 часа в Истиеа, Северна Евбея, са се излели 400 куб.м вода на декар.

През нощта в община Ламия в Централна Гърция десетки камиони разтоварваха материали, за да укрепят дигите на река Сперхиос и да избегнат наводнения в по-широк район.

Само преди две седмици Централна Гърция беше унищожена от средиземноморския циклон „Даниел“, който причини щети за над 2 млрд. евро и отне живота на 16 души. Жителите в тази област не успяха да се възстановят от наводненията по-рано, като в някои райони все още липсва питейна вода.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини