От х:

Днес в x:

Реките и морето в Словения преливат, червен код за порои и силен вятър в цялата страна

Цяла Словения беше обхваната от валежи през нощта, като най-обилни бяха валежите в западната част на страната, съобщава агенция СТА. 

Заради високия прилив бяха пуснати сирените в крайбрежните градове Пиран и Изола. Реките в западната част на Словения вече започнаха да се покачват, очаква се да се повиши нивото на водата и в други части на страната. Особено застрашена от преливане е река Купа, естествената граница между Словения и Хърватия.

Според прогнозите на Агенцията по околната среда предимно по-малки реки ще прелеят в Западна, Северна, Централна Словения и в басейна на Купа, като има опасност от порои.

Най-много валежи през нощта е имало в Отлица в западната част на Словения - около 125 милиметра. Подобни данни има и за долината Логар в северната част на страната, близо до долината Савинска. Районът беше засегнат от големи наводнения през август.

Агенцията по околната среда на Словения издаде червен код за опасно време за днес поради прогнозираните поройни дъждове и силен вятър за по-голямата част от страната.

В югозападната част на страната се очакват пориви на вятъра до 100 километра в час. В района на северозападна и югозападна Словения вятърът може да събори дървета и да отнесе покриви. Трафикът може да бъде значително затруднен, възможни са прекъсвания на електричеството. Движението на открито може да бъде много трудно и понякога опасно поради летящи предмети, предупреждава агенцията.

Националната агенция за безопасност на движението по пътищата предупреждава шофьорите да не излизат на пътя по време на бури, освен ако не е абсолютно необходимо.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини