От х:

Днес в x:

Асен Василев: 12 моста са разрушени, щетите са за 30 милиона. Държавата има пари

12 моста са разрушени от бедствието по Южното Черноморие, удавило Царево, Варвара, Кости, Ахтопол, Синеморец и къмпингите в района, като щетите възлизат на около 20-30 милиона лева. Държавата разполага със средства да ги покрие. Във фонда за бедствия и аварии към момента има 60 милиона лева, обясни пред медиите в парламента финансовият министър Асен Василев. Той съобщи, че със следващия бюджет ще бъде създаден и финансиран специален фонд за превенция на наводненията, за да не се реагира постфактум.

Той участва в среща, инициирана от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, заедно с шефката на вътрешната комисия Десислава Атанасова и зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, тъй като комисията е ситуирана към МВР.

"По предварителни оценки, които в момента получаваме, има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, за около 20-30 млн. лева. В момента свободният ресурс е над 60 млн. лева във фонда за бедствия и аварии. Като са ясни щетите, се събира комисията в МВР и средствата се отпускат в авариен режим", каза Василев.

"Още миналата година възложихме на областните управители да проверят къде има непочистени речни корита. Предварителната информация, която са подали, е за над 250 участъка. Трябва да мине през заснемане, проектиране и почистване на коритата.", добави финансовият министър. Той обясни за бъдещия фонд, че ще е постоянно действащ и многогодишен, за да работи ритмично.

"За да имаме превенция, която се прави не след бедствията, а се прави така, че да няма бедствия, доколкото това е възможно", коментира Асен Василев.

Зам.вътрешният министър Стоян Темелакиев съобщи, че ръководената от Калин Стоянов комисия вече работи, за да разгледа в най-кратки срокове, от няколко до десет дни, всички постъпили конкретни данни за щети, да вземе решенията и процесите по възстановяване да се ускорят максимално.

"Защото щетите от това бедствие трябва да бъдат поправени. Държавата е направила необходимото да осигури този ресурс и да подпомогне този процес", обобщи заместникът на вътрешния министър.

Йордан Цонев обясни, че целта на срещата на ръководствата на двете парламентарни комисии с представителите на изпълнителната власт е била да видят каква е готовността на кабинета за осигуряване на финансови средства и за покритие на щетите на хората и на инфраструктурата. "Изслушахме и доклада на кмета на община Царево. Набелязахме достатъчно мерки и средства в следващия бюджет, както и сега", допълни депутатът от ДПС.

Цонев използва повода да изкаже съболезнования на близките на загиналите в бедствието. "Държавата ще възстанови всички щети, но хората няма как да върнем", заключи председателят на бюджетната комисия.

До момента стихията, връхлетяла района на Царево, отне четири човешки живота, разруши мостове, потопи коли и каравани, наводни домове и хотели, разруши пътища, а в общината беше обявено частично бедствено положение. Хората винят за бедата си не само природата, но и човешкия фактор, както и местната власт, допуснала презастрояването на морето, изсичане на гори и затрупване с пръст на дерета, за да се строят върху тях хотели, вместо да изпълняват функцията си и да събират водата от пороите. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини