От х:

Днес в x:

11 °C

Историята на семейство от Хасково за коронавируса, разказана от първо лице

    Семейство от Хасково разказа своята история за преболедуването на коронавируса. Заразява се съпругът – Деян Димитров, който е бил диагностициран на 23 юли. Още същия ден е бил в много тежко състояние и е бил приет в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Хасково, където е лекуван в продължение на 20 дни. Изписан е вчера.

    58-годишният мъж си е вече вкъщи, където търпи 14-дневна домашна карантина и възстановяването продължава.

    През цялото време емоционалният товар за справянето със ситуацията понася съпругата му Соня Шенкова – учител в ОУ „Христо Смирненски“. В разказа си от преживяното, тя благодари на лекарите и медицинските лица, спомогнали за излекуването на съпруга й.

    „Не може да се каже, че медиците в Инфекциозно отделение не лекуват и не правят това, което трябва да се прави. Възхищавам се на всичко, което направиха за съпруга ми, но може би е и късмет, че организмът му издържа“, каза Шенкова.

    Заяви, че много от приятелите им не вярват, че има коронавирус.

    „Някои пък се стреснаха покрай нас от това, което ние преживяхме“, каза хасковлийката.

    Самата тя не е била с коронавирус, но е изтърпяла карантина. След изтичането й, се е тествала доброволно на 5 август и пробата е отчела отрицателен резултат.

    Ето нейния разказ:

    Няма коронавирус. Това е българска, не, световна конспирация...Да, ама НЕ!

    Ние сме хора, които обичаме реда и спазваме правилата. Като започна пандемията и ни затвориха, приехме нещата нормално, четохме, слушахме и никога и не си помислихме, че е конспирация. Моя приятелка казва, защо хора като нас все сме в тия 10%, на които им се случват трудните неща.

    Наложително беше да направим ендоскопски процедури на съпруга ми в софийска болница, като предварително направиха PCR тест- отрицателен. Успокоени, че сме разрешили един проблем, неочаквано ни връхлетя друг, по-страшен. Пет дни след връщането от болницата, вече възстановен от операцията, съпругът ми започна да вдига температура, 37.5-37.7 градуса, след ден-два температурата стана 38.2, така за осем дни стигна 39.5-40 градуса и много трудно се сваляше. Направената пълна кръвна картина не показа изменение. Сами решихме да направим PCR-тест, лаболраторията натоварена, възможностите за тест бяха за следващата седмица. Благодарим на д-р Светослава Маргаритова, която видя притеснението ни и направи теста, който излезе отрицателен, но тя реши да го повтори. Обади ни се да потвърди, че е положителен и се опита да ни съдейства с каквото може. По време на карантината си отново говорих с нея, благодаря й за думите, за опитите да ме успокои за състоянието на съпруга ми и за моето положение. До тази ситуация никога не съм я познавала, не съм търсила да стигна до нея чрез т.нар. връзки, но към нас реагира все едно, че сме отдавнашни познати.

    Стъпките нататък са: обаждане на 112 или вземане на направление от личен лекар за консултация с инфекционист. Това го знам сега, но тогава беше едно притеснение и незнание какво да правим. Първи се активизираха полиция и РЗИ, дълги разговори за контактни лица, много „важното“ да ни връчат предписание за изолация на болния в домашни условия, а болният гори от температура, лошо му е, обезводнен е, да ми връчат на мен предписание за поставяне под карантина, предписанията се дават от добре екипирани хора, стоящи на метри от мен, поставят се в найлонова торбичка и се затварят. PCR-тест на контактно лице трябва да се направи в последния ден на карантината, това го знам сега, но не и тогава. Така и не се направи, направих си го за наша сметка и успокоение. Та къде ще хукна в тая ситуация, имам нужда някой да ми каже какво да правя, да ми каже, че ще е трудно и бавно, но ще мине. Хващаш се за косите и се опитваш да се измъкнеш от фъртуната, която те е връхлетяла.

    Инфекциозно отделение, работното място на моята майка, 30 години е вървяла по тия коридори, не е спяла по цели нощи, треперела е за чужди животи, просто защото беше много грижовен и добър човек. Но майка ми е покойница от 18 години. Там има други хора, но и те се оказаха добри и човечни. Посрещна ни д-р Тодор Стратиев, опита се да ни поуспокои, вече са минали през тях 40 човека, лечението не е толкова неясно като в началото. И започна един ад – кръвното много ниско, много обезводнен, температурата пак се вдига, проблеми с бъбреците, заради които правихме процедурите в София, креатининът много висок, тежестта в гърдите се увеличи, започна задух, сложиха кислородна маска. Нашето притеснение огромно, но борбата беше за лекарите, да разнищят кога и какви процедури сме правили, какви са проблемните органи в тялото, защото дето те викат Короната иска допълнителни слабости в организма, за да е по-уязвим и това беше необходимо, за да вкарат нещата в норма - кръвното да се нормализира, бъбреците да работят добре, креатининът да спадне, температурата да не стига високи стойности, да пооблекчат дишането, защото белият дроб е затиснат от короновирусна пневмония и с всичко това да се справи и организмът на съпруга ми. Консултация с ОАИЛ, ако заболяването се задълбочи повече, консултация с нефролог- д-р Браянова, за да се справят с проблема с бъбреците. Благодаря на лекарите, че ми даваха информация всеки ден, за да минават малко по-леко дните в очакване нещата да се обърнат към добро.

    Това е едно прекрасно време за пресяване на приятелства, всички вярваха в конспиративната теория за Ковид, няма такова нещо като Ковид, но много се убраха от живота ни от страх за контакт с мен, а аз съм само контактно лице, не развих никакви симптоми, лекарите смятаха, че е малка вероятността да развия болестта, още с връщането си от София съпругът ми се беше изолирал на втория етаж в къщата ни. С отрицателен PCR-тест съм. Но по време на карантината се налага да изпратиш нещо до болницата, а нямаш право да излизаш.

    Топла вечер,близо до нас има ресторант, облян от светлина, дълга редица от коли, масите пълни,н ародът яде и пие като за последно, мъжки говор, женски смях. Само на 700 метра посока север, в Инфекциозно отделение други хора се борят за глътка въздух, капчица живот. Горещо е, прозорците са отворени, слаба медицинска сестра, облечена като космонавт, се опитва да облекчи болката.

    Двадесет дни по-късно, след отрицателен PCR-тест, съпругът ми си е вече у дома. Дълго ще се възстановява, но важното е, че е с нас и до нас. Спокойствието и усмивките бавно се връщат на лицата ни. Случилото се ни напомни, че трябва да ценим всяка минута заедно, да се радваме на малките неща, да сме благодарни на хората, които ни подкрепиха и бяха до нас.

    Не ми казвайте, че Ковид няма, ние го преживяхме. Не е безобидно заболяване, което минава като лек грип. Идете при лекарите в Инфекциозно отделение и ОАИЛ, попитайте ги, те ще ви кажат, тихо работейки на работните си места, опитвайки се да направят най-доброто за пациентите си. Не знам колко им плащат, но колкото и да е, е малко, защото и те са хора, имат семейства и имат своите страхове. Има и лекари, и лекари, като във всяка професия, ние имахме късмета да сме при истинските, човечните, при обичащите професията си. Д-р Тодор Стратиев, д-р Васко Донев, д-р Димка Запрянова, д-р София Минчева – благодарим ви! Благодарим и на медицинските сестри Галя Запрянова, Зейнеп Мустафа, Сийка Плахова, Павлина Петрова и Шинка Колева.

    Не хейтвайте написаното, ако не ви харесва, не го четете, ние сме реални хора, лекарите също. Това са 20 дни от моя живот. Такива 20 дни на никого не пожелавам да има. Слезте на земята, повече четете, слушайте и по-малко говорете, бъдете умерени в желания и действия. Животът е хубав, когато си здрав. Бъдете здрави!

    Соня Шенкова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (45)

    • 1
      Не
      Недоволен
      69 -53
      16:37, 12 авг 2020
      Съществува, както съществува и грип, морбили, варицела, хепатит. Да не говорим че съществуват и вътрешноболнични инфекции от които лесно се умира - влизаш болен от едно, излизаш болен от друго /по-страшно/, както е станало и в случая. Само че съществуването на тия вирусни заболявания не е причина за налагане на карантини, затваряне на граници и забрани за пътувания. Това е диктатура, това е използване на един сравнително безобиден вирус за политически цели. Сега в момента една държава изкуствено може да бъде поставена под ембарго под претекст карантина. Хора се разболяват и умират непрекъснато, това е лична трагедия и така е било винаги, но когато от това нещо започне да се прави политика, трагедията става всеобща.
      • 99
        999
        59 -41
        16:49, 12 авг 2020
        Още един дето не вярва.Може да се заразите доброволно.
      • 25
        2551
        31 -60
        17:45, 12 авг 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Из
        избирам ГЕРБ до недоволен
        18 -33
        20:39, 12 авг 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 2
      Въ
      Въпроси. .....
      68 -6
      16:42, 12 авг 2020
      Успех на семейството и на вас! Гражданска достойна позиция ,има вирус.Но как е станало заразяването ?
      • Да
        Дани
        26 -3
        17:59, 12 авг 2020
        Пише го, в София в болница.
    • 3
      Бр
      Браво Соня
      63 -12
      16:42, 12 авг 2020
      Познавам те много добре, ти си прекрасен човек и понеже те познавам ти вярвам! Бъдете живи и здрави и нека лошото ви забрави завинаги! Аз също съм една от тези, които не вярват за корона вируса но вече започвам да се замислям! Изглежда си страшно и опасно! Благодаря за написаното! От твоя колежка!
    • 4
      Ан
      анонимен
      31 -8
      16:51, 12 авг 2020
      като др маргаритова в хасково друга няма Тя не е като др делчева да взема по 4лв такса въпреки че и носим напрлавление от личен лекар Това е срам и позор за нея
      • Ан
        анонимна
        33 -6
        17:42, 12 авг 2020
        За д-р Минка Делчева ли говориш? Ротарианката? Ами,че тази мафиотска секта нали се кълне,че живее и работи за хората? Или май ПАРАТА е по-важна, а всичко друго е маска и двуличие .Така ли е другари ротарианци?
      • Па
        ПАЦИЕНТ
        19 -9
        18:33, 12 авг 2020
        Д-р Делчева може да си определя таксата както намери за добре.На който не му харесва да ходи другаде.Лаборатории БОЛ! В къщи,гаражи,мазета и тавани.Къде е ХЕИ ,да питаме може ли така?За обикновен магазин ми искат 100 документа ,а тука какво правят.Никъде в цивилизования свят не съм видяла такова безобразие!
    • 5
      44
      4444
      50 -12
      16:57, 12 авг 2020
      повярвайте на тази госпожа защото това е учителка не е някоя проста и тъпа жена Адругите които говорят измислици не ги слушайте
    • 6
      Хи
      Химена
      39 -13
      17:16, 12 авг 2020
      Истина е всичко ! Болеста мачка и те прави на 90 годишен старец !
    • 7
      До
      Добре
      18 -27
      17:48, 12 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Qw
        Qwe
        13 -8
        23:12, 12 авг 2020
        И аз това питам.
        Някой, някога за грип обявявал ли е извънредно положение?
        Българите ли сме най-откъцани и не вярваме да има вирус, докато цял свят се оплаква???
    • 8
      Цг
      ЦГ
      52 -8
      19:17, 12 авг 2020
      Браво, Соня, за смелостта да споделиш личната си история и позиция! Браво Деян! Респект и поклон пред лекарите и медицинските сестри от първа линия!!!
      Хораааа, не политизирайте всичко... COVID - 19 съществува и хич не му пука от политически, идеологически и всякакви други приказки, не му пука дали приемаме или отричаме неговото съществуване, не разбира човешкия език и нашите бръщолевения, а ДЕЙСТВА, както той си знае и без да подбира. Молете се да не попадате в черната статистика, защото ако 10 или 25% са малко, попаднеш ли в тях - за теб вече са 100%. Бъдете здрави!
    • 9
      Не
      Невярващ
      21 -49
      20:07, 12 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Mo
        Morzi
        24 -13
        21:04, 12 авг 2020
        Последното изречение най ми харесва, по добре мъртво говедо от колкото само говедо просто.
      • Ощ
        Още много невярващи
        18 -11
        21:07, 12 авг 2020
        Страхотен коментар,това е истината!
      • Въ
        Възмутен
        22 -6
        23:50, 12 авг 2020
        Длъжен сте да носите маска.Тя пази и Вас и другите от Вас.А кой в каквото иска да вярва-световни конспирации,извънземни и др такива.
      • ИВ
        И Възмутена
        14 -3
        10:58, 13 авг 2020
        Точно - не вярвайте, но носете маска, за да предпазите другите хора, за които това ваше невярване може да се окаже фатално!!!!!!!
    • 10
      Д
      д
      29 -4
      20:22, 12 авг 2020
      Добре респект към учителката че споделя зараза има и е вярно но защо няма мерки защо в по големите магазини в Хасково казвам магазини защото там се струпват много повече хора на едно място на всеки се налага да ги посети и на мен също но защо не се правят проверки и глоби как може бях свидетел няколко пъти това лято че клиенти и някои хора от персонала нямат маски това е лудост не правилно за никой кой следи за реда защо!
      • Ас
        Асматичка
        15 -19
        20:59, 12 авг 2020
        Защото някой хора имат други болести, като асма, п... Виж коментара
      • 'п
        'пйю
        13 -8
        22:50, 12 авг 2020
        Не се напъвай ами пробвай да поседиш 20 минути с маска на 40 градуса температура със сигурност ще пукнеш от задух . Четете бе хора изхвърлете тия телевизори
      • Мо
        Моля ви се
        14 -2
        11:02, 13 авг 2020
        Моля ви се... В колко държави по света се носят превантивно маски, даже не за вирус, а просто заради мръсния въздух примерно. Никой не е седнал да се оплаква. Така че, госпожо аСМатичке, нищо няма да ви стане ако отидете до пазара за кило домати с маска.
    • 11
      По
      Поздрав...
      24 -9
      20:29, 12 авг 2020
      Ами тогава..следващият път като се разболеете от каквото и да било,намерете начин да се самоизследвате и самолекувате,а не тичайте по кабинетите и лабораториите.След като лекарите са толкова прости и алчни,стойте далеч от тях!И ходете да злословите по пазарите и пейките...
      • Др
        Друг поздрав
        7 -4
        21:12, 12 авг 2020
        Нека се разграничават истина и злословие!Само известни личности ли навестява короната?
    • 12
      До
      до асматичката
      12 -3
      21:05, 12 авг 2020
      Тогава не ходете по магазините вие а някой бл..к човек от к да знаем че не си преносител
    • 13
      Go
      gof[dgj
      16 -24
      21:50, 12 авг 2020
      Добре написано Пропагандата работи .Всеки се разбо... Виж коментара
      • 12
        123
        17 -2
        11:08, 13 авг 2020
        Болести винаги има да. Но не променя факта, че това е болест, която изключително бързо се разпространява и има евентуален фатален край! Аз лично познавам човек, който го е прекарал - излекуван от вируса с триста зора, но с проблеми с дробовете доживот. Заслужава ли си едното кафенце, я кажи??
    • 14
      Ро
      роро
      8 -18
      21:53, 12 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 15
      Ха
      Хаха
      16 -12
      22:14, 12 авг 2020
      Аз да попитам кой човек стои 8 дена с температура и чака да стане 40 градуса..., и как никой друг не се зарази
    • 16
      Vi
      viper
      14 -27
      22:49, 12 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 17
      Ха
      ха ма товае
      13 -5
      23:02, 12 авг 2020
      Ходи кадето искаш бе говедо но спазвай лична хигиена на закрито слагай маска и спазвай дистанция познавам хора които са в чужбината и не се са връщали и нямат намерение дори и това което ми разказват да знаеш никак не ми хареса това не е майтап работа да знаеш още нищо не сме видяли няма нормално лекарство ваксина също руснака измисли някаква ваксина която уж помага но е несавместима с алкохол сам си прави извода чули защо ли руснака пусна тая ваксина
      • Мм
        ммм
        10 -6
        23:12, 12 авг 2020
        Това в много голям филм си се вкарал излизай докато е време че иначе розови хапчета цял живот
      • Съ
        Съгласна съм
        5 -4
        11:10, 13 авг 2020
        И аз знам истории от мои близки познати в чужбина! Ужас! В тая мизерна хасковска болница ще се умира на килограм.
    • 18
      00
      000
      13 -4
      23:18, 12 авг 2020
      РЗИ моля организирайте си нешата за безопасноста на пациентите си не пускайте хора без маски в болницата и болничните оделения и правете проверки по места кадето има струпване на много хора много ама много добре знаете за какво пиша за кои скапани места пиша не си затваряйте очите само за пари говорим за безопастност на хората накрая народа ще ескалира ще стане страшно и тези стачки ще ви се видят като детска игричка ще има линч на одговорните които не взимат никакви мерки!
    • 19
      Co
      Covid-19
      12 -15
      00:01, 13 авг 2020
      Първи тест отрицателен. Ама не , не може да е отрицателен. Втори тест положителен. На кое да вярваме . Защо да не вярваме на първия тест, а да вярваме на втория. Нещо май намирисва на вяра
    • 20
      Go
      Gowedaria
      15 -10
      01:08, 13 авг 2020
      Чета, чета коментари и не вярвам на очите си, говеда, говеда, говеда и пак говеда, на нищо не вярват, нищо не знаят, а от всичко разбират, хора не са останали на този свят. Няма нищо повече на кажа, короната дано ги изтрие заедно с коментарите им........нещастници безмозъчни!
    • 21
      Ре
      Реалист
      10 -14
      04:24, 13 авг 2020
      Хора, т.н. ПСР тестове са една голяма пунта мара..... Виж коментара
      • Зн
        знаещ
        14 -4
        07:47, 13 авг 2020
        Недоумявам как е възможно да напишеш толкова глупости.ПСР тестовете откриват и намножават генетичен материал от вируса и се правят с носен и гърлен секрет.Качеството им зависи от доброто вземане на материала за изследване.Ако не се вземе достатъчно материал излизат фалшиво отрицателни.Слушах по БТВ проф.Радка Аргирова.Тя е един от малкото вирусолози в България и понеже това работи цял живот знае какво говори.Антитела се търсят в кръв или плазма и нямат нищо общо с писаното от теб.
      • Са
        Сашо
        6 -6
        10:16, 13 авг 2020
        Браво " Реалист", точно така е!
        А за долния коментар на " Знаещ"
        ще кажа само, че щом гледа "БТВ" няма какво да го коментирам, това е промит мозък.
    • 22
      Do
      dog
      9 -4
      09:34, 13 авг 2020
      Тази статия е писана от някой друг, вероятно ПР-а на болницата.
      Самата Соня Шенкова е писала в профила си в коментар към тази публикация:"Шарен свят,всеки за нещо се бори,а някои, за да са ей тъй в играта.А най-важни са животът и здравето и да попаднеш в подходящото време на подходящите хора.Наистина бъдете здрави!"
    • 23
      Ро
      Родител
      4 -1
      18:26, 13 авг 2020
      Г-жо Шенкова, лошото да е вече минало.
    • 24
      Не
      Некомпетентен
      7 -2
      05:49, 14 авг 2020
      Брей, колко компетентни хора имало в Хасково. Да се зачудиш, как нямаме повече нобелови лауреати? Все пак, цял свят страда, но хасковлията успя да разнищи сложно измислената световна конспирация КОВИД!
    • 25
      Аб
      Абе
      8 0
      11:46, 14 авг 2020
      Някой разправяше, че давали много пари да те запишат като бройка с Ковид? Някой знае ли къде и как?
      За един прЕател питам..
    Последни новини