От х:

Днес в x:

23 °C

Войводи възстановили Устремския манастир „Св. Троица“

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за легендарните войводи Христо войвода, Кара Кольо и Индже войвода, благодарение на които Устремският манастир „Св. Троица“, община Тополовград, е бил възстановен.

  Смята се, че историята на манастира датира от ХIV в. по времето на цар Иван Александър под името “Св. Първоапостоли Петър и Павел”. Вероятно е бил опустошен през 1373 г. от настъпващите на север турски орди под предводителството на Тимурташ бей. А след това – вече през Възрожденския ХVIII век, е бил възстановен. По време на Възраждането манастирът се превръща в пространство, в което намират убежище много от хайдутите, действащи в района на Сакар и поради това до днес е известен като “Хайдушкият манастир”. В Божията обител са отсядали и укривали легендарните народни водачи: Вълчан войвода, Индже войвода, Кара Колю, Христо войвода, Даглъ Стоян, Кара Добри, Гарабчи Георги и др.

  През 1812 година, вече в напреднала възраст, Христо войвода решава да хвърли пушката и ножа и да влезе в лоното на монашеството. Според сведения войводата приема името Хрисан и заживява във „Вехтата църква“, наричана още „Каракольова дупка“. Според легендата Христо войвода приканил околните села Вакъф (Устрем), Ново село (Мрамор), Срем и други да започнат възстановяването на манастира. С помощта на Кара Кольо, Инджето и Вълчана Хрисант успял да съгради отново манастира. Когато сградата била вдигната, той е с църковен сан игумен. В олтара на манастирската черква направил скривалище, където често криел доскорошните си другари – хайдутите. Хрисант е загинал през 1813 година, а на гроба му често идвали да отдадат почит Индже войвода и Кара Кольо – прославеният му байрактар. Надгробната плоча на Хрисант и днес се пази в църквата на манастира.

  И до днес местните хора са благодарни и тачат героите, хайдутували в Сакар планина и защитавали не само населението от набезите на турците, но и съхранявали духовността в региона. Признателни тополовградчани събират средства и през 2018 година в града е открит единственият по рода си паметник на Кара Кольо, дело на скулптура Христо Дюлгеров.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ру
   Руски клуб алкохолик
   3 -2
   19:47, 12 авг 2020
   Поп Златко Делчев (агент559)за справка виж подробности -готов за архиепископ на манастира и управител на ресторанта към манастира.
   • Когато изпраска някой някой грешник в ххха
    и сетне грешника го помни цял живот :))
   • На
    Нафарфорий
    0 0
    12:45, 13 авг 2020
    Поп Златко не праска, него го праскат.
  • 2
   Интересно, какво възстановяват хайдутите? В годините след 1858, манастирът разполагал с 10 чифта волове, 2500 овце и кози, 320 глави едър рогат добитък и коне. Земята на манастира сигурно е била над 2000 декара. Тогава империята осъществява социалната политика чрез вакъфите, имаретите, медресетата, болниците, хановете, манастирите, църквите, синагогите и др. със съответен манастирски персонал, дарители и данъчни облекчения. Твърдя, че този култов, социален и болничен комплекс отлично е изпълнявал своите функции по това време. Не случайно има приют и лекува болни и сакати от цялата страна. Домораслите писачи от близкото минало, обаче винаги ги избива на шумкарство, героизъм и измислени конспирации.

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини