От х:

Днес в x:

13 °C

Войводи възстановили Устремския манастир „Св. Троица“

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за легендарните войводи Христо войвода, Кара Кольо и Индже войвода, благодарение на които Устремският манастир „Св. Троица“, община Тополовград, е бил възстановен.

  Смята се, че историята на манастира датира от ХIV в. по времето на цар Иван Александър под името “Св. Първоапостоли Петър и Павел”. Вероятно е бил опустошен през 1373 г. от настъпващите на север турски орди под предводителството на Тимурташ бей. А след това – вече през Възрожденския ХVIII век, е бил възстановен. По време на Възраждането манастирът се превръща в пространство, в което намират убежище много от хайдутите, действащи в района на Сакар и поради това до днес е известен като “Хайдушкият манастир”. В Божията обител са отсядали и укривали легендарните народни водачи: Вълчан войвода, Индже войвода, Кара Колю, Христо войвода, Даглъ Стоян, Кара Добри, Гарабчи Георги и др.

  През 1812 година, вече в напреднала възраст, Христо войвода решава да хвърли пушката и ножа и да влезе в лоното на монашеството. Според сведения войводата приема името Хрисан и заживява във „Вехтата църква“, наричана още „Каракольова дупка“. Според легендата Христо войвода приканил околните села Вакъф (Устрем), Ново село (Мрамор), Срем и други да започнат възстановяването на манастира. С помощта на Кара Кольо, Инджето и Вълчана Хрисант успял да съгради отново манастира. Когато сградата била вдигната, той е с църковен сан игумен. В олтара на манастирската черква направил скривалище, където често криел доскорошните си другари – хайдутите. Хрисант е загинал през 1813 година, а на гроба му често идвали да отдадат почит Индже войвода и Кара Кольо – прославеният му байрактар. Надгробната плоча на Хрисант и днес се пази в църквата на манастира.

  И до днес местните хора са благодарни и тачат героите, хайдутували в Сакар планина и защитавали не само населението от набезите на турците, но и съхранявали духовността в региона. Признателни тополовградчани събират средства и през 2018 година в града е открит единственият по рода си паметник на Кара Кольо, дело на скулптура Христо Дюлгеров.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ру
   Руски клуб алкохолик
   3 -2
   19:47, 12 авг 2020
   Поп Златко Делчев (агент559)за справка виж подробности -готов за архиепископ на манастира и управител на ресторанта към манастира.
   • Когато изпраска някой някой грешник в ххха
    и сетне грешника го помни цял живот :))
   • На
    Нафарфорий
    0 0
    12:45, 13 авг 2020
    Поп Златко не праска, него го праскат.
  • 2
   Интересно, какво възстановяват хайдутите? В годините след 1858, манастирът разполагал с 10 чифта волове, 2500 овце и кози, 320 глави едър рогат добитък и коне. Земята на манастира сигурно е била над 2000 декара. Тогава империята осъществява социалната политика чрез вакъфите, имаретите, медресетата, болниците, хановете, манастирите, църквите, синагогите и др. със съответен манастирски персонал, дарители и данъчни облекчения. Твърдя, че този култов, социален и болничен комплекс отлично е изпълнявал своите функции по това време. Не случайно има приют и лекува болни и сакати от цялата страна. Домораслите писачи от близкото минало, обаче винаги ги избива на шумкарство, героизъм и измислени конспирации.

  Хороскоп за 05.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  05 мар 2021
  Последни новини