От х:

Днес в x:

13 °C

Музикантът Ари - от келнер до световната сцена и пазач в София

Изображение 1 от 4

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, разказва за певеца от Хасково, когото целият свят познава като „Рицаря на горното фа“, но в България той остава малко известен – Аспарух Лешников - Ари.

  Една от най-известните музикални групи в Европа между двете световни войни е германският секстет “Веселите хармонисти” (с оригиналното име е “Comedian harmonists”), а неин възлов член е роденият в Хасково на 28 юли 1897 г., Аспарух Лешников – Ари. Още като дете Ари загатва за музикалния си талант като се включва в църковния хор към църквата „Св. Богородица“ в Хасково. Съдбата там го среща за пръв път с Маестро Георги Атанасов, който оказва ключова роля върху живота му занапред. През следващите години Ари се мести в Стара Загора, където се присъединява към училищния хор, а по-късно житейският му път го отвежда във Военното училище в София, където се подготвя за офицер. В столицата Ари се среща с големия български поет и хуморист Христо Смирненски, а от тяхното запознанство се ражда песента по стихове на поета “Горчиво кафе”. Именно в София се случва и втората среща между начеващия певец и Маестро Атанасов, който го насочва към музиката.

  След тази втора, възлова среща, се дава старт на заниманията на Лешников с педагога Иван Вульпе, за да продължат в Берлинската консерватория. За да осигури прехраната си и да покрие учебните си такси, Аспарух Лешников работи като келнер, докато през 1927 г. става солист в “Charell-Revue chorus”. Началото на голямата му музикална слава идва на 18 декември същата година, когато Хари Фромерман предава на берлински вестник обява, чрез която търси музиканти. От явилите се близо 100 кандидати е одобрен единствено басът Роберт Биберти. А последният, няколко дни по-късно, кани Лешников в секстета, обединяващ немци, поляк и българин – „Комедиан Хармонистс”. Името “Комедиан хармонистс” му дава Ерик Чарел, (Erik Charell) най-авторитетната фигура на германския звукозаписен и концертен бизнес след Първата световна война. Под това име формацията се превръща в изключително популярна. За по-малко от 6 години - от 1928 до 1934 г., те записват десетки грамофонни плочи, изнасят стотици концерти, а появата им навсякъде е посрещната с голямо въодушевление.

  Кариерата на групата се развива с феноменални успехи до 1933 г., когато на власт в Германия идва националсоциалистическата партия на Адолф Хитлер. Трима от членовете на групата са с еврейски произход, а музиката, изпълнявана от хармонистите, се счита за упадъчна от нацистката идеология. Вследствие на това започват да се отменят концерти и да се забранява на евреите да участват в културната камара. Последният концерт на "Комедиан хармонистс" в Германия е в Мюнхен на 25 март 1934 г. След това шестимата тръгват на турне из САЩ. Групата свири в Нидерландия, Дания, Америка, Италия и други страни. Особено запомнящо се остава турнето на групата зад океана, където на някои от концертите в ролята на зрител, се появява и самият американски президент Франклин Рузвелт. Там певците с еврейски произход вземат решение да не се връщат в Германия. Направени са опити за създаване на нови формации, но те така и не достигат първообраза си и се разпадат, а Аспарух Лешников се завръща в България. Името му се свързва с повечето най-обичани градски шлагери - "Горчиво кафе", "Белокаменна чешма", "За нашата раздяла", "Страстно обичам жените", "Шепотът на вълните", "Танцувай, циганко"...

  След 1944 г. обаче животът му коренно се променя и го сблъсква с редица неприятности. Новата власт не му прощава за "фашисткия" период в неговата биография - времето, през което работи в Германия. Независимо, че няма нищо общо с фашизма и националсоциализма, той е низвергнат и лишен от всякакви възможности за нормално съществуване. Разочарован от родината си прави последна стъпка като решава да замине за чужбина, но в последния момент е спрян. За Англия успяват да заминат само съпругата му Делфин и синът му Симеон. Останал сам в несретата си, на него му се налага да работи като пазач в Борисовата градина, за да се препитава.

  През 1968 г. е поканен в Германия, за да получи престижната златна значка на известното вариете "Фридрихщатпалас". Едва 9 години по-късно, през 1977 г., българската държава решава да го възнагради за това, че прославя името й по света. Лешников получава престижния орден "Кирил и Методий" първа степен. Но вече е късно. С влошено здраве, разочарован и потънал в забрава, прочутият певец почива на 31 юли 1978 г., в София.

  През тази година, след сигнал от оперния певец Георги Петков, който години наред  полага грижи за вечния дом на певеца, към областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, община Хасково отпусна средства и гробът на Аспарух Лешников бе възстановен.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   щото пеят по чалга дискотеките
   на дебили , фашисти и турски бейове :))
  • 2
   Ар
   Ари
   4 0
   10:10, 25 дек 2020
   Интересно. В Германия Ари е по-известен отколкото тук. Жалко
   • Ян
    Янко
    0 0
    09:33, 27 дек 2020
    Най известният български изпълнител в целия свят...

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини