От х:

Днес в x:

18 °C

Музикантът Ари - от келнер до световната сцена и пазач в София

Изображение 1 от 4

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, разказва за певеца от Хасково, когото целият свят познава като „Рицаря на горното фа“, но в България той остава малко известен – Аспарух Лешников - Ари.

  Една от най-известните музикални групи в Европа между двете световни войни е германският секстет “Веселите хармонисти” (с оригиналното име е “Comedian harmonists”), а неин възлов член е роденият в Хасково на 28 юли 1897 г., Аспарух Лешников – Ари. Още като дете Ари загатва за музикалния си талант като се включва в църковния хор към църквата „Св. Богородица“ в Хасково. Съдбата там го среща за пръв път с Маестро Георги Атанасов, който оказва ключова роля върху живота му занапред. През следващите години Ари се мести в Стара Загора, където се присъединява към училищния хор, а по-късно житейският му път го отвежда във Военното училище в София, където се подготвя за офицер. В столицата Ари се среща с големия български поет и хуморист Христо Смирненски, а от тяхното запознанство се ражда песента по стихове на поета “Горчиво кафе”. Именно в София се случва и втората среща между начеващия певец и Маестро Атанасов, който го насочва към музиката.

  След тази втора, възлова среща, се дава старт на заниманията на Лешников с педагога Иван Вульпе, за да продължат в Берлинската консерватория. За да осигури прехраната си и да покрие учебните си такси, Аспарух Лешников работи като келнер, докато през 1927 г. става солист в “Charell-Revue chorus”. Началото на голямата му музикална слава идва на 18 декември същата година, когато Хари Фромерман предава на берлински вестник обява, чрез която търси музиканти. От явилите се близо 100 кандидати е одобрен единствено басът Роберт Биберти. А последният, няколко дни по-късно, кани Лешников в секстета, обединяващ немци, поляк и българин – „Комедиан Хармонистс”. Името “Комедиан хармонистс” му дава Ерик Чарел, (Erik Charell) най-авторитетната фигура на германския звукозаписен и концертен бизнес след Първата световна война. Под това име формацията се превръща в изключително популярна. За по-малко от 6 години - от 1928 до 1934 г., те записват десетки грамофонни плочи, изнасят стотици концерти, а появата им навсякъде е посрещната с голямо въодушевление.

  Кариерата на групата се развива с феноменални успехи до 1933 г., когато на власт в Германия идва националсоциалистическата партия на Адолф Хитлер. Трима от членовете на групата са с еврейски произход, а музиката, изпълнявана от хармонистите, се счита за упадъчна от нацистката идеология. Вследствие на това започват да се отменят концерти и да се забранява на евреите да участват в културната камара. Последният концерт на "Комедиан хармонистс" в Германия е в Мюнхен на 25 март 1934 г. След това шестимата тръгват на турне из САЩ. Групата свири в Нидерландия, Дания, Америка, Италия и други страни. Особено запомнящо се остава турнето на групата зад океана, където на някои от концертите в ролята на зрител, се появява и самият американски президент Франклин Рузвелт. Там певците с еврейски произход вземат решение да не се връщат в Германия. Направени са опити за създаване на нови формации, но те така и не достигат първообраза си и се разпадат, а Аспарух Лешников се завръща в България. Името му се свързва с повечето най-обичани градски шлагери - "Горчиво кафе", "Белокаменна чешма", "За нашата раздяла", "Страстно обичам жените", "Шепотът на вълните", "Танцувай, циганко"...

  След 1944 г. обаче животът му коренно се променя и го сблъсква с редица неприятности. Новата власт не му прощава за "фашисткия" период в неговата биография - времето, през което работи в Германия. Независимо, че няма нищо общо с фашизма и националсоциализма, той е низвергнат и лишен от всякакви възможности за нормално съществуване. Разочарован от родината си прави последна стъпка като решава да замине за чужбина, но в последния момент е спрян. За Англия успяват да заминат само съпругата му Делфин и синът му Симеон. Останал сам в несретата си, на него му се налага да работи като пазач в Борисовата градина, за да се препитава.

  През 1968 г. е поканен в Германия, за да получи престижната златна значка на известното вариете "Фридрихщатпалас". Едва 9 години по-късно, през 1977 г., българската държава решава да го възнагради за това, че прославя името й по света. Лешников получава престижния орден "Кирил и Методий" първа степен. Но вече е късно. С влошено здраве, разочарован и потънал в забрава, прочутият певец почива на 31 юли 1978 г., в София.

  През тази година, след сигнал от оперния певец Георги Петков, който години наред  полага грижи за вечния дом на певеца, към областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, община Хасково отпусна средства и гробът на Аспарух Лешников бе възстановен.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   щото пеят по чалга дискотеките
   на дебили , фашисти и турски бейове :))
  • 2
   Ар
   Ари
   4 0
   10:10, 25 дек 2020
   Интересно. В Германия Ари е по-известен отколкото тук. Жалко
   • Ян
    Янко
    0 0
    09:33, 27 дек 2020
    Най известният български изпълнител в целия свят...

  Хороскоп за 17.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  17 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  17 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  17 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  17 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  17 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  17 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  17 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  17 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  17 май 2021
  Последни новини