От х:

Днес в x:

13 °C

Легендата за Стария мост в Свиленград

Изображение 1 от 5

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от oбластния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, ще ви отведем в община Свиленград, за да ви разкажем легендата за Стария мост.

  Старият мост в Свиленград е построен през 1529 г. и е единственият напълно запазен елемент от някогашния цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам (баня). Това е пътен мост, пресичащ река Марица, построен по нареждане на Мустафа паша, везир на султан Сюлейман І Великолепни. Мостът има зидана каменна конструкция, съставена от 20 свода с най-голям отвор 18 м. В средата му е поставена мраморна плоча, висока 6 м., с надпис, чийто превод гласи: "Този мост построи, когато бе халиф най-великият от султаните султан Сюлейман хан, син на султан Селим хан, да бъде продължител на безопасността и сигурността му техният везир Мустафа паша - бог да го покровителства за това, което създава. И то /построяването на моста/ бе най-дълготрайното негово добро дело през годината, на дата на която стана едно вечно добро дело".

  Легендата за Стария мост е изключително любопитна и по ориенталски драматично-красива. Тя разказва как везирът Мустафа паша, чието име по-късно започва да носи градът, решил да построи моста за севап (добро дело) на хората. Възхитен от изграденото, тогавашният султан Сюлейман поискал веднага да го откупи, но везирът се опитал да разубеди своя господар, ала, уви - неуспешно. Хитрият владетел искал да печели пари от преминаването през моста. Цяла вечер Мустафа паша мислил как да успее да запази моста за хората и да излезе от заплетената ситуация. На сутринта той взел съдбоносното решение да се самоубие. Още същата вечер везирът изпил смъртоносна отрова. Когато на следващата сутрин султанът разбрал за случилото се, гневът му бил неописуем. В яда си султан Сюлейман изрекъл жестока клетва: „Който пръв премине през моста, да загуби най-свидното, което има!“. Дълго време никой не смеел да премине през моста, за да не го застигне проклятието. Покрусеният от мъка баща на Мустафа паша, който не само изгубил най-милото си, но и не видял осъществяването на неговата мечта за хаир на хората сбъдната, решил да премине през моста и да развали клетвата.

  Старият мост се превръща в един от символите на Свиленград, около който се разраства града. Появява се комплекс с кервансарай, джамия, стара турска баня и чаршия. В някои източници се твърди, че той е построен по инициатива на легендарната съпруга на Сюлейман Великолепни – Роксолана. От 2003 г. старият каменен мост е паметник с национално значение. Според мнозина той може да се сравни с моста на Дрина, вишеградският мост в Босна, увековечен от носителя на нобелова награда за литература – Иво Андрич. Построеното през 1529 г. съоръжение буди удивлението и възхищението на много пътешественици, преминали по тези земи. Още през 1553 г. Антон Вранчич описва моста, а по-късно, през 1554 година, друг пътешественик се опитва да премери каква е големината на моста в крачки.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Чи
   чикоебачев
   14 0
   23:34, 13 яну 2021
   чико статията не важи за вас, празнувай си Банго Васил и си гледай помощите от социални .
  • 2
   Свиленградските пияндета като се напият по центъра и на връщане към кв. Гебран започват да се пробват да вървят по перилата на моста. И ако се разровите в статистиката на криминалните случаи ще видите колко пияни са паднали от моста и директно са посетили Св. Петър! Има и такъв случай от бай тошово време, уволнявки два дена пили по случай края на казармата и накрая се пробвали да вървят по перилата и то през малките часове след полунощ. И в крайна сметка 1 загинал и трима със счупени крайници и още двама след изтрезняване разбрали какво се е случило.
  • 3
   Ощ
   Още малко...
   4 0
   10:33, 14 яну 2021
   Мостът и комплексът с име Джисри Мустафа паша, състоящ се от джамия - построена с приходи от военна победа, имарет (трапезария), начално училище, хан, баня, чаршия и пазар при моста са дело на Mimar Sinan. Този мост е трети в списъка с уникалните му творения. Мостът на Дрина също е негово дело – на девето място в същия списък. Мустафа паша е босненец по произход и е зет на Султан Селим.
  • 4
   Тю
   Тюркян
   1 0
   20:59, 16 яну 2021
   Великолепен мост...

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини