От х:

Днес в x:

Произходът на минералната вода и лечебните й свойства в Минерални бани

Изображение 1 от 4

    Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, Областна администрация Хасково ни отвежда в община Минерални бани и разказва как се е формирал един от най-ценните природни ресурси в областта - минералните води.

    Произходът на минералните води в Минерални бани е свързан с вулканичната дейност от времето на терциера. Преди милиони години тези земи са били дъно на море, над което са се издигали активни вулкани. В резултат на движение на земната кора водният басейн се отдръпва и сушата се издига. Макар тези процеси да са се развили преди милиони години те предначертават геоложките специфики в района на Минерални бани. Там се образува разлом, отделящ Източните Родопи от Горнотракийската низина. През недрата на разлома бликат подземни води, които, преминавайки през скалите, поемат разтворимите минерали и така оформят химичния състав на водата в Минерални бани.

    Водата в хасковските Минерални бани е с уникален химичен състав и по лечебни свойства няма аналог в Южна Европа, освен в чешкия курорт Карлови вари. Тя идва от 14 извора с дебит 1500 литра/минута и с температура 59°С. По своя състав е ниско минерализирана и се нарежда до най-известните лечебни извори в страната и в Европа. Това, което отличава водата в Минерални бани от останалите води в България е най-вече свойството й да действа разширяващо на кръвоносните съдове и да подобрява кръвообращението в организма. Поради това тя много успешно лекува болести, като Болест на Бюргер, Болест на Рейно и др., които са свързани със запушване на кръвоносни съдове. Уникалният й състав способства за лечението също и на опорно-двигателни и стомашно-чревни заболявания, жлъчка, бъбреци, гинeĸoлoгични зaбoлявaния и др.

    Лековитите свойства на водите в хасковските Минерални бани са забелязани още от траките, а славата си на балнеоложки център носят от епохата на римляните. В курорта са запазени останки от минерални басейни от IІ–III в. Празникът на село Минерални бани също е обвързан с благодатното действие на водите. Преданието разказва, че след битката при село Клокотница през март 1230 г., цар Иван Асен II разпуска войската си, като ранените войници остават край топлите минерални извори в околните села за да се възстановяват. Няколко месеца по-късно, царят се връща по тези места, организира молебен за загиналите и големи празненства за местното население и възстановилите се ранени войници. Тържествата съвпадат с трите последователни християнски празника – „Черешова задушница”, „Петдесетница” и „Свети дух”. Това е и причината празникът на Минерални бани да се отбелязва на „Черешова задушница”.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Mi
      Miro
      1 -8
      00:27, 18 юни 2020
      Защо не кажете, че водата в Минерални бани е радио... Виж коментара
      • Обаче ,
        поне не хващаш кожни заболявания от сярата :))
    • 2
      Баните са на ръба на калдера - която е голяма колкото Йелоустоун при нас в Америка
      .....
      Водата е топла , щото под земята е още горещо - демек има лава на 5-6 км :))
      И квото се стече става на топла вода
      Тая лава някой ден ще излезе отгоре ... няма да е утре - Джуджето на Доган - Мюмюн да не вземе да скача през прозореца
      ....
      А около калдерата изкопаха 20 тона Българско злато , което си го поделиха Мултака Вълканов , Боци Маймуната и Румънеца от Село Дръндар
    • 3
      Ат
      Атанас
      2 0
      23:49, 9 сеп 2020
      Тази минерална вода е истинсо богатство! Безценен дар от господ! Само малкото хора, които нямат никакви проблеми са способни да хулят и обиждат Минерални бани и водата там. Аз посещавам това място през няколко месеца за да ползвам минералната вода и гарантирам, че тя действа и лекува!
    Последни новини