От х:

Днес в x:

24 °C

До първите „разменни монети“ се докоснаха децата от работилницата в Музея

  Как са се появили първите пари и защо е възникнала тяхната необходимост научиха днес в Регионалния музей на Хасково децата, които са част от Работилницата „Първите пари“. Тя е втората инициатива от „Лято в Музея“. С помощта на Марияна Славова от отдел „Археология“ и реставраторът в музея Владимир Димитров те разработиха свои знаци за размяна срещу стока, известни като домонетни форми.

  Делфин, риба, мида, стрела или разпъната волска кожа, изработени от бронз, са служили на хората в древни времена като „разменна монета“ срещу стоките, които те искали да получат от производителите.

  Формите са различни на тези прародители на парите, тъй като носят характеристиката на поминъка на дадения район, в който са изработвани. В Олбия, днешна Украйна, платежна еденица била бронзовата рибка, например. От този район изнасяли огромни количества солена риба и това е всъщност нещото, с което той бил най-добре разпознаваем.

  Още по-назад във времето, преди появата на домонетни форми, хората започнали да разменят помежду си най-напред стоки в натура. Това е преди пет хиляди години. На подобни размени има открити скални рисунки в Сахара.

  Трето хилядолетие преди Христа се появява метала. Хората разбират, че средствата, които използват за размяна са неудобни-хранителните стоки, например, в един момент се развалят, мидите се чупят, и затова започват да търсят универсалното средство за размяна. Така откриват метала и започват да го използват като много по-устойчив материал. Започват да изработват парчета с точно определено тегло и това може да се счита и за първите номинали на парите.

  След малките отливки, идват големите бронзови слитъци за размяна срещу стока.  Около 25, 26,27 килограма тежали тези парчета бронз, за които медта била пренасяна от остров Крит. Стойността на едно парче бронз била един талант.

  Първите монети  се появяват през 7 в.пр.Хр. в Мала Азия и са отсечени от естествена сплав от злато и сребро наречена електрон. Първите монети по нашите земи са отсечени през 6 в.пр.Хр. от сребро, което се е добивало в големи количества. 

  Със специална заповед от фонда на РИМ-Хасково Марияна Славова извади днес, за да ги покаже на децата, няколко домонетни форми -бронзова разпъната животинска кожа, намерена при разкопките до с.Ябълково и такава, открита в района на с.Калугерово, както и монети.

  След теоретичния урок сръчковците получиха парчета специална пластмаса, която се разтваря при 60 градуса, започва да се топи и се излива в калъпите. Бяла е на цвят, но в музея са я оцветили  в зеленикаво, за да наподобява на бронз.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Гяури тъпи ,
   Набийте си го в главите че :
   Варненската неолитна Култура е най-старата - ние сме открили медта - затова преди Бронзовата епоха има Медна
   .....и е напълно логично да се появи бронза (сплав на медта , ако използваш замърсена с калай и цинк и олово медна руда)
   ......
   ..... и че Потопа е станал в езерото което е било Черно Море, когато се е отворил Босфора и залял Земния Рай
   ........
   А "украинците " и "румънците" всъщност са си траки

  Още новини

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020

  Случаен виц

  Последни новини