От х:

Днес в x:

1 °C

До първите „разменни монети“ се докоснаха децата от работилницата в Музея

  Как са се появили първите пари и защо е възникнала тяхната необходимост научиха днес в Регионалния музей на Хасково децата, които са част от Работилницата „Първите пари“. Тя е втората инициатива от „Лято в Музея“. С помощта на Марияна Славова от отдел „Археология“ и реставраторът в музея Владимир Димитров те разработиха свои знаци за размяна срещу стока, известни като домонетни форми.

  Делфин, риба, мида, стрела или разпъната волска кожа, изработени от бронз, са служили на хората в древни времена като „разменна монета“ срещу стоките, които те искали да получат от производителите.

  Формите са различни на тези прародители на парите, тъй като носят характеристиката на поминъка на дадения район, в който са изработвани. В Олбия, днешна Украйна, платежна еденица била бронзовата рибка, например. От този район изнасяли огромни количества солена риба и това е всъщност нещото, с което той бил най-добре разпознаваем.

  Още по-назад във времето, преди появата на домонетни форми, хората започнали да разменят помежду си най-напред стоки в натура. Това е преди пет хиляди години. На подобни размени има открити скални рисунки в Сахара.

  Трето хилядолетие преди Христа се появява метала. Хората разбират, че средствата, които използват за размяна са неудобни-хранителните стоки, например, в един момент се развалят, мидите се чупят, и затова започват да търсят универсалното средство за размяна. Така откриват метала и започват да го използват като много по-устойчив материал. Започват да изработват парчета с точно определено тегло и това може да се счита и за първите номинали на парите.

  След малките отливки, идват големите бронзови слитъци за размяна срещу стока.  Около 25, 26,27 килограма тежали тези парчета бронз, за които медта била пренасяна от остров Крит. Стойността на едно парче бронз била един талант.

  Първите монети  се появяват през 7 в.пр.Хр. в Мала Азия и са отсечени от естествена сплав от злато и сребро наречена електрон. Първите монети по нашите земи са отсечени през 6 в.пр.Хр. от сребро, което се е добивало в големи количества. 

  Със специална заповед от фонда на РИМ-Хасково Марияна Славова извади днес, за да ги покаже на децата, няколко домонетни форми -бронзова разпъната животинска кожа, намерена при разкопките до с.Ябълково и такава, открита в района на с.Калугерово, както и монети.

  След теоретичния урок сръчковците получиха парчета специална пластмаса, която се разтваря при 60 градуса, започва да се топи и се излива в калъпите. Бяла е на цвят, но в музея са я оцветили  в зеленикаво, за да наподобява на бронз.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Гяури тъпи ,
   Набийте си го в главите че :
   Варненската неолитна Култура е най-старата - ние сме открили медта - затова преди Бронзовата епоха има Медна
   .....и е напълно логично да се появи бронза (сплав на медта , ако използваш замърсена с калай и цинк и олово медна руда)
   ......
   ..... и че Потопа е станал в езерото което е било Черно Море, когато се е отворил Босфора и залял Земния Рай
   ........
   А "украинците " и "румънците" всъщност са си траки

  Още новини

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини