От х:

Днес в x:

1 °C

До първите „разменни монети“ се докоснаха децата от работилницата в Музея

  Как са се появили първите пари и защо е възникнала тяхната необходимост научиха днес в Регионалния музей на Хасково децата, които са част от Работилницата „Първите пари“. Тя е втората инициатива от „Лято в Музея“. С помощта на Марияна Славова от отдел „Археология“ и реставраторът в музея Владимир Димитров те разработиха свои знаци за размяна срещу стока, известни като домонетни форми.

  Делфин, риба, мида, стрела или разпъната волска кожа, изработени от бронз, са служили на хората в древни времена като „разменна монета“ срещу стоките, които те искали да получат от производителите.

  Формите са различни на тези прародители на парите, тъй като носят характеристиката на поминъка на дадения район, в който са изработвани. В Олбия, днешна Украйна, платежна еденица била бронзовата рибка, например. От този район изнасяли огромни количества солена риба и това е всъщност нещото, с което той бил най-добре разпознаваем.

  Още по-назад във времето, преди появата на домонетни форми, хората започнали да разменят помежду си най-напред стоки в натура. Това е преди пет хиляди години. На подобни размени има открити скални рисунки в Сахара.

  Трето хилядолетие преди Христа се появява метала. Хората разбират, че средствата, които използват за размяна са неудобни-хранителните стоки, например, в един момент се развалят, мидите се чупят, и затова започват да търсят универсалното средство за размяна. Така откриват метала и започват да го използват като много по-устойчив материал. Започват да изработват парчета с точно определено тегло и това може да се счита и за първите номинали на парите.

  След малките отливки, идват големите бронзови слитъци за размяна срещу стока.  Около 25, 26,27 килограма тежали тези парчета бронз, за които медта била пренасяна от остров Крит. Стойността на едно парче бронз била един талант.

  Първите монети  се появяват през 7 в.пр.Хр. в Мала Азия и са отсечени от естествена сплав от злато и сребро наречена електрон. Първите монети по нашите земи са отсечени през 6 в.пр.Хр. от сребро, което се е добивало в големи количества. 

  Със специална заповед от фонда на РИМ-Хасково Марияна Славова извади днес, за да ги покаже на децата, няколко домонетни форми -бронзова разпъната животинска кожа, намерена при разкопките до с.Ябълково и такава, открита в района на с.Калугерово, както и монети.

  След теоретичния урок сръчковците получиха парчета специална пластмаса, която се разтваря при 60 градуса, започва да се топи и се излива в калъпите. Бяла е на цвят, но в музея са я оцветили  в зеленикаво, за да наподобява на бронз.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Гяури тъпи ,
   Набийте си го в главите че :
   Варненската неолитна Култура е най-старата - ние сме открили медта - затова преди Бронзовата епоха има Медна
   .....и е напълно логично да се появи бронза (сплав на медта , ако използваш замърсена с калай и цинк и олово медна руда)
   ......
   ..... и че Потопа е станал в езерото което е било Черно Море, когато се е отворил Босфора и залял Земния Рай
   ........
   А "украинците " и "румънците" всъщност са си траки

  Хороскоп за 08.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  08 мар 2021
  Последни новини