От х:

Днес в x:

13 °C

Предложение: Не гласуваш ли-плащаш солидарно компенсация за организацията на изборите

  Ново предложение за алгоритъма на гласуване и номинация на народните представители обяви като идея председателят на Сдружение "Общоземеделско действие" Спас Тенев.

  На пресконференция  финансовият експерт разясни основните точки от разработената от него методика за комбинирана изборна система. Сред основните моменти в нея е частта за изришна заявка от тези, които не желаят да гласуват и така да отпадне задължителният вот. Това трябва да става непосредствено преди изборите. "По този начин ще се изчистят изборните списъци от една страна от т.нар. „мъртви души“, а от друга ще е по-чисто изчисляването на изборната активност“, отбеляза той.

  Интересна е тезата му, какво трябва да се случи обаче с онези, които не подадат отказ да гласуват, но въпреки това не отидат до урните в изборния ден. Предложението на Тенев е те да плащат като компенсация солидарно направените разходи за организацията на изборите. Сумите ще се изчислят на калпак и ще се дължат пред Общинските или Районните избирателни комисии. Компенсация няма да дължат само онези избиратели, които докажат, че не са отишли пред урната по уважителна причина. Документите за това отново ще се депозират в определен срок пред ОИК или РИК.

  В предложението му за поправка в Изборния кодек фигурира и регламентиране на методиката за номинациите на кандидатите за народни представители. Идеята е те да са номинации на максимално широк кръг от хора от дадения Многомандатен район, преди да стигнат до привличане в партийните листи.

  Спас Тенев предлага имената на кандидатите за Народното събрание да излизат от професионалните съсловия и структури и да се стиковат с неформални граждански организации. Според него тук съмненията за лобизмъм пред политическите партии за определена номинация са неоправдани, тъй като смята, че партиите ще имат интерес да привлекат в каннидатските си листи повече хора, които са експерти и са припознати масово от граждани и професионални съсловия.

  Според него гласуването за парламента трябва да се осъществи  в един тур, в противен случай мажоритарният вот сам по себе си би бил опорочен и нелогичен.

  Спас Тенев призна, че предложенията му са доста амбициозни, но не и неосъществими, ако волята на гражданите наклони везните към тях.

  „Причината за сегашните протести е тежкото положение на българския народ и липсата на визия за неговото бъдеще“, коментира на пресконференцията на земеделците настоящата ситуация с протестите в България, Георги Потерашев от местната организация на Земеделския съюз "Александър  Стамболийски".

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Бо
   Боже
   20 -3
   13:55, 21 юли 2020
   прибери си вересиите.
   • 12
    123
    6 -3
    16:50, 21 юли 2020
    Да, да наистина са пълни глупости!
    Стойте по кафетата, по време на избори и после всеки ден протестирайте по 4-5 часа на ден!
   • Го
    Горския
    5 -2
    17:50, 21 юли 2020
    Спа терапия с Калашник
    оправя мутрите и бейовете
  • 2
   Ха
   Хасковлия
   25 -1
   14:27, 21 юли 2020
   А за депутати които са се въздържали. Колко е глобата
  • 3
   Ко
   Кочев
   23 -2
   14:35, 21 юли 2020
   За кого да гласувам? За лъжци, крадци и мошеници?
  • 4
   Ни
   Ники
   18 -2
   14:35, 21 юли 2020
   Аз мога да гласувам и с невалидна бюлетина.Как ще ме накарате насила?
  • 5
   Ку
   Курец
   16 -2
   14:35, 21 юли 2020
   Предложение : Гласуваме и избираме управление,крадът ли електрически стол,може и бесилка!
  • 6
   Ба
   Бахчеван
   4 -7
   14:47, 21 юли 2020
   Че така е в много страни. Например Гърция Израел . Това предложение е отдавна на патриотите. И като има 100 процента гласували тогава ще влезнат малки партийки а големи като дпс ще са сезам или само.
  • 7
   Гл
   гласоподател
   12 -2
   14:59, 21 юли 2020
   а кой ще носи отговорност че не се спазва закона за електронното гласуване?
  • 8
   Зр
   Зрителя
   12 0
   15:53, 21 юли 2020
   Ами ако кандидатите са само такива идиоти като на снимките как ще ме накарат да плащам че не съм гласувал?
  • 9
   Юр
   юрист
   11 -3
   16:15, 21 юли 2020
   Това са свободни съчинения на темата гласуване. Предложението е в противоречие с Конституцията и изборния кодекс. Личи си дилетантския почерк на предложителите. Всеки се пъха дето не му е работа. Не напразно навремето покойния политик от СДС Стефан Савов казваше "Да си оранжев земеделец не е политическа принадлежност, а психическа диагноза".
   • 12
    1234
    4 -4
    17:25, 21 юли 2020
    Кой Стефан Савов, тоя дето преведе биографията на Че Гевара ли? Или оня от Демократическата партия с Златка Русева. Ако него ми даваш за пример, ти си по зле и от тези. Савов и подобните на него Соколов, Лучников, Фурнаджиев, Петров, Марков, Ганев, Луджев, Йорданов, Тренчев, Константинова, Неделчев, Сталийски, Блага, и т,н, блъснаха държавата в блатото и вече 30 г не можем да излезем от там.
  • 10
   Г-
   Г-н Михайлов
   0 0
   14:27, 22 юли 2020
   Да вземеш да прочетеш Конституцията на Република България,и тогава се изкажи, а не да правиш свободни съчинения! " Всеки Гражданин на Републиката, навършил 18г. има ПРАВО на глас! " Никъде не се казва " Е задължен"!!

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  20 сеп 2020
  Последни новини