От х:

Днес в x:

-3 °C

Предложение: Не гласуваш ли-плащаш солидарно компенсация за организацията на изборите

  Ново предложение за алгоритъма на гласуване и номинация на народните представители обяви като идея председателят на Сдружение "Общоземеделско действие" Спас Тенев.

  На пресконференция  финансовият експерт разясни основните точки от разработената от него методика за комбинирана изборна система. Сред основните моменти в нея е частта за изришна заявка от тези, които не желаят да гласуват и така да отпадне задължителният вот. Това трябва да става непосредствено преди изборите. "По този начин ще се изчистят изборните списъци от една страна от т.нар. „мъртви души“, а от друга ще е по-чисто изчисляването на изборната активност“, отбеляза той.

  Интересна е тезата му, какво трябва да се случи обаче с онези, които не подадат отказ да гласуват, но въпреки това не отидат до урните в изборния ден. Предложението на Тенев е те да плащат като компенсация солидарно направените разходи за организацията на изборите. Сумите ще се изчислят на калпак и ще се дължат пред Общинските или Районните избирателни комисии. Компенсация няма да дължат само онези избиратели, които докажат, че не са отишли пред урната по уважителна причина. Документите за това отново ще се депозират в определен срок пред ОИК или РИК.

  В предложението му за поправка в Изборния кодек фигурира и регламентиране на методиката за номинациите на кандидатите за народни представители. Идеята е те да са номинации на максимално широк кръг от хора от дадения Многомандатен район, преди да стигнат до привличане в партийните листи.

  Спас Тенев предлага имената на кандидатите за Народното събрание да излизат от професионалните съсловия и структури и да се стиковат с неформални граждански организации. Според него тук съмненията за лобизмъм пред политическите партии за определена номинация са неоправдани, тъй като смята, че партиите ще имат интерес да привлекат в каннидатските си листи повече хора, които са експерти и са припознати масово от граждани и професионални съсловия.

  Според него гласуването за парламента трябва да се осъществи  в един тур, в противен случай мажоритарният вот сам по себе си би бил опорочен и нелогичен.

  Спас Тенев призна, че предложенията му са доста амбициозни, но не и неосъществими, ако волята на гражданите наклони везните към тях.

  „Причината за сегашните протести е тежкото положение на българския народ и липсата на визия за неговото бъдеще“, коментира на пресконференцията на земеделците настоящата ситуация с протестите в България, Георги Потерашев от местната организация на Земеделския съюз "Александър  Стамболийски".

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Бо
   Боже
   20 -3
   13:55, 21 юли 2020
   прибери си вересиите.
   • 12
    123
    6 -3
    16:50, 21 юли 2020
    Да, да наистина са пълни глупости!
    Стойте по кафетата, по време на избори и после всеки ден протестирайте по 4-5 часа на ден!
   • Го
    Горския
    5 -2
    17:50, 21 юли 2020
    Спа терапия с Калашник
    оправя мутрите и бейовете
  • 2
   Ха
   Хасковлия
   25 -1
   14:27, 21 юли 2020
   А за депутати които са се въздържали. Колко е глобата
  • 3
   Ко
   Кочев
   23 -2
   14:35, 21 юли 2020
   За кого да гласувам? За лъжци, крадци и мошеници?
  • 4
   Ни
   Ники
   18 -2
   14:35, 21 юли 2020
   Аз мога да гласувам и с невалидна бюлетина.Как ще ме накарате насила?
  • 5
   Ку
   Курец
   16 -2
   14:35, 21 юли 2020
   Предложение : Гласуваме и избираме управление,крадът ли електрически стол,може и бесилка!
  • 6
   Ба
   Бахчеван
   4 -7
   14:47, 21 юли 2020
   Че така е в много страни. Например Гърция Израел . Това предложение е отдавна на патриотите. И като има 100 процента гласували тогава ще влезнат малки партийки а големи като дпс ще са сезам или само.
  • 7
   Гл
   гласоподател
   12 -2
   14:59, 21 юли 2020
   а кой ще носи отговорност че не се спазва закона за електронното гласуване?
  • 8
   Зр
   Зрителя
   12 0
   15:53, 21 юли 2020
   Ами ако кандидатите са само такива идиоти като на снимките как ще ме накарат да плащам че не съм гласувал?
  • 9
   Юр
   юрист
   11 -3
   16:15, 21 юли 2020
   Това са свободни съчинения на темата гласуване. Предложението е в противоречие с Конституцията и изборния кодекс. Личи си дилетантския почерк на предложителите. Всеки се пъха дето не му е работа. Не напразно навремето покойния политик от СДС Стефан Савов казваше "Да си оранжев земеделец не е политическа принадлежност, а психическа диагноза".
   • 12
    1234
    4 -4
    17:25, 21 юли 2020
    Кой Стефан Савов, тоя дето преведе биографията на Че Гевара ли? Или оня от Демократическата партия с Златка Русева. Ако него ми даваш за пример, ти си по зле и от тези. Савов и подобните на него Соколов, Лучников, Фурнаджиев, Петров, Марков, Ганев, Луджев, Йорданов, Тренчев, Константинова, Неделчев, Сталийски, Блага, и т,н, блъснаха държавата в блатото и вече 30 г не можем да излезем от там.
  • 10
   Г-
   Г-н Михайлов
   0 0
   14:27, 22 юли 2020
   Да вземеш да прочетеш Конституцията на Република България,и тогава се изкажи, а не да правиш свободни съчинения! " Всеки Гражданин на Републиката, навършил 18г. има ПРАВО на глас! " Никъде не се казва " Е задължен"!!

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  27 ное 2020
  Последни новини