От х:

Днес в x:

Предложение: Не гласуваш ли-плащаш солидарно компенсация за организацията на изборите

    Ново предложение за алгоритъма на гласуване и номинация на народните представители обяви като идея председателят на Сдружение "Общоземеделско действие" Спас Тенев.

    На пресконференция  финансовият експерт разясни основните точки от разработената от него методика за комбинирана изборна система. Сред основните моменти в нея е частта за изришна заявка от тези, които не желаят да гласуват и така да отпадне задължителният вот. Това трябва да става непосредствено преди изборите. "По този начин ще се изчистят изборните списъци от една страна от т.нар. „мъртви души“, а от друга ще е по-чисто изчисляването на изборната активност“, отбеляза той.

    Интересна е тезата му, какво трябва да се случи обаче с онези, които не подадат отказ да гласуват, но въпреки това не отидат до урните в изборния ден. Предложението на Тенев е те да плащат като компенсация солидарно направените разходи за организацията на изборите. Сумите ще се изчислят на калпак и ще се дължат пред Общинските или Районните избирателни комисии. Компенсация няма да дължат само онези избиратели, които докажат, че не са отишли пред урната по уважителна причина. Документите за това отново ще се депозират в определен срок пред ОИК или РИК.

    В предложението му за поправка в Изборния кодек фигурира и регламентиране на методиката за номинациите на кандидатите за народни представители. Идеята е те да са номинации на максимално широк кръг от хора от дадения Многомандатен район, преди да стигнат до привличане в партийните листи.

    Спас Тенев предлага имената на кандидатите за Народното събрание да излизат от професионалните съсловия и структури и да се стиковат с неформални граждански организации. Според него тук съмненията за лобизмъм пред политическите партии за определена номинация са неоправдани, тъй като смята, че партиите ще имат интерес да привлекат в каннидатските си листи повече хора, които са експерти и са припознати масово от граждани и професионални съсловия.

    Според него гласуването за парламента трябва да се осъществи  в един тур, в противен случай мажоритарният вот сам по себе си би бил опорочен и нелогичен.

    Спас Тенев призна, че предложенията му са доста амбициозни, но не и неосъществими, ако волята на гражданите наклони везните към тях.

    „Причината за сегашните протести е тежкото положение на българския народ и липсата на визия за неговото бъдеще“, коментира на пресконференцията на земеделците настоящата ситуация с протестите в България, Георги Потерашев от местната организация на Земеделския съюз "Александър  Стамболийски".

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Бо
      Боже
      20 -3
      13:55, 21 юли 2020
      прибери си вересиите.
      • 12
        123
        6 -3
        16:50, 21 юли 2020
        Да, да наистина са пълни глупости!
        Стойте по кафетата, по време на избори и после всеки ден протестирайте по 4-5 часа на ден!
      • Го
        Горския
        5 -2
        17:50, 21 юли 2020
        Спа терапия с Калашник
        оправя мутрите и бейовете
    • 2
      Ха
      Хасковлия
      25 -1
      14:27, 21 юли 2020
      А за депутати които са се въздържали. Колко е глобата
    • 3
      Ко
      Кочев
      23 -2
      14:35, 21 юли 2020
      За кого да гласувам? За лъжци, крадци и мошеници?
    • 4
      Ни
      Ники
      18 -2
      14:35, 21 юли 2020
      Аз мога да гласувам и с невалидна бюлетина.Как ще ме накарате насила?
    • 5
      Ку
      Курец
      16 -2
      14:35, 21 юли 2020
      Предложение : Гласуваме и избираме управление,крадът ли електрически стол,може и бесилка!
    • 6
      Ба
      Бахчеван
      4 -7
      14:47, 21 юли 2020
      Че така е в много страни. Например Гърция Израел . Това предложение е отдавна на патриотите. И като има 100 процента гласували тогава ще влезнат малки партийки а големи като дпс ще са сезам или само.
    • 7
      Гл
      гласоподател
      12 -2
      14:59, 21 юли 2020
      а кой ще носи отговорност че не се спазва закона за електронното гласуване?
    • 8
      Зр
      Зрителя
      12 0
      15:53, 21 юли 2020
      Ами ако кандидатите са само такива идиоти като на снимките как ще ме накарат да плащам че не съм гласувал?
    • 9
      Юр
      юрист
      11 -3
      16:15, 21 юли 2020
      Това са свободни съчинения на темата гласуване. Предложението е в противоречие с Конституцията и изборния кодекс. Личи си дилетантския почерк на предложителите. Всеки се пъха дето не му е работа. Не напразно навремето покойния политик от СДС Стефан Савов казваше "Да си оранжев земеделец не е политическа принадлежност, а психическа диагноза".
      • 12
        1234
        4 -4
        17:25, 21 юли 2020
        Кой Стефан Савов, тоя дето преведе биографията на Че Гевара ли? Или оня от Демократическата партия с Златка Русева. Ако него ми даваш за пример, ти си по зле и от тези. Савов и подобните на него Соколов, Лучников, Фурнаджиев, Петров, Марков, Ганев, Луджев, Йорданов, Тренчев, Константинова, Неделчев, Сталийски, Блага, и т,н, блъснаха държавата в блатото и вече 30 г не можем да излезем от там.
    Последни новини