От х:

Днес в x:

Всяка тревичка е полезна, всяка разходка е здраве, казват в с. Крум

    Всяка тревичка е полезна, всяка разходка сред природата е здраве, казват жените от фолклорния състав за обичаи при читалище „Просвета 1926“ в село Крум.

    Още рано сутринта днес на полята над селото, до големия кръст, жените излязоха да берат билки. Изплетоха традиционния Еньовденски венец, под който се минава за здраве. И показаха ритуала на празника днес.

    Според поверието на Еньовден слънцето пече много по-силно, билките са много лековити и водата придобива магическа сила. Затова сутринта трябва всеки да се измие в реката и да се отъркаля в росната трева за здраве през цялата година.

    Еньовата буля става най-рано от всички и обикаля нивите около селото, за да види дали плодородието ще ги споходи. Тази година е доволна от реколтата: Житата са напълнили класовете, ей такива големи са слънчогледовите пити, царевиците по две махалки бълват. Хамбарите ще са пълни и стопаните ще са доволни!, казва тя на дружките си.

    После гадаят по наречените пръстени в менчето каква ще е съдбата на неомъжените момичета-ще се задомят ли, ще ги поиска ли избраникът им, ще има ли рожби тази година в къщата.

    Традицията на Еньовден жените от с. Крум пазят от своите майки и баби в автентичния й вид и всяка година я изпълняват.

    Синя китка или още млечка, еньовче, жълт кантарион, дива мента, мащерка заплетоха в празничния венец днес с думите“Свети Еньо да помага! Здраве да има за всички!“. А почерпката е от именичката Янка Станкова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини