От х:

Днес в x:

4 °C

Все повече хора смятат, че съхранението на биоразнообразието е жизненоважно

  Все повече хора от районите, в които има редки видове птици смятат, че опазването на биоразнообразието и околната среда е жизнено важно. Това показва анкетата, проведена в рамките на българо-турския проект „Орли над границите“. Резултатите от нея бяха представени от Иванка Душкова от  „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково, който е българският представител в разработката. От турска страна партньор е Асоциацията на младежки и спортни клубове „Обратно към природата“ в Къркларели.

  Анкетата на българска територия е направена сред 102-ма души от региона на Тополовград и Свиленград, където е 70 % от популацията  в България на застрашения от изчезване вид царски орел. Това са 28 двойки от 35-те, засечени у нас.

  Целта е да се направят изводи за отношението на местните хора към опазването на природата, хищните птици и заплахите към тях, конфликта между хората и дивата природа.

  Допитването е проведено сред ловци, природозащитници и представителите на общинските административни структури. 94 % от хората, участвали в него, са посочили, че съхранението на биоразнообразието е пряко свързано с оцеляването на човечеството. Според 70 % в анкетата царският орел е застрашен, като сред заплахите се посочват бракониерството, електрическите стълбове, употребата на отрови.

  Проучването и изводите от него са предоставени на Българското дружество за защита на птиците, заедно с препоръките на местните хора за опазването на дивата природа, обобщи Камелия Димитрова, която е координатор на проекта, който трябва да приключи през октомври тази година.

  В него, като експерт участва и Антон Стаменов от БДЗП.  Той представи работата по картирането на гнездата на царските орли, която извършват на терен орнитолозите.

  При обходите и наблюденията обаче, освен царски орли, са регистрирани и други редки птици на хасковска територия.

  Открити са две нови двойки късопръст ястреб. Това е най-редкият вид ястреб, който се среща в нашата природа. Едната двойка е описана на територията на  Тополовград, а другата в район към Ямбол. Регистрирана е и нова двойка морски орел, неизвестна досега. Това е също сравнително рядък вида за България. Находка са и пет двойки орли змияри.

  Строеж на изкуствени гнезда е друга от интересните природозащитнически дейности по този проект, отбеляза Антон Стаменов. През миналата седмица е завършило поставянето на десет такива гнезда-по четири за царски и морски орли и две са за малък креслив орел. Поставянето на изкуствените гнезда е съобразено с характеристиките и предпочитанията на вида птици, за които са предназначени.

  За царския орел например гнездата са поставени в на най-високите дървета в околност в близост до ливада или пасище, където той се храни. Малкият креслив орел гнезди в дерета на остри склонове в гората.

  „Смисълът на поставянето на изкуствените гнезда е във възможността човекът да ги укрепи по-надеждно и здраво за клоните на дърветата, защото е установено, че те често падат при силни бури. По този начин се увеличава гнездовият успех на орлите, което е много важно, защото те дават относително малък брой популация. Царският орел например и морският орел имат по две малки, а малкият креслив орел има най-често само по едно малко на година. Тоест всеки изпуснат шанс за гнездене е лош за биологичното състояние на вида.“, разясни експертът по биоразнообразие.

  Част от целта на проекта е и въвличането на повече млади хора в кампания и  срещу замърсяването на крайречните райони. Затова предстои турският партньор в разработката да разработи онлайн карта с GPS координати на нерегламентирани сметища по поречията в трансграничния район. Когато тя е готова всеки ще може да отбелязва в картата координатите, когато се натъкне на такова сметище, за да може по-лесно гражданските инициативи да се насочват към разчистването му, посочи Иванка Душкова.

  За региона на Хасковска област е предвидено почистване на боклуците по поречието на река Арда.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Са
   Сапето
   6 -5
   15:55, 15 юни 2020
   Тая от кое НПО е и колко пари е гушнала за туй кухо проучване
  • 2
   До
   До Хасково нет!
   4 -3
   16:29, 15 юни 2020
   Хасково нет, може ли да забраните коментарите, защото 99% са нелепи, уронващи нечии авторитет, потъпкващи всичко смислено, добри и красиво в този свят! Искам да споделя много ваши позитивни новини, за да достигнат до повече хора, но не го правя, заради обидата, вонята и простотията в коментарите! Оставете само тези коментари от Фейсбук, да видим колко отворковци ще застанат с името и лицето си, за да плюят върху всичко и всеки!
  • 3
   13
   135
   3 -2
   22:28, 15 юни 2020
   Това са едни псевдо зелени крадци и мошенници. За тях е важно да вземат по 130 000 евро за някакви си гарги които никой не може да види и проследи.Птиците ако си имат необходимите неща сами ще се върнат.На сила не става нищо . Но НПО отчитат несъществуващи неща и крадът по стотици хиляди евро които усвояват в апартаменти и коли.Природата няма нужда от тези мошеници за да се поддържа. Крадци и мошеници като Тома белев с 30 фирми той и жена му управляват и усвояват милиони евро.

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини