От х:

Днес в x:

Все повече хора смятат, че съхранението на биоразнообразието е жизненоважно

    Все повече хора от районите, в които има редки видове птици смятат, че опазването на биоразнообразието и околната среда е жизнено важно. Това показва анкетата, проведена в рамките на българо-турския проект „Орли над границите“. Резултатите от нея бяха представени от Иванка Душкова от  „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково, който е българският представител в разработката. От турска страна партньор е Асоциацията на младежки и спортни клубове „Обратно към природата“ в Къркларели.

    Анкетата на българска територия е направена сред 102-ма души от региона на Тополовград и Свиленград, където е 70 % от популацията  в България на застрашения от изчезване вид царски орел. Това са 28 двойки от 35-те, засечени у нас.

    Целта е да се направят изводи за отношението на местните хора към опазването на природата, хищните птици и заплахите към тях, конфликта между хората и дивата природа.

    Допитването е проведено сред ловци, природозащитници и представителите на общинските административни структури. 94 % от хората, участвали в него, са посочили, че съхранението на биоразнообразието е пряко свързано с оцеляването на човечеството. Според 70 % в анкетата царският орел е застрашен, като сред заплахите се посочват бракониерството, електрическите стълбове, употребата на отрови.

    Проучването и изводите от него са предоставени на Българското дружество за защита на птиците, заедно с препоръките на местните хора за опазването на дивата природа, обобщи Камелия Димитрова, която е координатор на проекта, който трябва да приключи през октомври тази година.

    В него, като експерт участва и Антон Стаменов от БДЗП.  Той представи работата по картирането на гнездата на царските орли, която извършват на терен орнитолозите.

    При обходите и наблюденията обаче, освен царски орли, са регистрирани и други редки птици на хасковска територия.

    Открити са две нови двойки късопръст ястреб. Това е най-редкият вид ястреб, който се среща в нашата природа. Едната двойка е описана на територията на  Тополовград, а другата в район към Ямбол. Регистрирана е и нова двойка морски орел, неизвестна досега. Това е също сравнително рядък вида за България. Находка са и пет двойки орли змияри.

    Строеж на изкуствени гнезда е друга от интересните природозащитнически дейности по този проект, отбеляза Антон Стаменов. През миналата седмица е завършило поставянето на десет такива гнезда-по четири за царски и морски орли и две са за малък креслив орел. Поставянето на изкуствените гнезда е съобразено с характеристиките и предпочитанията на вида птици, за които са предназначени.

    За царския орел например гнездата са поставени в на най-високите дървета в околност в близост до ливада или пасище, където той се храни. Малкият креслив орел гнезди в дерета на остри склонове в гората.

    „Смисълът на поставянето на изкуствените гнезда е във възможността човекът да ги укрепи по-надеждно и здраво за клоните на дърветата, защото е установено, че те често падат при силни бури. По този начин се увеличава гнездовият успех на орлите, което е много важно, защото те дават относително малък брой популация. Царският орел например и морският орел имат по две малки, а малкият креслив орел има най-често само по едно малко на година. Тоест всеки изпуснат шанс за гнездене е лош за биологичното състояние на вида.“, разясни експертът по биоразнообразие.

    Част от целта на проекта е и въвличането на повече млади хора в кампания и  срещу замърсяването на крайречните райони. Затова предстои турският партньор в разработката да разработи онлайн карта с GPS координати на нерегламентирани сметища по поречията в трансграничния район. Когато тя е готова всеки ще може да отбелязва в картата координатите, когато се натъкне на такова сметище, за да може по-лесно гражданските инициативи да се насочват към разчистването му, посочи Иванка Душкова.

    За региона на Хасковска област е предвидено почистване на боклуците по поречието на река Арда.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Са
      Сапето
      6 -5
      15:55, 15 юни 2020
      Тая от кое НПО е и колко пари е гушнала за туй кухо проучване
    • 2
      До
      До Хасково нет!
      4 -3
      16:29, 15 юни 2020
      Хасково нет, може ли да забраните коментарите, защото 99% са нелепи, уронващи нечии авторитет, потъпкващи всичко смислено, добри и красиво в този свят! Искам да споделя много ваши позитивни новини, за да достигнат до повече хора, но не го правя, заради обидата, вонята и простотията в коментарите! Оставете само тези коментари от Фейсбук, да видим колко отворковци ще застанат с името и лицето си, за да плюят върху всичко и всеки!
    • 3
      13
      135
      3 -2
      22:28, 15 юни 2020
      Това са едни псевдо зелени крадци и мошенници. За тях е важно да вземат по 130 000 евро за някакви си гарги които никой не може да види и проследи.Птиците ако си имат необходимите неща сами ще се върнат.На сила не става нищо . Но НПО отчитат несъществуващи неща и крадът по стотици хиляди евро които усвояват в апартаменти и коли.Природата няма нужда от тези мошеници за да се поддържа. Крадци и мошеници като Тома белев с 30 фирми той и жена му управляват и усвояват милиони евро.
    Последни новини