От х:

Днес в x:

Общинари спасиха прострелян орел, дават на прокурор стрелците

снимки:община Свиленград

Служители на Община Свиленград спасиха ранен царски орел докато извършвали оглед на снегопочистването в района на село Райкова могила.

Ръководителят на звено „Благоустрояване”Янчо Андреев и главения специалист „Капитално строителство и контрол” Магдалена Йосифова забелязали рядката а птица паднала под дърво насред полето. Пернатото било с ранено крило от ловни сачми.

След сигнал на общинските служители природозащитната организация „Зелени Балкани” е организирала прибирането на птицата от специалист от базата си в близкото село Левка.

Орелът е изпратен за лечение и след пълното му възстановяване ще бъде пуснат отново в естествената му среда. 

Царският орел е световно защитен вид, записан в Червената книга на България като критично застрашен от изчезване вид. У нас са оцелели около 20 двойки, като повечето гнездят в района на Сакар планина.

От РИОСВ -Хасково съобщиха, че само преди седмица в същата зона, където е ткрит раненият царски орел, е била намерена и  друга жертва на бракониерите– прострелян морски орел, който обаче не е оцелял.

Еколозите имат сериозни съмнения, че в района на с. Райкова могила целенасочено се стреля по величествените птици,  които са защитени видове. 

РИОСВ- Хасково ще подаде сигнал за престъпленията до Окръжната прокуратура в Хасково. Целта е да бъдат установени нарушителите и да им бъде потърсена наказателна отговорност съгласно чл. 278д от НК .

За нанесени щети на екземпляр от вида по Наказателния кодекс се предвижда глоба от 5000 лв. до 20 000 лв. и лишаване от свобода  до 5 години.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини