От х:

Днес в x:

Енергото пази птиците с 4 млн. лева

Проект за близо 4 млн.лв., финансиран от Европейската комисия, ще пази редките птици на територията на Елхово, Тополовград и Харманли.

Разработката „Живот за царския орел” се изпълнява от ЕVN. Тя е за срок от 5 години и през този период са предвидени много мерки, които целят да се сведат до минимум случаите, при които редките пернати загиват от съприкосновението с жиците. Една от тях е вкарването под земята на електропроводи с обща дължина 45 км на територията на Елхово и Тополовград.

В Харманли пък ще бъде изградена ПАС система, което на практика представлява изолиране на кабелите по цялата дължина на електропровода на територията на общината с обща дължина 15 километра. Освен това ще бъдат поставени и защитни изолации за птиците при общо 2740 стълба от мрежата в трите общини.

Превенцията по програма LIFE+ на ЕК се налага заради факта, че местообитанието на царския орел се намира на лицензионната територия на EVN в Югоизточна България и най-вече в в района на Странджа и Сакар.

Партньори на електроразпределителното дружество по проекта са експертите от Българско дружество за защита на птиците.

Целта е да се намали смъртността при царския орел, причинявана от сблъсък с електропроводи в най-важните обекти от мрежата „Натура 2000“, а от там и опазване популацията на вида.

Царският орел е защитен вид, включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на международния съюз за защита на природата и природните ресурси.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини