От х:

Днес в x:

EVN със срок към ВиК да си плати тока до седмица, иначе дърпа шалтера на администрацията

Административни сгради на ВиК Хасково могат да останат без тока от 25 ноември. Това съобщиха от EVN. А причината е просрочени задължения от над половин милион лева за доставена електроенергия.

Мярката ще влезе в сила в случай, че до 23 ноември ВиК -Хасково не се издължи за консумирания ток.

EVN в качеството си на Доставчик от последна инстанция е изпратила предупредителното писмо до ВиК, че вече е подала заявление към мрежовия оператор Електроразпределение Юг за ограничаване на електрозахранването към административни сгради на водното дружество.

Предупреждението гласи, че от 25 ноември ще бъде спрян тока на 9 административни обекта на водното дружество - в Хасково, Симеоновград, Любимец, Ивайловград и Тополовград. Водоснабдяването няма да бъде засегнато.

Водното дружество е информирано за графика на изключване, така че да има възможност да предприеме съответните мерки за безопасност, казва електроразпределителят.

От ЕVN предупреждават, че ако няма реакция от страна на ВиК-Хасково ще се пристъпи към заявка за изключване и на други обекти, като касови салони и работилници.

Към крайната мярка, обясняват от ЕVN, се пристъпва след проведени редица опити за намиране на решение и разговори с ВиК, но до този момент липсвала воля за поемането на ясен ангажимент за покриване на отворените задължения, както и за подсигуряване на средства за последващите задължения за електроенергия на водното дружество.

ВиК Хасково се снабдява с електрическа енергия от EVN Електроснабдяване в качеството му на доставчик от последна инстанция oт август 2021 г. Причината е прекратяване на договора с дотогавашния доставчик на електроенергия от свободен пазар към водното дружество, което след това не успява да сключи договор с нов доставчик от свободен пазар. Съгласно нормативната база в такъв случай обектът се снабдява от ДПИ, който доставя електроенергия на онези небитови клиенти, които не са избрали търговец на свободния пазар.

Още с първата си фактура за август 2021 г. ВиК-Хасково става некоректен платец, тогава беше направено споразумение за разсрочено плащане, припомня електроразпределителят.

За септември, с краен срок за плащане 25 октомври обаче фактурата е платена отново частично.

„Имаме договорка за разсрочено плащане за септември и си я спазваме. Всеки месец плащаме по тази фактура по 190 хил.лв. октомврийската сметка ни е 1,080 млн.лв. И от нея сме издължили 540 хил.лв. Имам уверението от ВиК холдинга и от Министeрството на енергетиката, че от тази фактура държавата ще ни приспадне по 110 лв. на мегават час. Имаме добра воля да не сме длъжници към електроразпределителя и правим всичко възможно по силите си. Непрекъснато сме в преговори и плащаме според споразуменията. Но те искат невъзможни неща. Получава се едно извиване на ръцете. Ако спрат тока в административните сгради, то е ясно, че ще ограничат възможността ни за приходи“, така реагира на предупреждението от страна на EVN управителят на ВиК -Хасково Божидар Желязков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ва
    Василев
    32 -7
    16:02, 17 ное 2021
    Защо докато беше старото ръководството не извивахте кунки?А? Че те ВиК имат над два млн.лева да събират дължими суми.Не говоря за качеството на водата.Там е проблема е замитан с десетки години.
    Не е коректно.Но когато нямаме държава е така.Продадохме си държавното енерго за жълти стотинки и тлъсти комисионни, и сега ревем.А милионерите?
    • 33
      333
      17 -7
      17:04, 17 ное 2021
      С тия 2 милиона, дето им даде държавата да бяха са платили борчовете! А не да ги слагат в частни сметки!Рано или късно всичко се връща, време е да има арести и конфискуване на имоти
    • Аз съм категорично против всякакви частни компании да управляват тока , водата и природните богатства на България
      .......
  • 2
    Гр
    Грък
    19 -15
    16:45, 17 ное 2021
    ШЕФЕ намали си щата на
    администрацията и
    пенсионерите бе селски бек
    и колко щатчета имаш дето
    само лапат парички
    Колко запитвания имаш за
    тези щатове но мълчиш
    като п...ка
  • 3
    Ан
    Анна
    13 -12
    16:54, 17 ное 2021
    Значи на 26 спират помпите и наставя яко безводие. Да отивам да пълня тубите .
    • На
      Нана
      15 -3
      18:47, 17 ное 2021
      Спира администрцията. Много си проста. Помпите са в помпената. В администрцията все още помпи няма.
      Тъпо парче
  • 4
    Ня
    Някой
    35 -8
    17:15, 17 ное 2021
    Съкратете снабдителя който обикаля по-цял ден със сивия "Шевролет" ! Каква работа върши а взема над 1000лв заплата . И още нещо : Има едни "кукони" в Центъра за работа с клиенти където те гледат много страшно и се държат грубо с клиентите , сега нека им спрат климатиците.
    • Оа
      ОА не
      10 -12
      19:54, 17 ное 2021
      Дано ама дали?Ще се простудят тез празни глави , те толкоз могат.Селския бег..ОП директор не си ли събра парите. То до сега като няма , зимата хич няма да има.Обречен е…с двете дипломи.амин
    • За
      Запознат
      3 0
      09:01, 18 ное 2021
      За един бивш гумаджия ли ми пишеш ? Сетих се кой е ! Ами щом прави такива неща да се върне към старата си професия . Ама се иска работа там със гумите а тук му дойде лесно .
  • 5
    Ив
    Иван
    24 -10
    17:20, 17 ное 2021
    Ами да ви закриват направо,това заслужавате!Банда некадърници легнали на държавна ясла, и с нея не можете да се оправите.За съд сте всички до един в ръководството.Тока да не могат да си платят с приходите от най-скъпата и некачествена вода в България?!Ако бяхте в частния сектор,главичките на всички вас ,хрантутници мизерни,досега щяха да са посечени,а не да ми ревете,че пари нямало.НЕКАДЪРНИЦИ!
  • 6
    По
    Потърпевш
    21 -3
    17:47, 17 ное 2021
    ЕВН и те да си спазват договорите за свързване към електро мрежата.Договорите затова се подписват за да се спазват.Парите веднага ги присвояват после всички се покриват и не отговарят на телефоните…
  • 7
    АН
    А н т и м а н г а л
    17 -3
    20:16, 17 ное 2021
    ВиК-то да спре безплатната вода на маймуните и всичко ще се нареди. Някой ще има ли топки да го направи? Много са ви мили чернокожите паразити.
    • Па
      Парич
      24 -3
      20:48, 17 ное 2021
      Освен Република и Възраждане има много други които също забравят, че ползват услугите на ВиК.Ще бъде интересно да се знае ,че собственици на видни имоти с двуметрови огради в Кенана също са между тях.Или са си направили " байпаси"
      в имотите им.
  • 8
    То
    ТОК срещу рушвет
    4 -1
    05:07, 18 ное 2021
    Е бем
    В сички
    Н аред
    Който почерпи на него има ток,иначе документите не се разглеждат…..
  • 9
    Ян
    Янков
    4 -3
    08:31, 18 ное 2021
    По всичко личи, че планът на ГЕРБ/ДПС върви по план.
    Некачествени но скъпи услуги от ВиК-Хасково.
    Обществено недоволство,подклаждано от самите управници-разбирай Община Хасково с нищо правене.
    Защо не си зададем въпроса - ЗАЩО?
    Ами отговорът е ясен - да стане частно дружество.
    И познайте кой ще стане собственик - този който най-активно работи в тази посока,като народен представител - Делян Добрев.
    От години той е реалният "собственик" на ВиК Хасково.
  • 10
    Въ
    въпрос
    2 0
    08:45, 18 ное 2021
    защо след като ВиК нямат пари подменят масово входящите водомери на блоковете, един такъв водомер е 4-5 хиляди, сега като има разлика между сумата от водомерите на хората и показанията на големия водомер и плащаш, а то технологично си дава процент на грешка, вече плащаме такива "грешки", а за братовчедите от махлата водата е без пари
Последни новини