От х:

Днес в x:

11 °C

1593 зрелостници от Хасковско на матура през метър и половина

1593-ма зрелостници от Хасковска област са подали заявления да се явят на предсотящите през юни матури. 1567 от тях завършват профилираните и професионалните гимназии през тази година, останалите матуранти са приключили средното си образование в предходни години.

В Регионалното управление по образованието вече тече подготовката на залите, в които зрелостните ще полажат изпититеи по разпледелението им в тях. Заради изискването учениците да са на отстояние от метър и половина, залите ще бъдат увеличени тази година на 146 за първия задължителен ДЗИ на 1 юни, който е по Български език и литература. 127 зали се подготвят за втория задължителен зрелостен изпит, който е избираем и ще е на 3 юни. 

Деветима ученици от региона  са подали заявления за явяване на матура и по трети предмет. Оценките им трябват като вход за избран университет, тъй като все повече Висши учебни заведенията обяват прием с оценка от ДЗИ, обясни началничката на РУО Христина Боева. 37 университета вече обявиха това за учебната 2020-2021 година. Датите за провеждането на третото ДЗИ са 2 и 4 юни. Посочените дисциплини са химия, физика, биология, математика, немски и енглийски език.

На 5-ти юни се явяват на изпит за професионална степен  и учениците от професионалните гимназии.

В изпитните дни няма да се допуска струпване на хора пред училищита и залите. Всички трябва да са с маски.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ра
  Разочарован
  19 -2
  13:31, 13 май 2020
  И учениците пострадаха от измислената пандемия. Абитуриентите без балове, с маски от които се задушаваш на матурите, онлайн обучение което не може да замести истинското в училище, с две думи лоша работа. Кога ще свърши цялата тази глупост?!
 • 2
  Бл
  Блатния
  8 -8
  13:36, 13 май 2020
  Перфектно начало на лятото, някои на море, други в болница, а трети в гробищата! Доказано е, че вируса може да се рее из въздуха до 3 часа и да се пренесе до 8 метра, при положение, че матурата е 4 часа да пресметнем колко ще са заразените, ако в стаята има един болен.........- цялата стая.
 • 3
  Аб
  АБВ
  5 -2
  20:46, 13 май 2020
  Останаха 6 седмици до края на учебната година.(1/3 от втори срок) Паркове и спортни площадки са пълни с деца.А кафетата с родители.Въпреки това училищата не се отвориха.Преди слушахме Москва какво ще каже, сега поне от Берлин да бяхме се поучили. А може би целта е още по- прости да станат подрастващите?
  • Mi
   Miilko
   0 0
   22:47, 13 май 2020
   Подрастващите няма да станат умни от училището, ако родителите им са прости и ги пращат в заразно време да учат.

Хороскоп за 26.01.2021

Последни новини