От х:

Днес в x:

45 от училищата в хасковска област използват платформата „Школо“, но няма притеснения покрай продажбата й

Изображение 1 от 3

    Засега няма притеснения у директорите на училища в Хасковска област заради факта, че най-масово използваната платформа за електронните дневници -“Школо“ е продадена на чужда компания.

    През сайта на „Школо“ ООД в сряда стана ясно, че платформата вече е собственост на „Джунипър Едюкейшън“ (Juniper Education) - най-широкобхватния доставчик на образователен софтуер и услуги за училищата във Великобритания. Въпреки че от екипа побързаха да успокоят потребителите, че защитата на личните данни на учениците остава в сила, се усети напрежение в общественото пространство. Във връзка с това от МОН реагираха и сезираха ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая.

    Всъщност ръководството на всяко училище има възможност само да определи през коя платформа да организира комуникацията между учители, родители и ученици –Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование НЕИСПУО на МОН или „Школо“.

    Временно изпълняващата длъжността началник на Регионално управление на образованието в Хасково Силвия Касабова коментира, че няма сигнали и за прекъсване на работата в платформата или някакви други проблеми. Тя не отчита дори и наченки на истерия и от страна на родителите относно въпроса за защитата на личните данни -техните или на децата им.

    Както на повечето места в страната, така и в региона, масово училищата използват именно „Школо“. 45 от 77 училища на територията на Хасковска област работят с тази платформа.

    Дългогодишният преподавател и директор на едно от големите основни училища в Хасково „Христо Смирненски“- Силвия Траилова не споделя никакви притеснения относно промяната. „Сама по себе си платформата не може да представлява никаква заплаха, защото собственик на данните са училищата. Живеем в глобализиран свят и много софтуерни компании имат офиси извън страната, в която работят. Не виждам нищо притеснително от ситуацията, която се коментира. Дори очаквам, че ще бъдат генерирани нови идеи и ще има подобрения и развитие на платформата. Пробвахме за кратко и НЕИСПУО, но в крайна сметка, поне за тази учебна година, решихме да останем на платформата“Школо“, коментира тя.

    И за да се изчистят изцяло въпросите около темата, ето отговорите, които е качил в своя публикация на Фейсбук страницата си един от основателите на „Школо“- Мирослав Джоканов:

    1. Продадени ли са данните?

    - Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган.

    2. Имат ли достъп англичаните до тези данни?

    - Достъп до данните имат САМО служители на Школо ООД.

    3. Как се контролира достъпът до данните, обработвани от ШКОЛО?

    - В Школо има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал сюрия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни.

    - Служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни.

    4. Контролни органи

    Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение.

    5. Имат ли британците интерес към въпросните данни?

    - Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България.

    6. Какво ще открият проверките на ДАНС и КЗЛД?

    - Честно казано се радвам, че МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения.

    ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ

    За финал ще кажа, че придобиването на ШКОЛО не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ. Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя - Juniper имат нужда от НАШАТА технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те НЕ притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира ШКОЛО в Англия преди идния 15-и септември.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини