От х:

Днес в x:

Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната платформа "Школо", каза министър Галин Цоков

Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната платформа "Школо", като от фирмата гарантират това. Така министърът на образованието проф.Галин Цоков отговори  по време на парламентарния контрол на питане от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков относно продажбата на образователната платформа "Школо" на британската компания "Джунипър Едюкейшън" и за ползването на личните данни на български граждани в нея.

Министърът подчерта, че има абсолютна гаранция и по отношение на защитата на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като становище на Комисията за защита на личните данни.

На 17 януари през сайта на „Школо“ ООД стана ясно, че платформата вече е собственост на най-широкобхватния доставчик на образователен софтуер и услуги за училищата във Великобритания. Въпреки че от екипа побързаха да успокоят потребителите, че защитата на личните данни на учениците остава в сила, се усети напрежение в общественото пространство. Във връзка с това от МОН реагираха и сезираха ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая.

Министър Цоков обясни в парламента, че МОН е сезирало Комисията за защита на личните данни, тъй като носи отговорност за администриране на Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. Там се съхраняват данните на училищата, които са възложители за осъществяване на дейностите, свързани с електронния дневник.

Както "Школо", така и всички външни доставчици, които ползват данни от НЕИСПУО, сключват такива договори с образователните институции, а не с МОН. Но те трябва да представят в МОН нужната документация, включително договорите, споразуменията, които са сключени с отделните училища, допълни министърът.

"Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местоположение не се променят - това е особено важно. Оперативното функциониране на българското дружество "Школо" ООД продължава да се осъществява на базата на договорите и споразуменията с училищата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини