От х:

Днес в x:

Визита в САЩ сблъска коалиционните партньори

Витае напрежение дали въпросната визита да се случи в мандата на Николай Денков или на Мария Габриел

Първата от 2019 г. насам визита на високо ниво в САЩ сблъска коалиционните партньори. Пръв за нея заговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като я коментира в парламента преди визитата да бъде оповестена официално. По думите му „огромна делегация“ от 30-40 човека ще летят към САЩ. Според премиера Николай Денков е „напълно некоректно да се обявява такава информация предварително и да се дава отчет за нещо, което не се е случило“. Той е поискал среща с Борисов.

По всичко личи, че напрежение има заради това дали визитата да се случи в мандата на Денков или в този на Мария Габриел. Твърденията за „разхищения в министерствата“ се появиха вчера, когато Борисов заяви, че бил чул „за подготвено пътуване към Щатите“.

„Министри с 30, 40, 50 хиляди лева командировъчни платени - страховито разхищение в правителството! На мен ядките ми броихте, комисии правихте, а сега самолет след самолет лети! Ние нямахме кетъринг в последните години“, заяви вчера той.

Темата продължи да се обсъжда и днес, като лидерът на ГЕРБ посочи, че има разточителство за летенето със самолет и премиер и президент трябва да отидат при премиер или държавен секретар. Той не каза с кого, по негова информация, ще се срещне българската делегация. От думите му може да се заключи, че срещите няма да са на най-високо ниво.

„Допреди седмица всички министри щяха да ходят“, реагира Борисов и предупреди, че така ще омаловажат успехите на парламента, визирайки подкрепата за Украйна, правосъдната и конституционната реформа.

По думите му ние сме във фантастични отношения със САЩ и неслучайно много американски компании са спечелили търгове, като този за Страйкърите например. Според Борисов някои от договорите може да се подписват у нас.

Търкания преди ротацията

Той спомена, че Денков поискал да се видят, а на брифинг в Народното събрание премиерът потвърди, че е поискал среща с лидера на ГЕРБ, за да не си комуникират през медиите и да обсъдят как вървят разговорите за ротацията и оценките на министрите.

„След като Борисов като министър-председател е пътувал до САЩ, съвсем естествено е аз като премиер също да пътувам до САЩ. Уверявам ви, че няма да пътувам, ако не си струва, и ще изпълня задълженията си като министър-председател“, каза Денков.

Той припомни, че разделението на властите изисква изпълнителната власт да свърши своите задължения и след това парламентът да контролира как се изпълняват тези задължения.

Темата за ротацията отново се яви на дневен ред, като според Борисов тя „не е на всяка цена“. Денков се съгласи с него и заяви, че „тя ще се случи и трябва да стане, като има ясна гаранция, че ще продължим работа по управленската програма и е ясно, че ще се развиваме като проевропейска държава, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенствата. Това са целите, за които се борихме. Ако можем да ги реализираме, ще има ротация, ако не - няма да има“.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че има подписано споразумение, ГЕРБ ще се придържа към него и има увереност, че ротацията ще се случи, но всеки ден имало нови и нови претенции.

„Затова връщам темата за регулаторите и питам защо не бяха сменени толкова години?", попита Борисов и добави, че „естествено, че мандатът ще бъде на ГЕРБ. Нали не си представяте да ходят с празен мандат ГЕРБ, а след това Денков или Мария да се върне с друг. Нали не си го представяте да се унижим така? "

По думите му с това забавяне в смяната на регулаторите мобилните оператори са вдигнали цените си и няма регулация.

Той атакува коалиционния си партньор Кирил Петков заради това, че по време на неговото управление не са сменили всички регулатори, след като са имали абсолютно мнозинство като четворна коалиция.

„Те тръгнаха да сменят КЕВР, КС го върна, те се уплашиха, същото стана и с БНБ."

По време на брифинг в НС премиерът пък защити Кирил Петков относно смяната на регулаторите и напомни, че няколко партии в парламента свалили тяхното редовно правителство.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини