От х:

Днес в x:

Сигналът за убийството на Мартин Божанов е подаден 50 минути след стрелбата по него

Сигналът за убийството на Мартин Божанов е подаден 50 минути след стрелбата, като съпругата му казала, че тогава го е намерила, съобщава директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов, цитиран от БТА.

Мартин Божанов бе убит в затворен комплекс преди два дни.

Текат действия по разследването, в т.ч. установяване на оръжието. Водят се разговори с негови близки. Имаме данни, че има имоти в Гърция. На името на жена му има регистриран един имот, който вчера е претърсен, каза Николов.

В Софийска градска прокуратура има едно разследване за дейността на Божанов, обясни заместник- градският прокурор Иво Илиев. Разследването е за имотни измами, пране на пари и за изнудване на съдии по граждански дела, по които той е имал интерес. Божанов не е привлечен като обвиняем.

Разследването е било на финална фаза и предстояло повдигане на обвинение, добави Илиев. 

Вероятната причина за убийството на Мартин Божанов- Нотариуса е измама или завличане на хора с голяма сума пари пък коментира сутрешния блок на NOVA Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него е рано да се каже дали моделът на старите поръчкови убийства се завръща и припомни скорошния разстрел на Алексей Петров. Според Безлов убийството на Нотариуса много прилича на това на Алексей Петров. По думите му Божанов е "много тъмна фигура". 

Малко след убийството на Божанов стана ясно и, че съпругата му Гергана е била част от структурата на МВР в ГДБОП. Била е уволнена заради това, че й е отказан достъп до класифицирана информация. На работа е възстановена с решение на Административен съд - София град от 18 октомври 2021 г.,а това решение е потвърдено и от Върховния административен съд. На работа тя е възстановена като държавен служител, но стажант в МВР през май 2022 година.

В телефонно включване с коментар в сутрешния блок на бТВ в четвъртък Мис България Ивайла Бакалова посочи, че познава съпругата на Божанов Гергана."За Гергана (съпругата на Мартин Божанов-Нотариуса - б.р.) и за нейната позиция в ГДБОП ние бяхме хората, които алармирахме затова към тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Тези хора имат много пипала в съдебната система", категорична бе тя. Включването й беше по повод записа от разговора, който е направила с Мартин Божанов-Нотариуса пред Антикорупционния фонд. Тя обясни, че самият Божанов се е свързал с нея, поискал й е 100 000 евро с обещание, че ще осигури свободата на бизнесмена Веселин Денков, с когото Бакалова живее на семейни начала.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини