От х:

Днес в x:

12 °C

Австралия осъди родителите, държали бебето си на веганска диета

Астралийци са осъдени задето държали бебето си на строга веганска диета. Двойката няма да лежи в затвора, а ще положи общественополезен труд, реши съдията, съобщава BBC.

Дъщеричката им сега е отглеждана от други членове на семейството и е на три години. Тя ходи на говорна терапия и физиотерапия, взима хранителни добавки и все още изостава от връстниците си.

За случая властите разбират през март 2018 г. Майката повикала линейка, след като детето припаднало. Медиците го открили с посинели устни, студени крайници, ниска кръвна захар и мускулен тонус.

То било недохранено и изглеждало като тримесечно, а всъщност било на 19 месеца и дори нямало зъби. Родителите му го хранели с ядки, картофи, препечени филийки и ориз.

Приемната майка посочила в оценката си за детето през май миналата година, че момиченцето не можело да седи, да говори, да се храни, да си играе с играчки и дори да се претърколи докрай. "Гардиън" съобщава, че не са му давани хранителни добавки (каквито са необходими при вегански режим на хранене при децата), освен това то не е било ваксинирано.

Родителите не са били нито много млади, нито необразовани, но в началото не са могли да възприемат, че състоянието на дъщеря им се дължи на недохранване, заяви съдията при обявяването на присъдата. Те имат и две големи деца, които, макар и неваксинирани, са отгледани без подобни проблеми. Родителите са загубили попечителството си и върху тях, макар да поддържат връзка.

Майката страдала от следродилна депресия и с времето се е вманиачила във вярванията си, че строгата диета е полезна, посочи съдията и критикува бащата, че по никакъв начин не е опитал да подобри състоянието на дъщеря си. Съдията не уважи и аргумента му, че той е имал ограничено участие в грижите за дъщеря си и заради това трябва да получи по-малка присъда.

Двойката се призна за виновна миналата година по обвинения в недостатъчна грижа за детето и сериозното му увреждане. Всеки от родителите бе осъден на 300 часа общественополезен труд.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини