От х:

Днес в x:

26 °C

Авокадото не е веганско!

Едно видео, включващо част от комедийно шоу-викторина на BBC, наречено QI,  наскоро стана популярно във Фейсбук.

В британската интелектуална комедия и игра се задават въпроси, които са изключително неясни, което прави малко вероятно да се даде правилен отговор, така че се присъждат точки не само за правилните, но и за най-оригиналните и нелепи отговори.

В този случай във видеото е зададен въпроса коя храна е подходяща за вегани: авокадо, бадеми, пъпеши, киви или тиква?

Отговорът, поне според QI, не е нито един от изброените.

Защо?

Логиката, доколкото я има, в този изненадващ отговор е обяснена от Доминик Уилкинсън (Dominic Wilkinson), неонатолог и професор по етика, от Университета в Оксфорд, в статия е публикувана от The Conversation. 

Промишленото отглеждане на тези зеленчуци, поне в някои части на света, често включва мобилно пчеларство. На места като Калифорния няма достатъчно местни пчели или други опрашващи насекоми, за да опрашват масивите бадемови овощни градини.

Пчелните кошери се транспортират с големи камиони между фермите - те могат да бъдат в бадемови градини, на друго място - в овощни градини с авокадо, а по-късно - на слънчогледови полета.

Веганите избягват животински продукти. За строгите вегани това означава да се избягва меда поради експлоатирането на пчелите. Това означава, по същата логика, веганите да избягват и зеленчуци като авокадо, чието производство включва използването на пчели.

Вярно ли е това? Трябва ли веганите да се откажат и от авокадото?

В защита на авокадото

Откритието, че авокадото може да не е "веганско", изглежда като ескалация на абсурда на етичния вегански аргумент. Някои хора могат да кажат, че веганите, които консумират авокадо (или бадеми и други подобни), са лицемери.

Така се оказва, че е невъзможно да си истински веган.

Някои вегани могат да кажат в своя защита, че това е проблем само за някои зеленчуци, които се произвеждат масово и които зависят от мобилното пчеларство. На други места, включително и в България (доколкото ни е известно), тази практика е все още необичайна.

Но има ли гаранция, че някоя пчела не е опрашила реколтата?

Отговорът зависи от приетия морален статут на насекомите. Пчеларството може да нарани или убие пчелите. Транспортирането на пчелите за опрашване на различни култури изглежда влияе отрицателно върху тяхното здраве и продължителност на живота.

Но някои може да поставят под въпрос дали пчелите са способни да страдат по същия начин като гръбначните животни,  други могат да се запитат дали пчелите имат съзнание и дали имат желание да живеят.

Някои философи твърдят, че насекомите няма да усетят, ако бъдат убити. Други, като Гари Франсион (Gary Francione),  поставят критерия, че животните могат да имат съзнание, ако са наясно със собствените си тела и действия и да се виждат като различни от телата и действията на другите животни. 

Зависи от вашата етична обосновка

Отговорът зависи от етичната обосновка на веганството.

Някои вегани намират основание да са такива, защото не искат да са неморални чрез диетата си. Това може да се основава на нещо като етиката на Кант за избягване използването на друго съзнателно същество като средство за постигане на свои цели.

Те могат да се основават на това, че животните (включително пчелите) също имат права. Всяко нарушение на правата е погрешно според този възглед - просто не е допустимо етично да се използват пчелите като роби.

Други вегани не ядат месо или други животински продукти поради желанието да се сведат до минимум страданията и убийствата на животните.

Докато количеството страдание, изпитвано от отделната пчела, вероятно е малко, това би се увеличило, когато  потенциално са засегнати много голям брой насекоми, например 31 милиарда пчели в калифорнийските градиони с бадеми.

Веганът, който избира да яде бадеми или авокадо, не намалява страданието на животните.

Друга (може би по-практична) етична обосновка, която би могла да бъде в основата на решението да станеш веган, е желанието да се намали страданието и убиването на животните и въздействието върху околната среда, свързано с производството на храни.

Мобилното пчеларство също има отрицателни въздействия върху околната среда, например чрез разпространението на болести и въздействието върху популациите на местни пчели.

Този аргумент е добър за избор на хранителни продукти, които намаляват експлоатацията на животните, дори и да допуска някаква експлоатация на животните.

В крайна сметка трябва да се тегли някъде чертата

Когато избираме нашата диета трябва да балансираме с усилията, които изразходваме, за да я осъществим в нашето ежедневие.

Има една етична теория за това, как трябва да се разпределят ресурсите, наречена "sufficiarianism". Разбирането на тази теория изисква от нас правилно да схванем понятието за достатъчен праг. 

Накратко, идеята е, че ресурсите могат да се разпределят по начин, който не е напълно равнопоставен и не може да увеличи общото щастие, но поне гарантира, че всеки има някакъв достатъчен минимум.

В друга етична област понякога се обсъжда идеята, че целта на родителството не е да бъдем идеалният родител (ние всички се проваляме в това), а да бъдем достатъчно "добри" родители.

При такъв подход към етиката за избягването на животински продукти целта не е да бъдеш абсолютен веган или максимално веган, а да бъде достатъчно веган - да полагаш колкото се може повече усилия да се намали страданието на животните заради нашата храна.

За някои хора това може да означава да не ядат авокадо.

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини