От х:

Днес в x:

Единият близнак става веган, другият яде месо. Ето какво се случва

Еднояйчните близнаци Хюго и Рос Търнър решават да проверят дали веганската диета е по-здравословна от консумацията на месо и млечни продукти. И резултатите са доста интересни.

Ако следите братята Търнър в Instagram, то вероятно сте забелязали, че те обожават да пътешестват из света. Напоследък обаче двамата използват факта, че са генетично еднояйчни близнаци, за да подомагат и научните изследвания. В рамките на неотдавнашно проучване, проведено в Катедрата за изследване на близнаци и генетична епидемиология към Кралския колеж в Лондон, Хюго и Рос спазват два различни режима на хранене в продължение на 12 седмици: Хюго се храни изцяло с веганска храна, а Рос продължава да яде месо и млечни продукти.

"Искахме да използваме модела на еднояйчни близнаци, които са генетични клонинги, за да проверим ефекта от диетата и физическите упражнения и как тези хора реагират на различни видове храна", обяснява професор Тим Спектър, епидемиолог в Кралския колеж в Лондон, който ръководи изследването, във видеоклип за BBC Reel.

Резултатите са дребни, но значителни, пише IFLScience. За разлика от Рос, който консумира месо, холестеролът на вегана Хюго пада значително, а устойчивостта му към диабет тип 2 се повишава рязко. Хюго споделя, че през първите няколко седмици му е било изключително трудно да спазва веганската диета – той е изпитвал зверски глад за месо и сирене. В крайна сметка обаче свиква с нея и твърди, че се чувствал по-енергичен.

Забележително е, че веганската диета е свързана с по-стабилно ниво на кръвната захар и енергия, докато месоядната е довела до по-резки пикове и спадове на енергията. Също така веганската диета е намалила разнообразието на чревните бактерии, докато при месо-млечната то е останало стабилно. На теория това означава, че в сравнение с Рос веганът Хюго би могъл потенциално да бъде по-податлив на болести.

Мащабни изследвания разкриват някои изненадващи прозрения за чревните бактерии и начина, по който хората реагират на храната. Проучване от 2019 г., проведено от същия екип в Кралския колеж в Лондон, установява, че реакциите на хората към едни и същи храни са уникални дори и при еднояйчни близнаци. Въпреки че се хранят с едни и същи ястия, при някои хора се наблюдава рязко повишаване на кръвната захар и инсулина, което е свързано с увеличаване на теглото и диабет, докато при други нивата на мазнини се задържат в кръвта, което повишава риска от развитие на сърдечни заболявания.

Според проучването причината за това вероятно се крие в чревния микробиом - трилионите бактерии, които обитават чревния тракт. Въпреки че генетиката играе важна роля за начина, по който преработваме храната, чревният микробиом също е от значение – той оказва влияние върху начина, по който храната се разгражда. Тъй като съставът на микробната колония варира при различните хора, и реакциите ни към една и съща храна варират.

"Установихме, че повечето еднояйчни близнаци споделят помежду си средно между едва 25 и 30 процента от своите микроби", обяснява професор Спектър. "Смятаме, че това е причината много от техните метаболизми да са различни и да реагират различно на храната."

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини