От х:

Днес в x:

Учени разработиха диета срещу стареенето

Учени от Университета на Южна Калифорния установиха, че диета, имитираща гладуване, намалява признаците на стареене на имунната система, инсулиновата резистентност и мастните чернодробни отлагания при хората, което забавя биологичното стареене. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications.

Диетата, имитираща гладуване или FMD е петдневна нискокалорична диета с високо съдържание на ненаситени мазнини и ниско съдържание на протеини и въглехидрати. Тя е проектиран да имитира ефектите от гладуването, когато човек пие само вода, но все пак осигурява на тялото хранителните вещества, от които се нуждае.

Доказано е, че една или две сесии на диета на месец увеличават продължителността на живота и подобряват качеството на здравето на мишки, които първоначално са били хранени с нормална диета или еквивалентна западна диета, богата на мазнини и въглехидрати.

Новото изследване изучава ефектите от гладуването върху две групи хора на възраст от 18 до 70 години. Една от групите е била подложена на 3-4 месечни сесии с шап и след това се е хранила нормално в продължение на 25 дни. Шапът включва специфични безмесни храни, включително супи на растителна основа, енергийни блокчета и напитки, закуски и чай, които са разделени на петдневни порции.

Освен това диетата включва добавки за осигуряване на високи нива на минерали, витамини и незаменими мастни киселини.

Пациентите от контролната група бяха посъветвани да следват редовна или средиземноморска диета.

Оказало се, че шап диетата помогнала за намаляване на биологичната възраст на участниците средно с 2,5 години. Тя също така намалява влиянието на рисковите фактори за диабет, инсулиновата резистентност и количеството коремна мазнина в черния дроб. Наблюдава се също увеличение на съотношението на лимфоидните към миелоидните клетки, което е индикатор за по-млада имунна система. 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини