От х:

Днес в x:

10 °C

Путин възложи подготовката на руски отговор на американския ракетен тест

Руският президент Владимир Путин е възложил да се подготви симетричен отговор на ракетните изпитания, които Пентагонът проведе на 19 август и които не отговарят на разпоредбите на Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие.

Той каза това по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия, според сайта на Кремъл. Нареждане е дадено на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и съответните ведомства.

Пурин отбелязва, че Русия по-рано е имала данни, че САЩ отдавна са ангажирани в създаването на оръжия, забранени от Договора. Вместо да започнат да спазват договора, американците „организираха пропагандна кампания“, че Русия не се придържа към договора, подчерта той. Няма съмнение, че истинските планове на Съединените щати са да се отърват от ограниченията и да „развържат ръцете си за разгръщане на предварително забранени ракети в различни региони на света“, добави Путин.

Русия все още е отворена за равен и конструктивен диалог със САЩ за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност, отбелязва още руският лидер.

На 19 август Пентагонът обяви изстрелването на крилата ракета с мобилна инсталация на остров Сан Николас (Калифорния). След повече от 500 км полет ракетата удари точно целта, съобщи американският отдел.

Договора задължава Русия и Съединените обещаха да унищожат всички системи балистични и крилати ракети със среден и по-малък обсег на действие (от 1000 до 5500 км и съответно от 500 до 1000 км), както и да не произвеждат, тестват или разполагат такива ракети.

В началото на февруари тази година американският президент Доналд Тръмп обяви спирането на Договора, обяснявайки това решение с нарушения от страна на Русия. Москва отхвърли обвиненията и също обяви прекратяването на договора.

За планировете на САЩ да тестват ракети с малък обсег (около 1000 км) през август, съобщи Ройтерс през март, позовавайки се на източник от Пентагона. Ако изстрелването е успешно, ракетата може да бъде разгърната в рамките на 18 месеца, добави той. Освен това източникът заяви, че САЩ планират да проведат тестове и ракети със среден обсег, но не уточни подробностите. Си Ен Ен потвърди плановете на американските власти да проведат ракетно изпитание. Както каналът отбеляза, ракетата е „създадена специално да предизвика Русия в Европа“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини