От х:

Днес в x:

2000 знаменца и „Пробуждане с хоро“ в Хасково за Освобождението на България

    Националният празник на България – 3 март бе отбелязан тържествено в Хасково. Честването на 141 години от Освобождението на България от Османско владичество започна в 11 часа днес на площад „Общински“ с ритуал по издигане на националното знаме пред кметството, съвместно с военнослужещи от хасковското поделение 52740, Духовия оркестър и Мажоретния състав към Младежкия център. Там бяха раздадени 2000 знаменца, осигурени от община Хасково.
    15 минути по-късно честването продължи пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода“ с ритуал по полагане на цветя и венци. Слово произнесоха кметът на Хасково Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев и депутатът Евгения Ангелова. Те припомниха за свещената дата за страната – 3 март, на която България възкръсва след 5-вековно робство.

    В тържествата в Хасково се включиха още зам.-областния управител д-р Стефка Здравкова, председателят на общинския съвет Таня Захариева, военни, общински съветници, представители на патриотични организации, стотици граждани.
    В 11.30 часа на сцената на площада започна концерт в подкрепа на световната инициатива „Пробуждане с хоро“, с участието на Представителния фолклорен ансамбъл „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова и Фолклорните клубове: „Славяни“ с художествен ръководител Мария Бялкова, „Воденица“ с художествен ръководител Иван Иванов, „Фъртуните на Мишо“ с художествен ръководител Мишо Кадиев и „Веселие“ с художествен ръководител Надежда Атанасова. Танцьорите от ансамбъла и клубовете извиха хоро на площада, в което се включиха граждани.
    Празничната програма ще продължи в 19 часа в театър „Иван Димов“ с концерт на Камерен оркестър - Хасково. Солист Красимир Тасков – пиано. Диригент Цанислав Петков. В програмата са включени произведения от Марин Големинов, Атанас Атанасов, Красимир Тасков. Вход е свободен.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Даа ,варвари са англосаксонците който избили цели народи и племена ,завладявайки цели континенти и острови по целият свят .И докато те са ходели облечени с овчи кожи и са говорели на жабешки език . Нашите прадеди са изградили най малко 4 велики държави на Евразииският континент и са създали не една а три азбуки на този свят .И единсвено тях Александър Македонски не е могъл да победи ,та се наложило да си жени войниците за Български момичета ,за да му отворят вратите към средна Азия .А също така да не забравяме и битката при Дойран ,когато, 9 Плевенска дивизия изби над 40 хиляди англичани и французи командвани в този момент от пияницата Чърчил .Та хайде да не си вадим кирливите ризи ,защото пияните англосаксонци все голи ще ходят.
      • Ко
        Колев
        5 -4
        08:52, 4 мар 2019
        Затова ли, комунистите и съветските им господари "благодариха" на героя от Дойран, ген. Вазов така подобаващо, като го обвиниха за шовинист, а синовете му бяха избити и вкарани по лагери? Така се от отплащат вашите хора на героите. Червени безродни изроди!
    • 2
      мисля че всеки един Български родолюбец трябва да защитава нашата история аншият бит ,култура ,традиции ,вяра и Православие .Както са го правили нашите прадеди и деди и са отстоявали Българската вяра с цената на живота си .А иначе от малък получих възпитание от историческите книги и учебниците по история да обичам България повече от всичко друго на света ,нашата велика България която е толкова древна че на пръстите на едната ръка се броят другите такива държави .И досега когато ,имам възможност пак се интерсувам от политическата история на света за да мога да се боря по този начин с нашите безродници ,който са се поставили в услуга на враговете на България и Православието.
    • 3
      Кр
      Кремена
      37 -11
      14:41, 3 мар 2019
      Братята руснаци проляха кръвта си за свободна България, докато англосаксонската измет, съставена от дегенерати подкрепяше зверствата на османлиите над православните християни. Всички тези свидетелства се намират на страниците на енциклопедия брританика в раздела "Българите, кои са те?"
    • 4
      Какво представлява Англия за Нас българите?! Това е една гнусна държава, която от средновековието се е борила с нокти и зъби да я Няма България, после според английския лорд Дезриели сме били някакви ц*****, които не са се борели за свобода, а бандитствали само и оправдава Справедливите Баташки кланета. Англия спира Русия в устрема при освобождаването на България, после пак тая Англия участва в Берлинския конгрес, когато орязват България. Англия се бие срещу България при Дойран. Англия бомбандира Цивилна София. Англия след ВСВ иска да Няма България или поне границата да минава през Пловдив.
      За тази Англия ли разправяте, че ни била Главен "Съюзник" в НАТО? Ако е така, ще е то НАТО тогава?
    • 5
      Ке
      Кенанския Маймун
      17 -13
      15:36, 3 мар 2019
      Кво правят турските кадъни от ГРОБ на празника ?
    • 6
      Sv
      Svinshtina
      21 -4
      17:26, 3 мар 2019
      Лицемерие. Българи за една вечер и държава за няколко часа. Покъртителна свинщина
    • 7
      Ма
      мастикаджия
      26 -11
      17:43, 3 мар 2019
      Каква търси там областния????Няма място за него на такива дати?А тоя зад него Антон ли е?На кой цар ще се кланя,като бутнеме ГЕРБ от властта?
      • До
        До мастикаджията
        3 -1
        11:18, 4 мар 2019
        И като бутнете герб,кой ще докарате на власт,бе ? Червените подлоги и предатели на България ли? Вие които управлявахте винаги съвместно с турската анти -българска партия ДПС.
    • 8
      Ке
      Кенанския Маймун
      4 -1
      18:14, 3 мар 2019
      А през това време 1876-1878 година , смелия генерал Пършинг води 3-тата Индианска война и избива гяурите в Америка
      ....
      Нямал е време да освобождава гяурите в България :))
    • 9
      Зо
      Зора
      3 0
      23:34, 3 мар 2019
      Не всички, излезнали на площада, на този свят ден, са "Идиоти". Българският дух е непобедим и ЩЕ БЪДЕ ! Дори и в неволите си българинът умее да показва духовността си, да отстоява и се бори за нея. Земята ни е свещена и завещана от дедите ни. Трябва да я пазим !.
    • 10
      Ах
      аха
      6 -2
      00:16, 4 мар 2019
      османско владичество....колко политически коректно казано за да не дразним комшиите.пълни мижитурки сме...
    Последни новини