От х:

Днес в x:

17 общини в Хасковска и Кърджалийска области чистят сметища край реките

Проверки за сметища по реките и териториите около тях започват Регионалните инспекции по опазване на околната среда в цялата страна след заповед на ресорния министър. При огледите ще се наблюдава и проводимостта в речните корита.

От РИОСВ- Хасково съобщиха, че предписания за почистването на нерегламентирани сметища на речните корита имат кметовете на 17 общини от региона, за който отговаря инспекцията-областите Хасково и Кърджали.

Срокът на изпълнение на предписанията за почистване на речните корита и земите около тях е 20 април, а за недопускане на образуването на сметища е постоянен.

До края на месец май ще бъдат извършени проверки за изпълнение на дадените предписания. При констатиране на нерегламентирани замърсявания ще бъдат предприети административно- наказателни мерки. За неизпълнение на предписание Законът за опазване на околната среда предвижда глоба от 2000 до 20 000 лева.

 haskovov.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ме
    Между другото
    3 0
    12:40, 18 фев 2019
    Да проверят р. Марица до с. Нова Надежда. Особено зад стопанския двор има отпадъци до шия.
  • 2
    На
    Наблюдател
    0 0
    11:04, 20 фев 2019
    Много навременна мярка от РИОСВ. Да обърнат особено внимание на изхвърляните отпадъци в селата Гарваново и Клокотница. Реката там е нерегламентирано сметище. Не може отпадъци от животни - тор, слама, опаковки от препарати за растителна защита да се изхвърлят в реката. Да се предупредят непосредствените замърсители до реката предизвикващи тази смрад.
Последни новини