От х:

Днес в x:

Движението подобрява работата на мозъка дори при пациенти с Алцхаймер

Физическата активност помага на мозъка да поддържа форма с напредване на възрастта – дори при хора застрашени от деменция, твърди новопроведено изследване.

Учени открили, че по-възрастните се справят по-добре при изпълнението на различни когнитивни задачи, когато демонстрират по-високи нива на ежедневна активност – която може да варира от спорт до рязане на лук.

Нещо повече, ползите от движението се запазили, дори когато учените взели под внимание до каква степен участниците проявяват признаци на Алцхаймер или други заболявания на мозъка, свързани с деменцията.

Макар за момента да липсва лечение на болестта Алцхаймер, физическата активност би могла да смекчи ефекта и.

Не само движението е свързано с по-добри резултати в тестовете за разбиране и запомняне: екипът открил, че по-добрите моторни способности, измерени в задачи, определящи силата на захвата и скоростта на въртене на място, също имат превантивна функция върху когнитивните способности.

Предишно изследване доказа, че движението намалява риска от деменция и забавя упадъка в мисленето и паметта при възрастни пациенти.

Учените от новопроведеното изследване се фокусирали върху 454 възрастни, 191 от които с деменция, до смъртта им - на средна възраст от около 91.

Изследователите разгледали събрана информация от приблизително две години преди смъртта на доброволците, включително представянето им в 21 когнитивни теста, както и 7-дневна оценка на моторните им умения и физическата активност.

Резултатите доказали, че хората без деменция са демонстрирали по-високи нива на активност, в сравнение с хората, диагностицирани с болестта.

След като взел под внимание фактори като възраст, пол и образование, екипът открил, че и моторните умения и степента на физическа активност са поотделно свързани с мисленето и паметта, което означава, че имат по-силно въздействие заедно, отколкото самостоятелно.

Когато учените разгледали мозъците на участниците след смъртта им, открили, че тези с повече признаци на заболяването Алцхаймер, са се справили по-зле на тестовете за мислене и памет. Но сред тези, които били на еднакъв етап от заболяването, участниците с по-добри моторни способности или по-голяма физическа активност, се справили по-добре в когнитивните задачи. Същите ползи били наблюдавани и при други заболявания, свързани с деменцията, включително деменция с телца на Леви. В същото време не били наблюдавани признаци, че движението и моторните умения променят въздействието на самото заболяване върху способността за мислене и паметта.

Учените трябва да проведат по-нататъшни изследвания, за да разберат как и защо физическата активност и моторните умения имат превантивен ефект върху когнитивните способности, допринасящи за така наречения познавателен резерв.

Изследването не е взело под внимание активността на участниците на по-ранен етап от живота им, освен това не е ясно дали определен тип активност и с каква продължителност би се оказала най-полезна и дали влошените когнитивни способности не карат хората да се движат по-малко.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини