От х:

Днес в x:

Въвеждат онлайн организация на извънкласните дейности в училище

Училищата ще заявяват извънкласните си форми на занимания и ще търсят финансирането за тях вече в интернет. Това ще стане чрез специална онлайн платформа на сайта на Министерството на образованието и науката. Тя е разработена по Наредбата за приобщаващото образование.

Електронната платформа https://class.mon.bg/е отворена за регистрация на училищата- общински или държавни, както и на физически и юридически лица, които предлагат занимания по интереси, до 28 януари, обясни шефът на Регионалното управление по образованието в Хасково Христина Боева.

Идеята на промяната в регламента за извънкласните дейности, които ще се финансират от държавата, е целият процес да стане по-прозрачен. Платформата ще представлява своеобразен списък на т.нар. занимални по интереси. От една страна ще се подават желанията за формите на заниманията, а от друга страна ще има информация за модулите, които  сепредлагат.

Учителите, които искат да водят кръжоците за училището, в което са на щат, не могат да се регистрират в платформата. Те обаче ще могат да бъдат добавени като ръководители на съответните занимания от директора на своето училище.

Наборът на дейностите ще е организиран в съответствие с желанието на учениците и със съгласието на родителите.

Инициативата е своеобразно продължение на проектите по „Твоят час“, но с по-лесна и бърза достъпност на информация, каквато възможност предоставя интернет.

Приоритетна подкрепа ще има за заниманията, свързани с дигиталната креативност, природните науки, математиката, часовете в сферата на технологиите, изкуството, културата. В този списък са още: гражданското образование, здравословният начин на живот и спортът.

В много от училищата вече вървят процедурите и кампаниите за организирането на заниманията. Мнението на учениците какви точно да са те се отчита чрез анкети.

В платформата все още няма регистрация на училище от Хасково. Но от РУО очакват, че повечето училища, които са работили по „Твоят час“, ще направят заявки.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини