От х:

Днес в x:

„Колорит“ превърна десетки стари чекмеджета в изкуство

    Млади творци от хасковската школа „Колорит“ към читалище „Заря“ показват традиционната си коледна изложба. Произведенията на талантливите художници между 6 и 18 години са подредени във фоайето на културната институция.

    Темата на тазгодишната изложба е „Рисунка в чекмедже“. За целта са използвани предимно стари чекмеджета, като авторите са се постарали да запазят автентичния им вид. Новите пък са пребоядисани и изрисувани с цел да се постигне изкуствено състаряване, обясни ръководителката на школата Веселина Делчева.

    „Във всеки един дом има някое забравено старо чекмедже. Ние решихме да му дадем нов живот от спомени и мечти, които извадихме от нашите стари чекмеджета“, обясни Делчева замисълът на темата. При преобразяването са използвани акрилни бои, има вградени конци, дантела, използвани са стари ключове и други подръчни материали, превръщащи ги в оригинални картини.

    Възпитаниците на „Колорит“ показват още много оригинално изрисувани свещи – лети и декорирани, рамки за снимки, елхи за Коледа, стари черпаци, вилици, лъжици, буркани за стена.

    За създаване на истинска празнична атмосфера младите художници са изработили голяма декоративна елха от дърво, украсена с ръчно изработени сувенири и играчки.

    Официалното откриване на изложбата е от 18 часа тази вечер. Творбите ще останат във фоайето на читалище „Заря“ до края на седмицата. Междувременно от школа „Колорит“ заявиха, че се присъединяват към кампанията за събиране на средства за Адриана Андреева, нуждаеща се от операция, за която са необходими 14 000 евро. В тази връзка са поставени кутии по масите и който желае, може да даде своята лепта за спасяване живота на 17-годишната хасковлийка.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      9 0
      19:04, 17 дек 2018
      Браво ,деца! Браво!
    • 2
      Чи
      Читателка
      5 0
      22:46, 17 дек 2018
      Благодарим Ви, г-жо Делчева, Вие сте разкошен човек и учител❤
    • 3
      Бр
      браво
      3 0
      06:26, 18 дек 2018
      Отново много оригинално и стилно! БРАВОООО!
    • 4
      Ма
      МАРИЯ
      0 0
      11:38, 18 дек 2018
      Браво на децата и техния ръководител, обявете всичко за продажба и помогнете на ади

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини