От х:

Днес в x:

Законът за защита от домашно насилие не пази от бившата тъща

“В закона за защита от домашно насилие има редица пропуски. Например при раздяла на партньорите някакъв вид насилие извършват някои от роднините на единия от тях. Ако те не са имали граждански брак, жертвата не може да бъде защитена по силата на този закон”.

Това заявиха на пресконференция днес от хасковската фондация за джендър изследвания. Юристката Милена Славова допълни, че в министерството на правосъдието се обмислят редица законови промени, като една от тях е домашното насилие да бъде криминализирано.

На днешния брифинг присъстваха председателят на Районния съд в Хасково Пламен Георгиев, зам.-шефът на Районната прокуратура Антон Иванов, представители на полицията. Всички те заявиха, че работят добре с фондацията.

Днес бе отчетен 6-месечният проект за защита от домашно насилие, финансиран с 20 000 лв. от министерството на правосъдието. Консултирани са били 40 жертви на насилие, както и петима насилници.

Сред другите проблеми във връзка с домашното насилие от фондацията посочиха отказите на лекари да освидетелстват жертвите. Пращали ги при съдебен лекар. Това правели предимно личните лекари, които не искали да губят време по съдилищата като свидетели.

Идеята домашното насилие да влезе в Наказателния кодекс не срещна еднозначна реакция. Според представителите на съда и прокуратурата при извършено престъпление, независимо че е извършено вкъщи, и сега има квалифиращи състави в назаказателния закон и извършителят може да бъде подведен под наказателна отговорност.

Почти всяка вечер в полицията в Хасково постъпват сигнали за семейни скандали, стана ясно на брифинга. Не всеки от тях е за домашно насилие, уточниха от полицията. Такива обаче били подавани почти всяка седмица.

Според фондацията от началото на годината в България при домашно насилие са били убити 22 жени, както и 5 деца.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    5 -1
    16:41, 5 ное 2018
    След като съжителства с даден мъж, неговата майка не би могла да бъде свекърва на потърпевшата. Всъщност той дори не и е съпруг.Айде тогава в закона да впишем и всички бивши гаджета, от които са изяли по някой шамар , че и техните майки.Стига узаконяване на изгъзици като " съжителство на семейни начала".
Последни новини