От х:

Днес в x:

Чудотворната икона на Пресвета Богородица идва в Харманли

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, която идва от град Ананиев, Украйна, ще бъде посрещната в Харманли на 10 октомври /сряда/ в 16 часа на плoщад “Възраждане“ пред Община Харманли. Ще присъства и Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Литийното шествие ще мине по ул. “Никола Петков“, ул. “Алеко Константинов“ и ще стигне до храм „Свети Иван Рилски“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. В църквата ще бъде отслужено вечерно богослужение. Храмът ще бъде отворен до 24 часа.

На 11 октомври 2018 г. от 8 до 9 часа ще се проведе Утринно богослужение, а от 9 до 11 часа ще бъде отслужена Света Божествена Литургия.

Иконата ще остане за поклонение в храм „Свети Иван Рилски“ до 11 октомври 2018 г., когато в 15:45 часа кортежът ще отпътува от църквата за Свиленградска духовна околия.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира "Св. Вмчк Пантелеймон". Осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница.

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини