От х:

Днес в x:

Над 350 изпълнители на фолклорния фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“

Изображение 1 от 3

    Заявки за над 350 изпълнители са подадени за първия фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“, който ще се проведе утре в читалище „Заря“ в Хасково. Това обявиха днес народният Певец Тодор Хожухаров и съпругата му Донка Кожухарова на пресконференция в община Хасково.

    Заявките са от изпълнители от София, Варна, Пазарджик, Добрич, Ямбол, Сливен, Генерал Тошево. Те са на възраст между 5 и 86 години. Някои от тях ще се изявят индивидуално, а други – групово. Сред изпълнителите ще бъде и 8-годишната певица Гергана-Мария Орвад от Дания със съпровод на акордеон баща й Адам Орвад. Майка й Ани е от Хасково и също е акордеонистка.

    В регламента на конкурса за някои категории е заложено изпълнението на една песен на Тодор Кожухаров, известен като Славеят на Тракия. Те ще се състезават в различни възрастови групи и категории, които ще се оценяват от жури с председател Марин Маринов, който е президент на музикална компания и продуцент на музикалните албуми на Тодор Кожухаров. Журито съблюдава за стил, орнаментика, сценично поведение, характер на песента и най-вече да е от тракийската фолклорна област, обясни певецът.

    За най-добрите са предвидени медали – за първо, второ и трето място. Осигурени са 2 плакета, Статуетка на Света Богородица от кмета на Хасково Добри Беливанов, 3 купи и награда на БНР – Стара Загора – право на звукозапис за най-добър млад, надежден и талантлив изпълнител.

    Фестивалът ще се проведе на две сцени - голямата зала и малката камерна зала в читалище „Заря“. Програмата започва в 9 часа утре /събота/, а официалното откриване е от 10 часа. Десет минути по-късно ще бъде представена кратка музикална програма с участието на детска фолклорна група „Тракийка“ към читалище „Св. Климент Охридски“, народен хор „Фолклорна дъга“ към читалище „Проф. д-р Асен Златаров“ и поздрав от Тодор Кожухаров. В 18:30 часа предстои обявяване на резултатите, а половин час по-късно е Гала Концертът на златните медалисти и лауреати на фестивала. Следва концерт на народната певица Дарина Славчева – солист на ансамбъл „Тракия“, танцов клуб „Любители на фолклора“ с ръководител Галина Щерева, концерт на Тодор Кожухаров и на хорото с дует Кожухарови.

    Фестивалът се организира от община Хасково и народно читалище „Проф. д-р Асен Златаров“. Идеята за събитието се зароди още преди много, но едва сега успяхме да стигнем до проекта с финансовата подкрепа на община Хасково, обясни Донка Кожухарова, която е и секретар на читалището. Тя й съпругът й се надяват фестивалът да стане традиция.

    Проектът е на стойност 3300 лева и спечелен по програма „Културни инициативи“ към наредба за финансиране от собствените приходи на кметството на културни институции на територията на община Хасково, общински читалища, местни културни организации и творци, приета с решение на Общинския съвет в Хасково.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ки
      Кичка Михайлова
      7 -3
      13:18, 5 окт 2018
      Успех на сем. Кожухарови !!!
    • 2
      Ko
      KojharoviB
      2 -2
      18:19, 5 окт 2018
      Досадно е
    • 3
      На
      НАГЛЕЦ
      1 -1
      07:29, 6 окт 2018
      Тоя за какво се има.ходе'е та просеше непрекъснато
    Последни новини