От х:

Днес в x:

Над 1100 танцьори извиха хора в Хасково на фестивала „Хайдушка софра”

    Над 1100 танцьори от любителски фолклорни колективи от цялата страна се събраха за петото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра” в Хасково. Сборният пункт за самодейците от 54 клуба беше в 9 часа днес на площад „Свобода” в областния град. Облечени в народни носии фолклориситите се включиха в шествие, което стигна до зала „Дружба”. Там продължиха с танци, бурно аплодирани от любителите на фолклора, изпълнили спортната зала. Всеки един от колективите, сред които и 5 детски, имаше възможност да се изяви с два танца по избор от шестте етнографски области.

    Фестивалът беше открит от кмета Добри Беливанов. Той приветства участниците и пожела догодина отново да се включат във фестивала, станал традиция в Хасково. Специален гост на събитието беше Павел Зарев – член на управителния съвет на Асоциацията на хореографите. Гости на фестивала са „Българка Джуниър квартет“ и Ансамбъла на Каракачаните.

    Сред публиката бе и областният управител на Хасково Станислав Дечев. Губернаторът се наслади на част от изпълненията на фолклорните изпълнения. Той благодари на създателите на фестивала, на „Фъртуните на Мишо”, за това, че с много любов и усилия успяха да го наложат като една от емблемите на Хасково.

    Основен организатор на събитието, чиято идея е да популяризира и съхрани палитрата от български фолклорни танци и хора, е хасковският клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо", с ръководител Мишо Кадиев. Събитието е подкрепено от община Хасково с безвъзмездното предоставяне на залата и финансирано със 7000 лева. То е включено в културния календар на кметството.

    Фестивалът няма състезателен характер, а е проява на едно голямо всенародно веселие, съобщиха организаторите. Всички участници ще получат специални юбилейни плакети и грамоти.

    Надиграванията продължават до вечерта.

    Във фоайето на зала „Дружба” е организиран базар на производители, иницииран от основните организатори на фестивала „Фъртуните на Мишо“. На масите се предлагат домашно произведен мед, туршии, билки, пресни пити и други творения. Парите от продажбите ще бъдат използвани за закупуването на носии за състава.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (35)

    • 1
      Ян
      янко митев
      54 -6
      11:50, 24 мар 2018
      Браво! Когато нещо се прави с душа... всички се радват!
    • 2
      Би
      бивша танцьорка
      22 -21
      13:20, 24 мар 2018
      мишо е перфектна личност,добър организатор и човек,за съжаление част от "фъртуните" му са долна интригантска клика с мания за съвършенство и величие,жени,търсещи приключения,чието поведение не рядко уронва престижа на трупата,тъй като не се пропуска събитие без да се прояви тази първична показност,било по хасковските заведения или по колективни събирания.бях там ,играх,напуснах-моля ви ,не ми ги хвалете,а да не говорим през колко семейства минаха опустошително тези развратни" фъртуни"...
      • На
        Настояща танцьорка
        18 -8
        13:37, 24 мар 2018
        Мишо се пише с главна буква. Първите класове в училище сте ги проспали. Четейки глупостите Ви, вероятно сте били част от тези "развратни фъртуни".
      • Съ
        Събудете се хора
        5 0
        23:56, 26 мар 2018
        Не мисля, че поведението на конкретни личности и постъпките им съди за това колко те обичат българския танц! В крайна сметка хората за това са в клуба и за това са направили фестивала, защото обичат българския фолкор! Не мисля, че докато се водите от накърнените си лични чувства сте спобен или способна да напишете адекватен коментар относно фестивала или танците и ако не сте се зачели, но разбираемо все пак сте бързали да изкажете възмущението си от нечия постъпка, статията е за проведения фестивал!
    • 3
      Би
      бивша танцьорка
      18 -44
      14:03, 24 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Вз
        ВЗ
        36 -8
        14:30, 24 мар 2018
        Ейй, хорската злоба и завист са БЕЗКРАЙНИ, и нямат почивен ден! На всяко хубаво нещо все ще се намери някой са си из...е "компетентното" мнение на буден, недоволен и дребнав гражданин....Жалки сте, жалки!
      • Jo
        John
        15 -14
        14:41, 24 мар 2018
        Кервана си върви, а гладните гербави роднини на деляна си лаят...
      • Ед
        Една от танцьорите
        8 -1
        21:10, 26 мар 2018
        И къде беше угощението за танцьорите? Защото ние такова не сме видяли. Платили сме си за участието, както и за вечерята след това. Която междувпрочем не струваше и половината от това, което платихме ..........
        А нетанцуващите щяхте да усетите ритъма на танца ако бяхте дошли да погледате, вместо да злобеете из интернет.
        Съвет: По-малко ЧАЛГА, повече българщина води до по-щастлив живот и по-малко злоба в сърцето ;)
    • 4
      Та
      Танцьорка
      34 -3
      15:00, 24 мар 2018
      Хора, не говорете като не знаете! Ние си плащаме и за участието и за “софрата” , така, че не се сърдете на нас - няма да ядем за ваш ам сметка не се притеснявайте 😉
    • 5
      Би
      бивша танцьорка
      9 -16
      15:55, 24 мар 2018
      и да повторим пак за протокола-градът ни не е чак... Виж коментара
    • 6
      Гр
      Гражданка
      35 -6
      16:26, 24 мар 2018
      Не познавам М.Кадиев, но това, което прави е похвално! Нека тези,които изливат помия, помислят и насочат енергията си ,и те направят нещо добро.Зад писанията прозират конкуренти от други любителски клубове,които от яд днес не са в залата!Браво!Фестивалът става все по -популярен и събира все повече участници,въпреки лошото време! Y
      • Би
        бивша танцьорка
        12 -12
        16:47, 24 мар 2018
        ако ти наврат пари в ръцете да си правиш реклама и тебе ще похвалим,в Хасково има доста добри танцьори,на които не им е нужна точно такава реклама,концерти с такъв мащаб по-скоро трябва да бъдат с благотворителна цел за животоспасяващи операции на деца,а не за хвала на общината и за набиране на пари за нови фустички на фъртуните.Отворете си сетивата и гледайте реално.И дума не може да става тук за конкуренция с наглостта и безочието на някои хора
    • 7
      Му
      мустака
      11 -12
      17:19, 24 мар 2018
      какъв базар бе-какво говорите-Мишо си продава ланшния мед,Даниела -залежалите,прашясали "произведения на изкуството",обрали си старата зимнина от килерите и на ти -базар.Пълна порнография.Ама като ги е срам да се наредят до бабичките на пазара,дето за един самун хляб седят ежедневно...Те тръгнали с трици маймуни да ловят,нови носии-ами като сте толкова кадърни-работете,играйте за да си ги платите от джоба
      • Jo
        John
        4 -1
        10:36, 26 мар 2018
        меда няма срок на годност, тъпчо!
    • 8
      Ив
      Иван
      7 -11
      17:52, 24 мар 2018
      На гол г.. чифте пищови. Само за ядене и пиене мис... Виж коментара
      • Съ
        Събудете се хора
        5 -1
        00:06, 27 мар 2018
        Абе човеко хората, които танцуваха на фестивала да не си мислиш, че нямат семейства? Те просто са отишли заради удоволствието от танца и за да си напълнят душата? За това ли ги съдиш, те също изнемогват и хранят семейства. Фестивалът не е създаден с цел да храни на някои семейството, а е място на което всички хора любители на фолклора са се събрали, за да изпълнят душите си и вашите изгубени някъде също!
    • 9
      Еж
      ежко
      6 -10
      19:22, 24 мар 2018
      Значи след хапване и пийка е нужно разкършване за... Виж коментара
      • Съ
        Събудете се хора
        2 -1
        23:50, 26 мар 2018
        А защо вие нещо по добро ли предлагате ? Предполагам сте фитнес манияк? И също така предполагам, че сте най- компететния в областта на хореографията, за да пишете подобен коментар..
    • 10
      Ха
      Хасково 2
      13 -9
      20:32, 24 мар 2018
      Който не познава Мишо Кадиев ще го хвали, той е един дребнав интригант, и нещо много важно, нито един от хората който му създадоха фестивала вече не са там, че и него направиха известен, да си чеши егото, истинската идея на фестивала той я закопа, тоя път само табелката на шиятам му липсваше.. Организатор. Много тъпо. Пък може и по някой лев за него да остава, а само реве да търси спонсори.. Айде моля. Мишо състава ти от преди те направи известен, смoтанякo...
      • До
        До Хасково 2
        8 -11
        22:33, 24 мар 2018
        Да, това е тъжната истина. Всеки малко по паметлив ще обърне внимание, че истинските танцьори на Мишо от предните вести вали липсват. Явно и на времето му бе беше тъжно за тях-всяка година на фестивала пече слънце, таз година небето изплака мъката си по добрите танцьори, заменени от новите кифли на Мишо, упс - Фъртуни на Мишо!!!
    • 11
      Ив
      Иван
      9 -8
      01:32, 25 мар 2018
      А къде бяха ушанките да ги глобят тия кикимори дето развяват байрака от пикапа? До миналия ден писаха глоби за без колан на задната седалка. Нема такава държава!
    • 12
      Гр
      Гражданка
      9 -4
      13:01, 25 мар 2018
      Лоши хора!Няма стар мед,няма стара ракия!!!!
      • Му
        мустака
        9 -8
        13:22, 25 мар 2018
        ха-ха-ха НЯМА,само дърти фръцли със провиснали задници и спатъхнали гърди,тичайки като заблудени мухи по сцената,мислейки си ,че танцуват-ФОРТУНИИИ,и хората играят ,ама с хъс,не като тях-за да ги видят,че правят нещо,обединени от този самозабравил се уж даскал-жалка личност.Още много хляб има да ядат.На всяко представление с прически и силен вечерен грим,а пък като заиграят все едно грозде мачкат и само едното извикване им е голямо.добрата стока не се нуждае от реклама-така,че няма смисъл от толкова голямо обществено изхвърляне-направо са жалки и смешни
    • 13
      Ис
      Истински
      7 -6
      17:38, 25 мар 2018
      Kак може такова безобразие? Кмета дал 7 000 лв за този фестивал? Чудо на чудесата!!! Зала Дружба е безвъзмездно дадена за фестивала, Мишо имал спонсори! А Фестивала няма жури, защото е без конкурсен характер! И за вечерта събират по 20 лв и какво става Мишо прибира за глупостите 7000 лв!!!!!!
    • 14
      Го
      Гого
      7 -8
      21:41, 25 мар 2018
      Мишо явно с нещо привлича най -пропадналите к...И и алкохолици. Жалко за клуба Фуртуните, бяха добри сега са смешни и на сцената и извън нея. Новите попълнения са с толкова голямо самочувствие , че само к.у им е в главата, далеч са от народните хора.
    • 15
      Ис
      ИСТИНАТА
      7 -6
      10:25, 26 мар 2018
      Пълна глупост е тази измишльотина на мишо! Но най-интересното е , че общината дала 7000 лв и зала "Дружба" безвъзмездно! Фестиваала няма жури /съответно се пестят хонорари до 500,600 лв/. Няма и награди и от тук се пестят 2000 лв. Като разход е само участието на гости професионални изпълнители. Всеки колектив си плаща такса участие по 8-10 лв. И 20 лв за банкет в св. салон "Мега". И като няма конкурс на фестивала, дават по една грамота и някакви измислени награди на базата на какво, след като няма жури?????
      М.Кадиев има и спонсори! Това е пълна пошла бутафория! Защо не засилят фестивала "Китна Тракия пее и танцува", където е истината за бг фолклора! Този фестивал е вече 53 г! Крайно време е този фестивал да стане 2 дни и да се развие както подобава. Защото много участници се отказват да идват заради лошата организация!!!
    • 16
      Би
      бивша танцьорка
      1 -4
      15:41, 26 мар 2018
      да привлича ги с организирането на колективни мохабети за "съешаване" на колектива,от 100км личи какви жалки отрепки са танцьорките,изявите им са по-малко,отколкото колективните напивания,нищо общо с първите фъртуни-като танцуваха ти се пълнеше окото и душата,а тези сега са като разгонени шилета ,с тежкогримираните си изтормозени мутри.те хората за това и напуснаха от трупата,да не се излагат допълнително,а сегашният състав е баш фъртуни,ама не и танцьори
    • 17
      Та
      Танцьорка
      9 -1
      20:12, 26 мар 2018
      Мили хора, каква е тази злоба и безпочвени епитети към нас, които сме просто любители танцьори. Това не е професионален ансамбъл а клуб за любители танцьори . Вероятно тези, които напуснаха са " най-добри професионалисти" и не искаха са се хванат ръка за ръка с тези , които искаме да научим повече за магията на танца. Може да не можем да играем добре/ по ваша преценка/ но успяхме след " пролетното почистване" да се справим прекрасно с организацията. Всички които играем в момента абсолютно отговорно взехме участие в организацията и получихме нашата оценка от всички участници във фестивала а това е по - важно от това какво мислите вие. И преди да кажете нещо за някого кажете го за себе си и тогава ако ви хареса говорете. Ние ще се държим ръка за ръка и ще играем на всички хора.
      • Би
        бивша танцьорка
        1 -3
        07:54, 27 мар 2018
        ха-ха-ха,за каква магия ми говорите,та вие не сте отрезняли ,за да се омагьосате наново и то от танци
    • 18
      Съ
      Събудете се хора
      4 -1
      23:46, 26 мар 2018
      Защо хората сте пълни с гняв, омраза и сте заслепени за истинската същност на фестивала. Фестивалът е рожба на една любов и то чиста природна любов. Любов към българщината, знаете ли вие какво е да си българин ? Тези които пръскате злоба и завист.. знаете ли какво ли какво е да обичаш и подчиташ българските традиции и танцът да извира от душата ти? Не знаете хора, защото вие дори не знаете какво е да бъдете човеци! Фестивалът не е направен с цел печалба, нито с цел популярност на някоя личност, той е направен за вас хора за да почуствате магията на танца, хората които играят във Фъртуните не са танцьори, нито пък танцьори са хората, които участватаха с другите клубове, те всички са любители на фолклора, те са излезли на сцената за да ви покажат любовта си към българския танц и фолклор! За това събуди се народе стига си плюл никой не е безгрешен в личен план всеки живее както сметне за добро не мисля, че тук е мястото на което трябва да се обсъжда, а на сцената всички са свързани и с добри чувства. Не мисля, че трябва да обсъждате как те не можели да играят, та те не са професионалисти, но те са нещо друго те са ЧОВЕЦИ и СЪХРАНИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКОТО! И се опитаха с много усилия да предадат от тези си чувства и на вас, но вие не го разбрахте.. защо?
      • Би
        бивша танцьорка
        1 -2
        08:05, 27 мар 2018
        пише се почиташ,а не "подчиташ" от съществителното-почит,и може би точно за това никой не разбра ,че сте СЪХРАНИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКОТО,защото не танцувате,а подтичвате,добре се вижда,че не само сте любители танцьори,любители сте във всяко едно отношение,явно по-добре предавате чувствата си когато сте по на 2-3 ракии,тогава ви се отприщва таланта,но към момента изсрахте поредното миризливо л**** и няма смисъл по никакъв начин да се опитвате да го избършите-мириши-вони отдалече
    • 19
      00
      005
      1 -3
      11:22, 27 мар 2018
      Браво на бившата танцьорка, много добре го написа. Така се оправдават с българското, че били пазители и съхранители!!!!! Отиват за мохабета в ресторанта, където всичко им се отваря като се напият!!! Но те не са виновни, който им дава баницата той е виновен за този кич с който искат да заблудят гражданите на хасково и гостите!
    • 20
      До
      до бившата танцьорка
      2 -2
      12:36, 27 мар 2018
      Абе бивша танцьорке кажи само с две думи какво целиш,не мога да разбера ти не ходиш по банкети или нещо подобно ? Какво искаш от нормалните хора , които искат само да покажат какво са постигнали със своя труд. Какво толкова мразиш?
      • Би
        бивша танцьорка
        1 -4
        13:18, 27 мар 2018
        не питайте какво целя !!!!!!!!!!! Едва ли ви ще ви се иска да прочетете още пикантерии за ФЪРТУНИТЕ.Нормалните хора се държат подобаващо,което не може да се каже за вас.Каквото дадеш-това получаваш и не забравяйте една много стара приказка-да би мирно седяло-не би чудо видяло.Ако сте достатъчно в час-това трябва да ви говори нещо и да се позамислите-какво показвате,за да не ви е обидно какво получавате.МНОГО ШУМ ЗА НИЩО
    • 21
      Би
      бивша танцьорка
      0 -1
      13:58, 27 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

    Случаен виц

    Последни новини