От х:

Днес в x:

650 танцьори във фестивала "Хайдушка софра" в Хасково (видео)

    Около 650 танцьори от 38 клуба на страната се включиха в Седмия фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра", който се провежда днес в Хасково. Организира се от Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо" с ръководител Мишо Кадиев, със съдействието на община Хасково. Провежда се под егидата на Асоциация на хореографите в България

    Сред участниците има представители на четири хасковски клуба – от клуба на организаторите, танцов клуб „Веселие“ с ръководител Надежда Атанасова към ансамбъл „Хасково“, клуб за народни танци „Любители на фолклора“ при читалище „Пейо Яворов“ и танцов клуб „Воденицата“ с ръководител Иван Иванов към ансамбъл „Китна Тракия“.

    Фестивалът започна в 9:00 часа с дефиле от паметника на Капитан Петко войвода, мина през централната градска част и стигна до площадка „Спартак“, където танцьорите извиха хора. Проведе се и официално откриване на събитието. Приветствия към изпълнителите и гостите отправиха организаторът на фестивала Мишо Кадиев и заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Веднага след това започнаха фолклорни изпълнения, които ще продължат до около 14 часа. Фестивалът не е с конкурсен характер.

    Участниците се представят с две хора /без такива от "купонджийска" етнографска област/. В антракта бяха предвидени изпълнения на майстора на граовските песни Димитър Лукарски. Всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо", а за всеки участник са осигурени храна, вода и подарък. За първи път тази година ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, най-млад и най-възрастен участник, клубове, участвали във всяко издание на фестивала.

    По време на събитието бе обявена и благотворителна инициатива в подкрепа лечението на болно дете.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ан
      Ани Стоянова от ливада север
      3 -11
      11:34, 19 сеп 2020
      Групичка, как да се смиря, как, когато слюнчените... Виж коментара
      • Ям
        ЯМ
        3 0
        18:56, 19 сеп 2020
        Науяи се да пишеш имаш много правописни грешки , така се излагаш и показваш колко си грамотна .
      • Ма
        Мария Стоянова
        1 0
        20:03, 19 сеп 2020
        Почисти си онази работа и ще ти мине .
      • Чиче, моята диплома е купена, никога не съм го крила. В студентските години любовта много ми вървеше. Майка и татко ми казваха учи, ма аз си бърках в носа и лапах мухите - ех, ако можех да върна времето назад...
    • 2
      Ки
      Китна Тракия Пее и танцува
      6 -7
      17:14, 19 сеп 2020
      Пидерастите от Гроб /ДПС
      направиха Хайдушка софра от Майка България
      ....
      Даже най-Тъпото почна да краде селските мери като бащиния
    • 3
      !
      !
      8 0
      18:18, 19 сеп 2020
      Ей, не се научихте да не слагате логото на сайта върху лицата на хората! Плочките по центъра са хубави, ама е по-хубаво да виждаме лица!
      • Ан
        Ани Сандвич
        3 -3
        20:07, 19 сеп 2020
        Така се прави реклама от патури и озъбени лица. Между зъбите им се вижда останки от хайдушката закуска.
    • 4
      Вя
      Вяра
      5 0
      10:54, 20 сеп 2020
      Прекрасна инициатива! Адмирации! Да се върнем към българското и корените си! Бъдете здрави и този фестивал да стане традиционен!
      Послеслов:
      А за по-горните коментари ще кажа:
      - много ниска топка сте!
    Последни новини